Sanatate Ultimele stiri

România a preluat preşedinţia Consiliului UE în domeniul sănătăţii

Ministerul Sănătăţii anunţă că România a preluat vineri preşedinţia Consiliului UE în domeniul sănătăţii, care va fi exercittă de la 1 ianuarie 2019, mandatul fiind preluat de ministrul Sănătăţii Sorina Pintea de la omologul austriac.

“Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii a preluat de la omologul austriac Beate Hartinger-Klein mandatul preşedinţiei rotative a Consiliului UE”, precizează MS.

“Începând cu 1 ianuarie 2019 vom avea responsabilitatea coordonării uneia dintre cele mai importante instituţii, Consiliul Uniunii Europene (EPSCO). Pe domeniul Sănătăţii suntem pregătiţi să acţionăm onest şi neutru pentru dezvoltarea şi consolidarea proiectului european”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Preşedinţia României pe domeniul Sănătăţii va continua eforturile pentru a avansa pe agenda UE asupra temelor cu impact şi beneficii pentru pacienţi. Scopul urmărit de ţara noastră pe timpul mandatului este garanţia accesului la sănătate pentru toţi cetăţenii europeni.

România va depune toate eforturile pentru un progres asupra dosarului legislativ privind Proiectul de regulament pentru Evaluarea Tehnologiilor de Sănătate (HTA).

Programul Preşedinţiei române în domeniul sănătăţii cuprinde 5 teme prioritare care se referă la rezistenţa anti – microbiană, vaccinarea, accesul egal la medicamente al pacienţilor din UE, mobilitatea pacienţilor şi sănătatea digitală (eHealth).

Rezistenţa antimicrobiană (AMR) şi infecţii asociate este o temă care prezintă un interes deosebit pentru statele membre în condiţiile în care în regiunea UE se înregistrează o creştere a rezistenţei antimicrobiene datorată utilizării iraţionale a medicamentelor antibiotice. România va organiza la Bucureşti o conferinţă ministerială pe această temă în urma căreia, pe baza rezultatelor şi concluziilor va elabora un Proiect de Concluzii care se va negocia ulterior cu cele 28 de state membre UE.

Vaccinarea populaţiei reprezintă un alt subiect de interes în condiţiile scăderii acoperirii vaccinale, a creşterii ezitării pentru vaccinare şi a presiunii pentru dezvoltarea de vaccinuri noi şi eficace. Pe acest domeniu ţara noastră va facilita schimbul de informaţii şi bune practici privind programele de vaccinare în Europa, identificarea de soluţii pentru creşterea ratelor de vaccinare şi o mai bună aprovizionare cu vaccinuri în cadrul unui atelier de lucru organizat la Cluj – Napoca.

În ceea ce priveşte accesul la medicamente, Preşedinţia României va continua dezbaterea strategică din cadrul Consiliului privind accesul pacienţilor la medicamente şi terapii inovatoare, accesibile ca preţ. Subiectul va fi inclus pe agenda Reuniunii informale a miniştrilor sănătăţii, programată în luna aprilie la Bucureşti. Cu această ocazie va fi discutată şi tema privind tratarea afecţiunilor date de infectarea cu virus hepatic C.

Mobilitatea pacienţilor va fi un subiect abordat în contextul evaluării stadiului aplicării Directivei 24/2011/UE privind drepturile pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere. România va aduce în dezbatere mobilitatea pacienţilor din perspectiva asigurării unui tratament egal pentru toţi pacienţii europeni cu boli rare şi vârsta sub 18 ani.

Preşedinţia română va organiza la Bucuresti Săptămâna digitală (e- Health week) cu o serie de evenimente dedicate informatizării sănătăţii.

Related posts

Sergiu Gorban, Transylvania Invest din Arad: E mai rentabil să vindem direct procesatorilor din Europa decât traderilor din Portul Constanţa

Stefana Muresan

Gara Brașov va fi modernizată cu fonduri proprii ale CFR. Investiții necesare de peste 10 ani

Ion Surdu

Nouă proiecte bihorene câștigătoare la „Bursa talentelor”

Traian Dan

Manageri. Fermieri versus IT și Automotive

Ligia Voro

A fost semnat acordul de asistență cu BERD pentru construirea Spitalului Regional Braşov

redactia

Primăria Deva a lansat un portal dedicat potențialilor investitori

Stefana Muresan

Ramira Baia Mare își cumpără echipamente pe granturi SEE

Nora Dumitrescu

Muzeul Etnografic al Transilvaniei se redeschide. Administratorii au pregătit o serie de măsuri speciale

Papuc Irina

Brașov: Un leu din trei, în investiții în perioada 2018-2020

redactia

Proiect unic la Alba Iulia: Muzeu al Copilului. Investiția se ridică la 2,5 milioane de euro

Papuc Irina

Județele Sălaj, Satu Mare și Maramureș, conectate printr-un drum modernizat

Nora Dumitrescu

Topul producătorilor autohtoni de vin: Jidvei – lider, urmat de Cotnari și Cramele Recaș

Stefana Muresan

Importatorul de piese auto Autonet din Satu Mare, depozit de 30.000 mp în Cluj

Stefana Muresan

Spitale din Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, modernizate cu 8 milioane de euro, fonduri europene

redactia

Întreprinzătorii din Ardeal, conectați cu businessmenii din SUA

Nora Dumitrescu

PayWell 2019: 25% dintre companii iau în considerare importul de angajați pentru a-și acoperi deficitul de forță de muncă

Papuc Irina

MedLife cumpără Polisano și îşi consolidează poziția de lider la nivelul Transilvaniei, cu peste 60 mil. euro cifră de afaceri

Stefana Muresan

Hunedoara: Moment bun pentru Complexul Energetic

Stefana Muresan

Premieră în România: Primăria Cluj-Napoca dotează Poliția Locală cu mașini electrice

Stefana Muresan

Clase cu profil aeronautic la Brașov, proiect susținut de Airbus Helicopters, Transylvania Aerospace Cluster și Ambasada Franței

Stefana Muresan

Patrulaterul Vestului: „Interconectăm aceste orașe cu autostrăzi și cu linii ferate de mare viteză”

redactia

Studiu de fezabilitate pentru varianta de ocolire Sf. Gheorghe. Valoarea totală a proiectului – 1,5 mil. lei, 75% contributia UE

Stefana Muresan

Startup-ul ce produce la Cluj purificatoare de apă, câștigătoare în finala Central European Startup Awards din Sofia

Stefana Muresan

Italienii de la Tirrena Scavi au câștigat Centura de Sud a Timișoarei

Stefana Muresan

Leave a Comment