Bistrița-Năsăud Cultural Ultimele stiri Uncategorized

Bistrița Năsăud: Un artist a creat un sat tradiţional la poalele Munţilor Rodnei

*Un sat tradiţional, cu căsuţe de poveste, lucrate manual până în cele mai mici detalii, un sat unde artiştii sunt liberi să creeze, departe, în munţi, printre zecile de opere deja existente aici.

Max Dumitraş e singurul artist care a creat un muzeu de artă comparată, unic în România, departe de aglomeraţia oraşelor, în liniştea Munţilor Rodnei, în localitatea Sângeorz-Băi. Acum, într-un peisaj sălbatic din ”Dosu Gârciului”, el lucrează la amenajarea unui sat al artiştilor, care devine primul muzeu de ”land art” din Europa, scrie Mediafax.

De peste 20 de ani lucrează să ridice Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi, un muzeu unic, care în fiecare an se reinventează. Pasiunea pentru obiectele tradiţionale o moşteneşte din copilărie şi, după ce a cutreierat lumea în lung şi în lat, a descoperit că numai acasă, la Sângeorz-Băi, poate avea libertatea pe care şi-o doreşte. E fericit şi mulţumit că a reuşit într-o viaţă de artist să creeze lucruri unice în ţară şi peste hotare, iar admiraţia artiştilor atraşi de liniştea din satul de artă îi oferă recunoaşterea şi satisfacţia lucrului bine făcut.

Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi, situat chiar în centrul staţiunii, într-o clădire cu patru nivele, găzduieşte lucrări de artă contemporană: sculpturi în lemn, în marmură, piatră şi metal, picturi, fotografii, grafică, lucrări de ceramică, porţelan, teracotă, toate îmbinate artistic cu vechile exponate entografice şi istorice ale muzeului. Noua artă şi vechile obiecte fac din muzeu gazda unei expoziţii aparte, unde trecutul se îmbină fericit cu prezentul.

Maxim Dumitraş a creat pe un teren de 15 hectare primit de la tatăl său un sat al artiştilor. Este primul muzeu de Land Art din Europa unde, pe lângă cele cinci căsuţe tradiţionale ridicate deja, se află zeci de opere ale artiştilor care se retrag în munţi să creeze, notează sursa citată.

Related posts

Doi antreprenori clujeni au reînviat brandul schiurilor de Reghin

Stefana Muresan

De ce Canada, Asia și Australia trebuie să facă IT Outsourcing în România

redactia

La Sibiu sunt căutați ingineri și operatori pentru Zona Industrială Vest

Stefana Muresan

Leave a Comment