Sanatate Ultimele stiri

România a preluat preşedinţia Consiliului UE în domeniul sănătăţii

Ministerul Sănătăţii anunţă că România a preluat vineri preşedinţia Consiliului UE în domeniul sănătăţii, care va fi exercittă de la 1 ianuarie 2019, mandatul fiind preluat de ministrul Sănătăţii Sorina Pintea de la omologul austriac.

“Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii a preluat de la omologul austriac Beate Hartinger-Klein mandatul preşedinţiei rotative a Consiliului UE”, precizează MS.

“Începând cu 1 ianuarie 2019 vom avea responsabilitatea coordonării uneia dintre cele mai importante instituţii, Consiliul Uniunii Europene (EPSCO). Pe domeniul Sănătăţii suntem pregătiţi să acţionăm onest şi neutru pentru dezvoltarea şi consolidarea proiectului european”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Preşedinţia României pe domeniul Sănătăţii va continua eforturile pentru a avansa pe agenda UE asupra temelor cu impact şi beneficii pentru pacienţi. Scopul urmărit de ţara noastră pe timpul mandatului este garanţia accesului la sănătate pentru toţi cetăţenii europeni.

România va depune toate eforturile pentru un progres asupra dosarului legislativ privind Proiectul de regulament pentru Evaluarea Tehnologiilor de Sănătate (HTA).

Programul Preşedinţiei române în domeniul sănătăţii cuprinde 5 teme prioritare care se referă la rezistenţa anti – microbiană, vaccinarea, accesul egal la medicamente al pacienţilor din UE, mobilitatea pacienţilor şi sănătatea digitală (eHealth).

Rezistenţa antimicrobiană (AMR) şi infecţii asociate este o temă care prezintă un interes deosebit pentru statele membre în condiţiile în care în regiunea UE se înregistrează o creştere a rezistenţei antimicrobiene datorată utilizării iraţionale a medicamentelor antibiotice. România va organiza la Bucureşti o conferinţă ministerială pe această temă în urma căreia, pe baza rezultatelor şi concluziilor va elabora un Proiect de Concluzii care se va negocia ulterior cu cele 28 de state membre UE.

Vaccinarea populaţiei reprezintă un alt subiect de interes în condiţiile scăderii acoperirii vaccinale, a creşterii ezitării pentru vaccinare şi a presiunii pentru dezvoltarea de vaccinuri noi şi eficace. Pe acest domeniu ţara noastră va facilita schimbul de informaţii şi bune practici privind programele de vaccinare în Europa, identificarea de soluţii pentru creşterea ratelor de vaccinare şi o mai bună aprovizionare cu vaccinuri în cadrul unui atelier de lucru organizat la Cluj – Napoca.

În ceea ce priveşte accesul la medicamente, Preşedinţia României va continua dezbaterea strategică din cadrul Consiliului privind accesul pacienţilor la medicamente şi terapii inovatoare, accesibile ca preţ. Subiectul va fi inclus pe agenda Reuniunii informale a miniştrilor sănătăţii, programată în luna aprilie la Bucureşti. Cu această ocazie va fi discutată şi tema privind tratarea afecţiunilor date de infectarea cu virus hepatic C.

Mobilitatea pacienţilor va fi un subiect abordat în contextul evaluării stadiului aplicării Directivei 24/2011/UE privind drepturile pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere. România va aduce în dezbatere mobilitatea pacienţilor din perspectiva asigurării unui tratament egal pentru toţi pacienţii europeni cu boli rare şi vârsta sub 18 ani.

Preşedinţia română va organiza la Bucuresti Săptămâna digitală (e- Health week) cu o serie de evenimente dedicate informatizării sănătăţii.

Related posts

[Enjoy Transylvania!] The Pearl of Transylvania: the Medieval Citadel of Sighişoara

Ligia Voro

Grupul Banca Transilvania și-a mai trimis o companie la bursă

Nora Dumitrescu

Maramureșul își va promova oferta turistică în capitală

Nora Dumitrescu

Zonă comercială mai mare decât Parndorf-ul austriac, la ieșirea din Arad spre Timișoara

Stefana Muresan

Maramureșul va accesa bani europeni pentru gestionarea deșeurilor

Nora Dumitrescu

CJ Sibiu caută constructor pentru modernizarea unui drum de 35 km. Contract de peste 17 mil. euro

Stefana Muresan

EIT Digital își extinde rețeaua în România, Techcelerator se alătură

Ligia Voro

Zitec este oficial singura companie românească partener Magento

Ligia Voro

Un startup finlandez deschide un birou în Cluj după ce a câștigat o investiție de 12 milioane de dolari

Ion Surdu

FOTO: 30 milioane de euro pentru modernizarea sistemului de mobilitate urbană în Făgăraș

Ligia Voro

Proiecte europene de peste 52 mil. euro pentru reabilitarea drumurilor judeţene din Sibiu

Stefana Muresan

Producătorul de lactate Agroserv Măriuţa din Ialomița intră pe piața Clujului cu bani de la BT

redactia

Cluj: Începe reabilitarea, cu fonduri europene, a Drumului Bistritei

Stefana Muresan

Orașele românești au adus România în clubul țărilor dezvoltate

redactia

Noi investiții în Oradea: Drum colector şi pasaj pentru Centrul Intermodal

redactia

Mercedes-Benz, reclamă impresionantă filmată în Sibiu

Stefana Muresan

Salina Turda – peste 600.000 de vizitatori, în 2017

Stefana Muresan

Ministrul Agriculturii, la companiile care fac performanță în industria agro-alimentară din Satu Mare: „Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți”

Ion Surdu

Speakerii L.I.F.T. 2019: Paula Rusu, expert în comunicare și relații publice

Ligia Voro

Bani pentru viitorul aeroport de la Ghimbav

redactia

Schemă de ajutor guvernamental de aproape 40 mil. euro pentru Universal Alloy Corporation în Maramureș. Investiție totală – 130 mil. euro

redactia

Iulius Mall, redeschis pe bucăți. Liber la terase

Nora Dumitrescu

ACAROM – înmatriculările de autoturisme noi în UE sunt în scădere. În România: -21,9% în primele 3 luni

Ion Surdu

Un startup românesc, ce învață copiii și părinții să se alimenteze sănătos, a fost selectat în acceleratorul Google for Startups

Papuc Irina

Leave a Comment