Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

România a preluat preşedinţia Consiliului UE în domeniul sănătăţii

Ministerul Sănătăţii anunţă că România a preluat vineri preşedinţia Consiliului UE în domeniul sănătăţii, care va fi exercittă de la 1 ianuarie 2019, mandatul fiind preluat de ministrul Sănătăţii Sorina Pintea de la omologul austriac.

“Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii a preluat de la omologul austriac Beate Hartinger-Klein mandatul preşedinţiei rotative a Consiliului UE”, precizează MS.

“Începând cu 1 ianuarie 2019 vom avea responsabilitatea coordonării uneia dintre cele mai importante instituţii, Consiliul Uniunii Europene (EPSCO). Pe domeniul Sănătăţii suntem pregătiţi să acţionăm onest şi neutru pentru dezvoltarea şi consolidarea proiectului european”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Preşedinţia României pe domeniul Sănătăţii va continua eforturile pentru a avansa pe agenda UE asupra temelor cu impact şi beneficii pentru pacienţi. Scopul urmărit de ţara noastră pe timpul mandatului este garanţia accesului la sănătate pentru toţi cetăţenii europeni.

România va depune toate eforturile pentru un progres asupra dosarului legislativ privind Proiectul de regulament pentru Evaluarea Tehnologiilor de Sănătate (HTA).

Programul Preşedinţiei române în domeniul sănătăţii cuprinde 5 teme prioritare care se referă la rezistenţa anti – microbiană, vaccinarea, accesul egal la medicamente al pacienţilor din UE, mobilitatea pacienţilor şi sănătatea digitală (eHealth).

Rezistenţa antimicrobiană (AMR) şi infecţii asociate este o temă care prezintă un interes deosebit pentru statele membre în condiţiile în care în regiunea UE se înregistrează o creştere a rezistenţei antimicrobiene datorată utilizării iraţionale a medicamentelor antibiotice. România va organiza la Bucureşti o conferinţă ministerială pe această temă în urma căreia, pe baza rezultatelor şi concluziilor va elabora un Proiect de Concluzii care se va negocia ulterior cu cele 28 de state membre UE.

Vaccinarea populaţiei reprezintă un alt subiect de interes în condiţiile scăderii acoperirii vaccinale, a creşterii ezitării pentru vaccinare şi a presiunii pentru dezvoltarea de vaccinuri noi şi eficace. Pe acest domeniu ţara noastră va facilita schimbul de informaţii şi bune practici privind programele de vaccinare în Europa, identificarea de soluţii pentru creşterea ratelor de vaccinare şi o mai bună aprovizionare cu vaccinuri în cadrul unui atelier de lucru organizat la Cluj – Napoca.

În ceea ce priveşte accesul la medicamente, Preşedinţia României va continua dezbaterea strategică din cadrul Consiliului privind accesul pacienţilor la medicamente şi terapii inovatoare, accesibile ca preţ. Subiectul va fi inclus pe agenda Reuniunii informale a miniştrilor sănătăţii, programată în luna aprilie la Bucureşti. Cu această ocazie va fi discutată şi tema privind tratarea afecţiunilor date de infectarea cu virus hepatic C.

Mobilitatea pacienţilor va fi un subiect abordat în contextul evaluării stadiului aplicării Directivei 24/2011/UE privind drepturile pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere. România va aduce în dezbatere mobilitatea pacienţilor din perspectiva asigurării unui tratament egal pentru toţi pacienţii europeni cu boli rare şi vârsta sub 18 ani.

Preşedinţia română va organiza la Bucuresti Săptămâna digitală (e- Health week) cu o serie de evenimente dedicate informatizării sănătăţii.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Un clujean vinde fotolii de masaj în toată lumea, inclusiv la Polul Nord

Articolul următor

„Mica Germanie“, comuna din județul Satu Mare, magnet pentru fonduri europene

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share