Cultural Ultimele stiri

Învățarea relevantă: Cum învăță diferit 43.700 elevi din România?

Tinerii care se implică activ în comunitate încă de când sunt mici au o performanță mai ridicată la locul de muncă, participă la vot, sunt atenți la propria dezvoltare personală și au o preocupare ridicată pentru generația următoare, arată un studiu realizat de Fundația Noi Orizonturi în rândul tinerilor care s-au implicat în timpul școlii în programele oferite de Noi Orizonturi.
Implicarea activă în acțiuni de voluntariat aduce și un sens al scopului în viață, unul dintre cele mai mari provocări ale tinerilor de astăzi, conform datelor Eurostat.

Ce este învățarea relevantă și de ce tinerii au nevoie de profesori deschiși la nou?
Tinerii dețin un rol cheie în rezolvarea problemelor de interes local sau global, iar motivarea acestora și dezvoltarea unui sistem educațional relevant este una dintre soluțiile propuse de Fundația Noi Orizonturi.
Cu o experiență de 18 ani în dezvoltarea programelor pentru tineri la nivel național și internațional, Noi Orizonturi încurajează școlile din România să preia un concept care se aplică deja la nivel internațional – service learning sau învățare prin serviciu în folosul comunității. Acesta presupune activități de voluntariat, dar care sunt strâns legate de curriculum școlar, iar elevii pun în practică concepte care se abordează la clasă.
Service learning implică nu doar elevii în dezvoltarea proprie, dar și profesorii, școala, părinții și comunitatea. „Tinerii se adaptează mai ușor, sunt mai curajoși și pot genera schimbări pozitive în comunitate prin implicare în proiecte de service learning. Ei au nevoie să vadă sensul a ceea ce învață și de aceea, legătura școlii cu viața reală devine cheie în dezvoltarea motivației și autonomiei în învățare.” declară Anca Gaidos, director operațional Fundația Noi Orizonturi.
Școlile din România sunt încă la început în ceea ce privește adoptarea de practici de învățare conectate la viața reală. Dintr-un alt studiu calitativ realizat de Fundația Noi Orizonturi în 2018 pe un eșantion de 6 școli gimnaziale și de liceu, reiese că atunci când vorbesc despre învățarea relevantă, elevii vorbesc mai mult despre ce și-ar dori decât ceea ce se întâmplă.
Din formulările lor se poate deduce că învățarea din școli nu e tocmai aceea pe care ei și-o doresc. Pentru învățare relevantă nu e nevoie doar de o programă și modalităţi de implementare adecvate secolului 21, ci și de un mediu propice, în care elevii să se simtă în siguranţă și sprijiniți în dezvoltarea competențelor relevante pentru contextul actual.

În 280 școli din România elevii sunt expuși deja la contexte de învățare relevantă
În România este nevoie de o perspectivă nouă față de școli – ele trebuie privite ca spațiu al colaborării între diferiți membri ai comunității pentru a răspunde mai bine nevoilor copiiilor. Conceptul de service learning a fost adus în viața copiilor și tinerilor prin programele Fundației Noi Orizonturi precum IMPACT, VIAȚA, Arhitecții Educației sau Școli conectate la comunitate. Aceste programe implică elevii, profesorii, școlile, părinții și comunitățile în procese de învățare relevantă.
În anul 2018, peste 1100 educatori (profesori și directori de școli) din 280 de școli au participat la programe de formare care vizează dezvoltarea abilităților de a construi contexte de învățare relevantă pentru tineri. Unul dintre aceste programe este IMPACT în care 400 de profesori conduc 183 de cluburi IMPACT în care sunt implicați 3500 elevi. Aceștia se întâlnesc săptămânal pentru a dezvolta proiecte în folosul comunității, învățarea este interactivă și conectată la realitate. Printre abilitățile dezvoltate se numără inițiativa, managementul de proiect, gândirea critică sau lucrul în echipă.

Despre Fundația Noi Orizonturi
De 18 ani, Fundația Noi Orizonturi oferă educatorilor instrumente prin care pot împuternici tinerii să conducă şi să producă schimbări pozitive în comunităţile lor. Deoarece cred în puterea transformatoare a educației, lucrează cu cadre didactice, directori de școli şi voluntari să transforme educaţia din România și să ajute cu adevărat tinerii să devină mai buni, mai puternici, mai înțelepți.
Fundația Noi Orizonturi este organizația din România care exportă un program educațional românesc, susţinând organizaţii din alte 24 de ţări să ofere programe de dezvoltare a competenţelor și a caracterului pentru copii și tineri.

Related posts

Eximbank finanţează Romelectro cu 150 milioane lei

redactia

Cum va fi modernizată Piața Izvoare din Baia Mare

Nora Dumitrescu

Electrogrup, desemnat drept constructorul nr. 1 de instalații electrice din țară

Nora Dumitrescu

FITS trece în online. Ediția din acest an a celui mai mare festival de teatru din România a fost reprogramată

Ion Surdu

O multiplă câștigătoare a premiului Emmy promovează tradițiile sibiene în toată lumea

redactia

APIA a autorizat plăți de peste 8,1 milioane de euro beneficiarilor de fonduri pentru bunăstarea porcinelor

Papuc Irina

Asfalt nou pe Drumul Bistriței, pe banii Europei

Nora Dumitrescu

USAMV Cluj-Napoca participă la Central Park Wine Festival

Ligia Voro

Mayors launch £13m fund to help transform Royal Docks

Ionut Oprea

Omul de afaceri Cristian Răspopa a repus în circulație, pe Valea Arieșului, Mocănița – simbol al Țării Moților

redactia

BERD acordă Primăriei Sibiu un împrumut de 65,7 milioane de lei pentru achiziţia a 50 de autobuze noi

Stefana Muresan

Banat Agro Vest lucrează 15.000 de ha

Stefana Muresan

Două spitale au aplicat pentru finanțarea europeană a dotărilor împotriva Covid-19. Alte 23 de proiecte, în așteptare

Papuc Irina

Studiu EIT Health: Piața forței de muncă din domeniul sănătății are nevoie imediată de competențe legate de Inteligența Artificială

Papuc Irina

O nouă restaurare ce va completa oferta turistică din Alba Iulia. Fonduri europene pentru Cetatea Alba Carolina

Papuc Irina

Constructorii de la ASA extind un parc logistic în Gilău

Nora Dumitrescu

Noul test rapid Bosch pentru coronavirus oferă rezultate fiabile în 39 de minute. Cel mai rapid test PCR din lume pentru SARS-CoV-2

Papuc Irina

Proiecte inedite dezvoltate de români, premiate de Comisia Europeană. Cine sunt sibienii care vor să salveze vieți în lupta cu Covid-19

Papuc Irina

O societate de asigurări a donat Primăriei Timişoara proiectul tehnic si autorizaţia de construcţie pentru reabilitarea Studio, cinematograful de artă al oraşului

Robert Bloancă

SHARE Bucharest 2017

Ionut Oprea

Ciocolatierul din Sâncraiu. Cel mai dulce proiect pe Startup Nation

Stefana Muresan

Câştigurile E.ON afectate de dificultăţile din Marea Britanie

A. I.

România, pe locul 32 dintre cele mai bune destinații europene pentru afaceri

Traian Dan

Afaceri de 1 milion de lei pentru clubul care oferă cursuri de educație acvatică

Papuc Irina

Leave a Comment