Sanatate Ultimele stiri

Rezultatele campaniei de investigaţii gratuite a FABC ”Nu am făcut destul!” 2018

• 1218 oameni din 12 sate din Ardeal au beneficiat de consult și investigații medicale gratuite în cadrul campaniei ”Nu am făcut destul!”
• Datorită acestei campanii, 990 de femei și-au făcut ecografii mamare la ele în sat, 124 au primit recomandare pentru mamografie, 109 dintre ele au mers la radiolog. Dintre ele, 12 au făcut biopsie și 3 au suferit intervenții chirurgicale.
• Cea mai în vârstă femeie care a venit la control are 88 de ani.
• Data ultimului control la sâni la una dintre beneficiarele programului: 1984, adică acum 34 de ani.

Campania de investigații medicale gratuite ”Nu am făcut destul!” inițiată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer a ajuns anul acesta la a cincea ediție.

Începută ca un proiect de investigaţii gratuite pentru cancerul mamar, în scopul de a oferi un argument în plus Ministerului Sănătății pentru implementarea unui program național de screening pentru cancerul de sân, campania a devenit tot mai complexă de la an la an în timp ce investigaţiile oferite sunt tot mai diverse. Astfel, în perioada 13 octombrie – 25 noiembrie, 1218 oameni din 12 sate din cinci județe din Ardeal (Cluj, Sibiu, Bistrița Năsăud, Alba) au beneficiat de următoarele investigaţii gratuite: tensiune, puls, glicemie, indice de masă corporală, ecografie mamară, spirometrie, dermatoscopie, măsurarea vârstei arterelor, EKG.

Examinările au fost făcute cu ajutorul unor medici specialiști, al unor medici rezidenți, al unor farmaciști și al studenților din Organizația Studenților Mediciniști Cluj.

Rezultatele campaniei:
 1218 oameni au fost consultați – 1120 femei și 98 bărbați. La consulturi au venit și 13 persoane de peste 80 de ani. Cea mai în vârstă persoană – o femeie de 88 de ani.
 Statistic, profilul persoanei care a venit la consult medical este: femeie de 49 de ani, supraponderală.

Dintre cele 1.120 femei prezente, 990 au beneficiat de ecografii la ele în sat, pe perioada campaniei. Dintre acestea, 124 au primit recomandare să efectueze o mamografie sau altă ecografie la spital sau la o clinică de specialitate. 109 au mers. Celelalte femei nu au dorit, au plecat din țară în vacanță sau la muncă, au spus că nu au timp sau bani, deși această investigație era gratuită. 12 au făcut biopsie – 6 sunt leziuni benigne, la 6 nu sunt gata rezultatele încă. Pentru trei dintre acestea, suspiciunea de cancer este ridicată. Trei femei au suferit intervenții chirurgicale. Pentru una dintre acestea așteptăm încă rezultatul de la examenul histopatologic, în timp ce pentru două a fost vorba despre leziuni benigne. 2018 este primul an în care femeile descoperite cu noduli sau alte afecțiuni la sân în urma ecografiei efectuate în sate au putut beneficia de mamografii gratuite în clinici specializate.
 55% dintre femeile testate nu și-au făcut niciodată control la sâni, 42% nu și-au făcut niciodată autopalpare. Una dintre femeile testate a răspuns la chestionarul pe care îl completează toți cei care participă la consulturile medicale pe perioada campaniei, că a făcut ultimul control la sân acum 34 de ani, în 1984.
 1 din 10 femei are o rudă cu cancer de sân sau cancer ovarian – acest lucru reprezentând un factor de risc pentru ambele forme de cancer.

Rezultate dermatoscopii: 21% dintre cei consultaţi au spus că au probleme cu alunițele. Cu toate acestea, 74% dintre ei nu s-au dus la medic, pentru acestea. Dermatoscopiile au evidențiat 34 de suspiciuni (carcinom bazocelular, spinocelular, melanom, nevi cu atipii). Dintre cei depistați cu suspiciuni, 56% nu au știut că este ceva în neregulă, 32% au știut, dar nu au mers la medic (”am tot lăsat”, ”de teamă să nu devină malign”, ”din lipsă de timp”, ”nu m-au deranjat”, ”nu mă dor” etc.) 12% știau și fuseseră deja la un control dermatologic.
 71% dintre persoanele consultate nu au făcut niciodată spirometrie. 39% nu au făcut niciodată radiografie. 33% au răspuns cu „Da” la întrebările ”Tușiți de mai mult de o lună?”, ”Gâfâiți când faceți efort?”, ”Simțiți că nu mai aveți aer?”
”Avem aproape 10.000 cazuri noi de cancer de sân în fiecare an și puțin mai mult de 10.000.000 de femei în România. Asta înseamnă că o femeie din 1000 va fi diagnosticată cu cancer de sân anul ăsta. Noi am consultat 1.120 de femei și după mamografii, ecografii, biopsii și operații avem trei suspiciuni de cancer. Și dacă ar fi doar campania de educare pe care am desfășurat-o în satele acestea, faptul că 1.120 de femei, care cel mai probabil nu s-ar fi dus la ginecolog pentru o ecografie mamară, s-au gândit la cancerul de sân, la importanța autopalpării, a controalelor anuale regulate și poate au mai vorbit cu încă o mie de femei despre asta, și tot mi se pare o campanie reușită.” spune Cezar Irimia, președintele FABC.

Despre FABC
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înfiinţată în anul 2005 din necesitatea ca toţi cei care luptă împotriva cancerului să devină o forţă cu o voce puternică. FABC este interfaţa între organizaţiile membre şi instituţiile statului, institutiile europene implicate în sănătate, precum şi organizaţiile europene şi internaţionale similare. FABC numără peste 75.000 de membri în întreaga ţară, pacienţi, supravieţuitori şi voluntari. FABC este o federaţie formată din 26 asociaţii care activează pe plan local, la nivelul judeţelor. Misiunea FABC este de a face lobby şi advocacy activ pentru promovarea, respectarea şi garantarea drepturilor pacienţilor cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați: www.fabc.ro.

Related posts

Bugetul UE 2018: Bilete de tren gratuite în peste 30 de țări pentru tineri

Stefana Muresan

Reloc si-a omologat locomotiva pe baterii pentru manevra feroviara

redactia

Cooperativa Timlactagro – primul său magazin din Timişoara cu produse lactate, pita de Pecica, salamul de Salonta și slana bănățeană de ciuperci

Stefana Muresan

Zalăul va avea transportul public exclusiv electric

Nora Dumitrescu

UVT, UBB și Academia Română, nominalizate la prestigioasele Scopus Awards România

Stefana Muresan

Serge Durand a fost numit şef peste operaţiunile Airbus din România

Stefana Muresan

Trei asocieri de firme, interesate de amenajarea Stațiunii balneo-climaterice de la Ocna Mureș, contract de peste 6 mil. de euro

Stefana Muresan

Sală polivalentă la Blaj, investiţie de 2 milioane de euro

Stefana Muresan

Universitatea de Vest din Timișoara a premiat excelența

Stefana Muresan

Orange a premiat noua generaţie de specialişti în telecomunicații

Ligia Voro

Peste 80 mil. lei, pentru modernizarea drumului Birsa-Moneasa-limita judet Bihor

Stefana Muresan

ADR Centru: Peste 200 milioane de lei pentru reabilitarea patrimoniului cultural

Stefana Muresan

Inteligența artificială, „motorul” performanței în industria serviciilor de afaceri din România

Ionut Oprea

Asigurări de la antreprenori: Aeroportul Brașov, funcțional în 2 ani, iar tronsonul de autostradă Predeal-Cristian – într-un an

Ion Surdu

Portalul primăriilor digitale – primariamea.ro, gratuit în acest an

Traian Dan

Parc acvatic pe o suprafață de 12 hectare, la Cluj. Investiție de peste 40 mil. euro

Stefana Muresan

Produsele de Cluj, din nou în aer liber

Nora Dumitrescu

Camerele agricole din Ungaria, replicate în România

Nora Dumitrescu

Companiile au la dispoziție anunțuri gratuite de angajare pe platforma eJobs

Traian Dan

Linia de producţie Bell Helicopters ar putea fi mutată din Texas la Braşov

Stefana Muresan

Comisia Europeană a aprobat proiectul Spitalului Regional de la Iași: investiția depășește 50 de milioane de euro

Ion Surdu

Clujenii de la Raiko au atras 2 milioane de pe bursă

Nora Dumitrescu

Secretul creșterii vânzărilor în eCommerce

Nicolae Pop

USAMV Cluj va avea fabrică de bere, abator și rețea de magazine

redactia

Leave a Comment