Bihor Fonduri Europene Investitii Ultimele stiri

Oradea: Contract de finanţare europeană a pasajelor subterane din Piaţa Gojdu, investiție de 111,2 milioane lei

Primarul Ilie Bolojan a semnat la Cluj-Napoca contractul de finanțare aferent proiectului „Coridorul de mobilitate urbană durabilă Piața Emanuil Gojdu – Vasile Alecsandri, Oradea”, finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile.

Valoarea totală a contractului este de 111.161.126,17 lei (TVA inclus), din care 70.533.098,05 lei este valoarea totală eligibilă. Din suma totală, 59.953.133,34 lei (reprezentând 85%) este valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR, iar 9.169.302,55 (13%) este valoare suportată de către statul roman. Cofinanțarea proprie a beneficiarului este de 1.410.662,16 lei (2%), la care se adaugă cheltuieli neeligibile în valoare de 38.889.756,12 lei.

Durata contractului de finanțare este de 89 luni de la semnarea acestuia.

Obiectivul general al proiectului constă în reducerea emisiilor de carbon în Municipiul Oradea prin crearea unui coridor de mobilitate urbană durabilă din Piața Emanuil Gojdu – Vasile Alecsandri, printr-o abordare integrată bazată pe Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Oradea.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt: creșterea estimată a numărului de pasageri transportați în cadrul sistemelor de transport public de călători extinse, scăderea anuală a gazelor cu efect de seră, crearea de benzi separate pentru mijloacele de transport public pe o lungime totală de 990 ml, achiziția de 4 autobuze hibride noi care vor tranzita benzile dedicate create prin prezentul proiect, modernizarea și extinderea zonelor pietonale în suprafață totală de 16.349,74 mp pe traseul coridorului de mobilitate urbană, modernizarea/reabilitarea liniilor de tramvai pe o lungime de 0,512 km linii tramvai cale dublă, respectiv 1,024 km linii tramvai cale simplă.

Proiectul de față include trei investiții cu documentații tehnico-economice distincte:

1. Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața E. Gojdu

Se vizează reorganizarea traficului în zona Pieței E.Gojdu și a Parcului 1 Decembrie, prin separarea fluxului de circulație rutieră de cea pietonală și liniile de tramvai prin construirea de drumuri cu benzi dedicate transportului public de călători și prin redirecționarea în subteran a altor fluxuri de circulație rutieră existente. Se va asigura în acest fel separarea acestui tip de circulație de liniile de tramvai pe întreaga lungime a acestora în zona proiectului, prin subtraversare (drumuri cu bandă dedicată pentru autobuze) sau prin treceri la nivel cu liniile de tramvai și se va reamenaja infrastructura rutieră la care se intervine în acest scop prin bretele și benzi de încadrare.

Pentru realizarea lucrărilor constând în benzi dedicate transportului public și a zonelor pietonale este necesară intervenția asupra străzilor existente, fiind necesară asfaltarea acestor strazi, ca de ex. Bd. Dimitrie Cantemir pe o lungime totală de 990 m, str. Independenței pe o lungime de 115 m, str. Piața 1 Decembrie pe o lungime de 200 m, str. Calea Clujului pe o lungime de 215 m, str. Calea Mareșal Al. Averescu pe o lungime totală de 275 m. Se propune îmbunătățirea liniei de tramvai existente pe Bd. D.Cantemir pe o lungime totală de 0,512 km, amenajarea a 3 stații de autobuz etc.

De asemenea, este inclusă amenajarea unui spațiu pietonal central și a altor spații pietonale ca urmare a reconfigurării zonei, dotarea cu mobilier urban, bazine cu apă și cismele, crearea de spații verzi, iluminat public de noapte pentru spațiul pietonal și spațiile carosabile, iluminat permanent al infrastructurii rutiere în subteran și sistem de canalizare pluvială pentru asigurarea drenării suprafețelor carosabile subterane și de suprafață.

Pentru sporirea mobilității urbane se propune realizarea unei piste de bicicliști cu o lungime de 660 ml pe direcția N-S (Bv. D.Cantemir) cu dublu sens și dotarea cu 6 sisteme de suport biciclete de închiriat. Pe sub cele 5 pasaje va fi creat un drum cu benzi dedicate autobuzului. În cadrul bretelelor de legătură vor fi create benzi comune pentru transportul în comun și restul participanților la trafic. Întreaga infrastructură rutieră (fie că este vorba de drum cu bandă dedicată pentru autobuz sau drum utilizat prioritar de autobuz) asupra căreia se intervine în acest proiect va fi traversată de linii de transport în comun. Calea de rulare a tramvaielor este bandă dedicată și va fi traversată de liniile de tramvai nr. 2, 3R, 3N, 4R si 4N.

2. Amenajarea străzii Vasile Alecsandri

În cadrul acestei investiții, lucrările au demarat la 07.09.2017 și nu sunt încheiate încă, fiind realizate în proporție de aproximativ 95%. Suprafața de intervenție este de 4232.74 mp, strada V. Alecsandri are L de 307,60 m și face legătura între Piata Unirii și Parcul 1 Decembrie.

3. Alinierea parcului de vehicule OTL la cerințele dezvoltării durabile – etapa 1 – Achiziție patru autobuze

În urma Studiului de oportunitate se propune achiziția de autobuze electrice hibride, întrucât în urma analizei economice, acest scenariu tehnico-economic este cel mai avantajos din punct de vedere investițional. Prin proiectul de față se vor achiziționa 4 autobuze electrice hibride.

Foto: Primaria Oradea

Related posts

Sorina Pintea inaugurează, la Timişoara, cea mai mare Secţie de Mari Arşi din România

Robert Bloancă

Compania Jidvei, în topul Superbrands România

Stefana Muresan

Relaxarea normelor pentru companiile farmaceutice: Consiliul Concurenței le permite să acționeze astfel încât să nu existe întreruperi în aprovizionarea cu medicamente

Ion Surdu

Organizatorii celui mai mare festival de teatru din țară au amânat punerea în vânzare a biletelor

Ion Surdu

Fuziune în industria jocurilor video din România: Scorpius Games se alătură echipei Amber

Papuc Irina

Campus 6, the new project of Skanska

Ionut Oprea

Românii vor introducerea unor prețuri de referință pentru reparațiile auto

Traian Dan

P3 SE MUTĂ ÎN CHARLES DE GAULLE PLAZA

Stefana Muresan

Besmax Pharma Distribution și MS au semnat contractul de donație a echipamentelor ce pot salva mii de pacienți cu Covid-19. În 2 săptămâni protocoalele trebuie să fie gata

Papuc Irina

Cum a fost la HR Summit Cluj-Napoca 2018

Stefana Muresan

Grupul TeraPlast și-a dublat cifra de afaceri

Stefana Muresan

Ministerul Economiei: Proiectul de OUG privind plafonarea preţului la gaze, asumat de Guvern pentru protecţia populaţiei

redactia

Reprezentanții băncilor vorbesc despre negocierile cu consumatorii

Ligia Voro

The MIPIM 2020 finalists

Ionut Oprea

Băutură produsă în Satu Mare, vândută cu 2000 de euro în străinătate. Este ambalată cu fir din aur

redactia

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA finalizează primul spital privat cu servicii integrate din Cluj

redactia

Fonduri europene de 155 milioane euro pentru sprijinirea studenților defavorizați, a doctoranzilor în antreprenoriat și a cercetătorilor post-doctorat

Stefana Muresan

Lasselsberger își primenește liniile de producție de la Cluj

Nora Dumitrescu

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României: Următorii 25 de ani ar trebui să însemne mai multă cercetare şi inovare

redactia

După ce a fost salvată de Remus Borza (Euro Insol), Hidroelectrica raportează un profit uriaş

Stefana Muresan

CTP investește în facilitățile și infrastructura din CTPark Bucharest West

Stefana Muresan

BVB lansează cartea cu poveștile de succes ale celor 15 companii finaliste ale celei de-a treia ediții a programului Made in Romania

Ligia Voro

Asociarea Drum Asfalt, Trameco, Constructorul Sălard, face sediul CJ Bihor

Traian Dan

WhatsApp Business – aplicație dedicată companiilor

Stefana Muresan

Leave a Comment