Cultural Ultimele stiri

Învățarea relevantă: Cum învăță diferit 43.700 elevi din România?

Tinerii care se implică activ în comunitate încă de când sunt mici au o performanță mai ridicată la locul de muncă, participă la vot, sunt atenți la propria dezvoltare personală și au o preocupare ridicată pentru generația următoare, arată un studiu realizat de Fundația Noi Orizonturi în rândul tinerilor care s-au implicat în timpul școlii în programele oferite de Noi Orizonturi.
Implicarea activă în acțiuni de voluntariat aduce și un sens al scopului în viață, unul dintre cele mai mari provocări ale tinerilor de astăzi, conform datelor Eurostat.

Ce este învățarea relevantă și de ce tinerii au nevoie de profesori deschiși la nou?
Tinerii dețin un rol cheie în rezolvarea problemelor de interes local sau global, iar motivarea acestora și dezvoltarea unui sistem educațional relevant este una dintre soluțiile propuse de Fundația Noi Orizonturi.
Cu o experiență de 18 ani în dezvoltarea programelor pentru tineri la nivel național și internațional, Noi Orizonturi încurajează școlile din România să preia un concept care se aplică deja la nivel internațional – service learning sau învățare prin serviciu în folosul comunității. Acesta presupune activități de voluntariat, dar care sunt strâns legate de curriculum școlar, iar elevii pun în practică concepte care se abordează la clasă.
Service learning implică nu doar elevii în dezvoltarea proprie, dar și profesorii, școala, părinții și comunitatea. „Tinerii se adaptează mai ușor, sunt mai curajoși și pot genera schimbări pozitive în comunitate prin implicare în proiecte de service learning. Ei au nevoie să vadă sensul a ceea ce învață și de aceea, legătura școlii cu viața reală devine cheie în dezvoltarea motivației și autonomiei în învățare.” declară Anca Gaidos, director operațional Fundația Noi Orizonturi.
Școlile din România sunt încă la început în ceea ce privește adoptarea de practici de învățare conectate la viața reală. Dintr-un alt studiu calitativ realizat de Fundația Noi Orizonturi în 2018 pe un eșantion de 6 școli gimnaziale și de liceu, reiese că atunci când vorbesc despre învățarea relevantă, elevii vorbesc mai mult despre ce și-ar dori decât ceea ce se întâmplă.
Din formulările lor se poate deduce că învățarea din școli nu e tocmai aceea pe care ei și-o doresc. Pentru învățare relevantă nu e nevoie doar de o programă și modalităţi de implementare adecvate secolului 21, ci și de un mediu propice, în care elevii să se simtă în siguranţă și sprijiniți în dezvoltarea competențelor relevante pentru contextul actual.

În 280 școli din România elevii sunt expuși deja la contexte de învățare relevantă
În România este nevoie de o perspectivă nouă față de școli – ele trebuie privite ca spațiu al colaborării între diferiți membri ai comunității pentru a răspunde mai bine nevoilor copiiilor. Conceptul de service learning a fost adus în viața copiilor și tinerilor prin programele Fundației Noi Orizonturi precum IMPACT, VIAȚA, Arhitecții Educației sau Școli conectate la comunitate. Aceste programe implică elevii, profesorii, școlile, părinții și comunitățile în procese de învățare relevantă.
În anul 2018, peste 1100 educatori (profesori și directori de școli) din 280 de școli au participat la programe de formare care vizează dezvoltarea abilităților de a construi contexte de învățare relevantă pentru tineri. Unul dintre aceste programe este IMPACT în care 400 de profesori conduc 183 de cluburi IMPACT în care sunt implicați 3500 elevi. Aceștia se întâlnesc săptămânal pentru a dezvolta proiecte în folosul comunității, învățarea este interactivă și conectată la realitate. Printre abilitățile dezvoltate se numără inițiativa, managementul de proiect, gândirea critică sau lucrul în echipă.

Despre Fundația Noi Orizonturi
De 18 ani, Fundația Noi Orizonturi oferă educatorilor instrumente prin care pot împuternici tinerii să conducă şi să producă schimbări pozitive în comunităţile lor. Deoarece cred în puterea transformatoare a educației, lucrează cu cadre didactice, directori de școli şi voluntari să transforme educaţia din România și să ajute cu adevărat tinerii să devină mai buni, mai puternici, mai înțelepți.
Fundația Noi Orizonturi este organizația din România care exportă un program educațional românesc, susţinând organizaţii din alte 24 de ţări să ofere programe de dezvoltare a competenţelor și a caracterului pentru copii și tineri.

Related posts

Brașov: Din 2020, doar cu autovehicule Euro IV în centrul orașului pentru transportul special și greu

Papuc Irina

FOTO: Zile spectacol la Oradea, a fost celebrat fenomenul Art Nouveau

Ligia Voro

Fabrica Timişoreana a beneficiat de investiţii de peste 100 de milioane de euro în ultimii 15 ani

Stefana Muresan

UE alocă 266 milioane de euro pentru sectorul de apă

Stefana Muresan

ANAF nu percepe penalități și dobânzi de întârziere pe perioada stării de urgență

Traian Dan

Parcul industrial Tetarom V, legat la Autostrada Transilvania

Nora Dumitrescu

Qubiz nominalizată la premiul pentru cel mai bun loc de muncă din Europa

Traian Dan

Academia Română din Cluj se primenește cu fonduri norvegiene

Nora Dumitrescu

P3 announces top speaker line-up for its 2017 Conference

Ionut Oprea

De la stabil, la negativ. Scăderea ratingului de țară pentru România: ce avem și ce urmează

Papuc Irina

Hotelul Radisson Blu din Braşov, finalizat în 2019; Grupul Rezidor analizează extinderea în Cluj şi Timişoara

Stefana Muresan

Dorel Goia a ajuns la 46 de restaurante şi brutării sub brandul La Casa

redactia

AFIR: Fermele mici, proiecte de 256 de milioane de euro

redactia

Județul Brașov în top 3 după numărul de vânzări de imobile. Alba și Sălaj – cele mai puține

Ligia Voro

Primăria Cluj va avea primul funcţionar public robot din țară

Stefana Muresan

Mapping World Urbanity -The Central Theme of MIPIM 2018

Ionut Oprea

Autostrada Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni poate fi eligibilă pentru cofinanţare din fonduri europene

redactia

Primăria Oradea aşteaptă companii de construcţii pentru reabilitarea unui mare număr de clădiri de patrimoniu

Stefana Muresan

Gică Popescu, promotor al Maramureșului. Județul, inclus în pachetul de promovare turistică la Euro 2020

redactia

Pe unde va trece centura metropolitană a Clujului

Nora Dumitrescu

Un actor şi un arhitect au readus la viaţă un brand românesc iubit de mulţi

Stefana Muresan

FOTO Trei propuneri pentru Varianta Ocolitoare Sud Sibiu, în dezbatere

Papuc Irina

[Enjoy Transylvania!] De la El Camino, trecând prin Via Maria Theresia, spre Via Transilvanica

Transilvania Business

Bihoreanul Zoltan Teszari, pe locul șase în Topul celor mai bogați români

Traian Dan

Leave a Comment