Mureș Sanatate Ultimele stiri

Un copil din Tulcea a primit o inimă nouă în urma unui transplant efectuat la Târgu Mureș

Un copil de 10 ani din Tulcea a primit o inimă nouă în urma unui transplant realizat, marți, la Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş. Cordul a fost prelevat de la o fetiță de opt ani.

Echipa care a realizat transplantul, al doilea pentru un copil realizat anul acesta, a fost condusă de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, profesor doctor Horaţiu Suciu.

„Ne bucurăm că în această zi am reuşit să efectuăm un transplant cardiac, este cel de-al şaselea din acest an. (…) Partea care ne bucură este că receptorul este un copil de zece ani. Subliniez acest lucru pentru că, din păcate, donatorii copii sunt foarte rari în ţara noastră şi nu numai. Este în proporţie mult mai mic, evident, şi transplanturile la copii sunt mult mai puţine, dar asta nu înseamnă că nu sunt copii care au nevoie de transplant de inimă, plămâni sau ficat. (…) Beneficiarul este un copil de 10 ani, din Tulcea, care a venit cu mari sacrificii. Operaţia a durat cinci ore şi jumătate, a decurs bine şi suntem încrezători”, a declarat doctorul Horaţiu Suciu, potrivit Agerpres.

Denis era pe lista de aşteptare a IUBCvT Târgu Mureş de trei ani și a mai avut două șanse de a primi o inimă nouă, dar oată părinții copilului donator s-au răzgândit în ultimul moment, iar a doua oară, băiatul era răcit și nu a putut fi supus operației.

La IUBCvT Târgu Mureş, în acest centru s-au făcut în 2018 două transplanturi la copii, iar în decursul timpului au fost 12-14 cazuri, cel mai mic pacient având doi ani. Prelevarea inimii s-a realizat la Oradea, iar transportul s-a realizat cu un elicopter SMURD, dar au fost probleme din cauza vremii. Totul a fost o cursă contra-cronometru, a povestit doctorul Marius Harpa, care a participat la prelevarea de organe.

„Suntem echipa care a fost în deplasare la Oradea pentru a preleva cordul donatorului. După o zi de muncă, după un drum lung, după o vreme nu prea prietenoasă, eram la limită şi cu transportul cordului din cauza vremii, dar ne-am încadrat în timp, cordul a ajuns bine, operaţia a decurs excelent. Evoluţia pare bună, receptorul reacţionează bine la cordul implantat, nu are suport special, deci evoluţia e bună. Cordurile sunt bune întotdeauna pentru că noi ne asigurăm ca aceste organe să fie bune din punct de vedere funcţional şi metabolic şi aşa mai departe. Problema apare în cazul pacienţilor receptori, dacă au diverse afecţiuni, comorbidităţi, care pot să influenţeze evoluţia postoperatorie. Dar cordul întotdeauna se aduce pentru pacientul cel mai potrivit, aşa cum s-a întâmplat şi astăzi. Un cord pediatric a mers la un pacient pediatric”, a declarat dr. Harpa.

„El s-a bucurat foarte mult, pentru că ştia că e singura lui şansă la viaţă, la viaţă lungă şi când a aflat că totul a fost bine, a fost foarte fericit. Le mulţumim părinţilor care au avut curajul să facă acest lucru. Nu ştiu ce le-aş putea spune, că durerea lor, bineînţeles, este imensă, îmi imaginez, am fost şi noi în starea respectivă. Le doresc putere să treacă peste şi le mulţumim din suflet, să ştie că acolo, undeva, fetiţa lor încă mai trăieşte în copilaşul nostru”, a spus Marieta Ţurlică, mama lui Denis, potrivit Agerpres.

Sursa: zi-de-zi.ro

Related posts

Împrumut de 12 mil. de euro de la BEI pentru rețeaua de apă potabilă din județul Alba

Stefana Muresan

Clujenii sunt invitați să petreacă o noapte albă în compania artei contemporane

Ligia Voro

Nemții de la Reinert, investesc 5 milioane de Euro în Eurobusiness I Oradea

Traian Dan

UVT, printre cele mai bune 1000 de universități din lume

Stefana Muresan

Corteva Agriscience intenționează să deschidă un Centru de tehnologii pentru tratarea semințelor

Ligia Voro

Mihai Daraban: „Turcia este cel mai important partener comercial al României dintre statele non UE”

redactia

Evoluția pieței pensiilor private în primul semestru al anului 2019

Ligia Voro

Fundația Noi Orizonturi lansează cursuri online unice în România pentru profesori și elevi

Nicolae Pop

Cum va arăta cel mai spectaculos nod rutier din România

Stefana Muresan

Bistrițenii de la Monor, afaceri de peste 15 mil. de euro

Stefana Muresan

Traseu rutier modernizat în zona turistică montană a Clujului

Nora Dumitrescu

Două dintre facultățile Universității de Vest din Timișoara se extind. Construcții și dotări în valoare de 4 milioane de euro

redactia

Constructorii bihoreni au câștigat mai mult cu 2,54% în luna martie

Traian Dan

Peste 78 de milioane de lei pentru „Campusul pentru învățământul special din Oradea”

Traian Dan

​Agricultorii pot accesa credite de 93,8 milioane de euro pentru investiţii în ferme, extindere sau procesarea materiei prime

Stefana Muresan

Castelul Wesselenyi din Jibou, scos la vânzare

Stefana Muresan

Ofertele pentru elaborarea studiilor pentru patru drumuri expres, depuse

Ligia Voro

Clujul și Timișoara, orașele regionale cu cea mai mare creștere imobiliară

Nora Dumitrescu

Medici din Cluj, Târgu-Mureş şi Braşov, intervenţie în premieră pentru Europa de Est

redactia

White Star Real Estate  a preluat Liberty Technology Park de la Fribourg Development

Ligia Voro

Primele şase autobuze noi Mercedes au sosit la Oradea, urmează hibridele

Traian Dan

Proiecte de 24 de milioane de euro pentru fluidizarea circulației în Oradea

Stefana Muresan

Licitație de peste 26 mil. lei pentru extinderea Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea

redactia

Concernul Alu Menziken a inaugurat fabrica de la Medieșu Aurit, investitie de peste 50 mil. euro

redactia

Leave a Comment