Agricultura Alba Ultimele stiri

Un bărbat din Alba face bani frumoși după ce a mizat pe una dintre cele mai profitabile și rare afaceri în agricultură

Cultura de aluni este una dintre cele mai profitabile afaceri în agricultură, care generează profit de mii de euro, per hectar, la cinci-șase ani de la înființare. Un bărbat din Alba a investit 36.000 de euro în șase hectare, iar fructele le vinde, fără probleme, lanțurilor de supermarketuri.

Potrivit ziarulunirea.ro, Bogdan Sandu Ciprian, unul dintre puținii cultivatori de aluni din județul Alba, a spus că aceasta este una dintre cele mai profitabile afaceri pe termen lung în agricultură deoarece doar în al șaselea an, când arbustul ajunge la maturitate, producția per hectar generează un profit de peste 8.000 de euro, mai mare decât investiția inițială – circa 6.000 de euro –, fără suprafața de teren.

”Am aluni pe o suprafață de șase hectare și mă voi extinde pe încă patru. Afacerea am început-o de cinci ani. Plantarea se face toamna sau primăvara, alunul se cumpără cu 15-20 lei firul. Eu am mizat pe o plantație intensivă de aluni, iar per hectar a fost necesară o investiție de circa 6.000 de euro, fără teren. Cu arat, discuit, frezat, făcut găuri, plantat, pus îngrășăminte de animale, absolut tot ce este necesar. După patru ani începe să facă alune, iar cu producția din al șaselea an îți scoți investiția”, a spus Bogdan Ciprian, prezent la Târgul Apulum Agraria, cel mai important eveniment de promovare a agriculturii județului Alba.

Bogdan Ciprian a povestit că nu erau mulți cultivatori de alune în România, în urmă cu câțiva ani, acesta fiind unul dintre motivele pentru care a mizat pe acest business.

Partea bună a acestui business, potrivit producătorului, este că fructele le vinde, pe piața internă, fără probleme, fiind deopotrivă la fel de căutate în alte țări din Uniunea Europeană.

”Alunele se vând foarte rapid, sunt băgate la bursă. Câte ai, atâtea vinzi. Turcii fac prețul, fiind cei mai mari producători, iar în Italia soiul pe care îl am eu îl cumpără direct”, a spus Bogdan Ciprian, în vârstă de 40 de ani.

El a adăugat că, deocamdată, având în vedere că livada sa nu a ajuns la maturitate, nu este nevoie să apeleze la piața externă, deoarece tot ce produce este achiziționat de marile lanțuri de supermarketuri din țară.

El vinde un kilogram la prețul de 20 de lei, iar în supermarketurile din țară se vinde și cu 38 de lei.

Plantația sa se află în zona Ciumbrud din județul Alba, aproape de municipiul Aiud.

Întrebat, de asemenea, dacă are un mesaj pentru cei care doresc să înceapă un business în acest domeniu, Bogdan Ciprian a spus: ”Vrei să fii milionar? Pune aluni pe un hectar”.

Livada sa este o afacere de familie. O plantație de alun poate produce peste 3.000 de kilograme la hectar, în funcție de condițiile meteo și de densitatea arbuștilor.

Foto: ziarulunirea.ro

Related posts

CBRE România Flash Call: Impactul COVID-19 pe piața imobiliară se va resimți în al doilea trimestru. Măsurile de siguranță și tehnologia sunt pe agenda tuturor

Papuc Irina

Ministerul Economiei: Proiectul de OUG privind plafonarea preţului la gaze, asumat de Guvern pentru protecţia populaţiei

redactia

Dent Estet, investiție de 2 milioane de euro la Sibiu. „Aducem cele mai noi tehnologii din domeniul dentar din lume”

redactia

Medicii vor fi scutiți de impozit pe venit

Stefana Muresan

Elite în business. Județul Mureș. Ranking I: Violeta Oltean, director general MAVIPROD: “Nimic nu este mai frumos decât să ai o afacere proprie pe care să o vezi cum crește, din nimic, și ajunge acolo unde nici nu ai visat!”

Ligia Voro

Ştefan Radu Oprea: Mandatul care trebuie dat comisarului european pentru negocierile cu SUA, tema principală a reuniunii pe comerţ

redactia

Clifford Chance Badea asistă grupul BNP Paribas la preluarea activelor locale ale grupului german IKB

Stefana Muresan

Continental și NVI­DIA fac po­si­bilă pro­duc­ția de auto­ve­hi­cule auto­nome do­tate cu in­te­li­gență ar­ti­fi­ci­ală

Stefana Muresan

Standard8: 10 ani de PR și marketing la Sibiu

Papuc Irina

Alexandru Mudura junior a cumpărat Oradea Shopping City. Valoarea tranzacției, 8 milioane de euro

redactia

Rectorul vizionar și un proiect revoluționar pentru medicina și educația medicală românească

Ligia Voro

O Istorie simbolică a funeraliilor Regelui Mihai

Stefana Muresan

Cum arată în interior trenul direct Cluj – Viena

redactia

Invenţii ”smart” ale românilor în domeniul medicinei. Telefonul mobil, cel mai rapid radiolog

redactia

Platformă virtuală pentru bisericile din lemn din Maramureș

Nora Dumitrescu

40 de noi statii de reincarcare pentru masini electrice, prin implicarea BMW, Nissan, MOL si E.ON

Stefana Muresan

Ecolor iese din starea de urgență cu angajări

Nora Dumitrescu

Bitdefender, evaluată la 600 de milioane $. Fondul de investiții Vitruvian Partners a cumpărat 30% din companie

Stefana Muresan

Transelectrica, lucrări de construcție a Centrului de Excelență în Energetică 'Stelian Gal', din Sibiu

Stefana Muresan

Premiu pentru președintele CCI Cluj, Ștefan Dimitriu

Stefana Muresan

Prima ediție a L.I.F.T. Social Media Training 2019. Despre social media, tool-ul fascinant care pune lucrurile în mișcare (I)

Ligia Voro

Remus Lăpuşan şi Nicolae Minea, numiți administratori ai Transgaz pentru următorii patru ani

Stefana Muresan

Sălaj: Cinci antreprenori transilvăneni, investiție de 5 mil. de euro în crama de spumante Carastelec

Stefana Muresan

Leave a Comment