Cluj Ultimele stiri

La 100 de ani de la înfiinţarea universităţii româneşti din Cluj, UBB țintește recunoaștere internațională după modelul Harvard

La 100 de ani de la înfiinţarea universităţii româneşti din Cluj, care va fi aniversată în 2019, UBB ţinteşte să fie recunoscută la nivel internaţional drept o instituţie academică de tip world class, având ca model instituţii de învăţământ superior precum Harvard, scrie monitorulcj.ro.

Prorectorul responsabil cu cercetarea al Universităţii Babeş-Bolyai, Daniel David, a declarat luni, în cadrul unei ceremonii de premiere a celor mai bune cadre didactice şi cercetători din acest an, că, prin asumarea acestei ştachete, UBB nu doar că încearcă să îşi consolideze poziţia de cea mai bună universitate din România, dar continuă tradiţia începută acum sute de ani la Cluj.

“În 2019 UBB împlineşte 100 de ani. Pentru noi este foarte important să vedem cum stăm, ţinând cont de tradiţia pe care am avut-o, fiindcă universitatea românească, la 1919, era o universitate cu respiraţie internaţională. Universitatea maghiară din 1872 era o universitate gândită să aibă respiraţie europeană. Universitatea din sec XVIII, pe linie germană, era o universitate bine ancorată în mişcarea europeană, Colegiul iezuit era, la vremea lui, bine ancorat european şi atunci întrebarea este cum stăm, astăzi, la UBB”, a precizat Daniel David, amintind de cele mai recente clasamente în care a fost inclusă universitatea.

UBB a trecut recent şi printr-un audit QS Stars, în urma căruia a fost clasificată ca universitate de patru stele. Potrivit lui David, auditul prevede un clasament care acordă de la 1 la 5 stele, în care o stea înseamnă universitate locală, două stele – regională, trei stele – naţională cu impact internaţional, patru stele – o universitate internaţională, iar cinci stele – universitate de tip world class.

“În acest moment, UBB are 4 stele, asta înseamnă o universitate internaţională cu excelenţă în cercetare şi predare. (…) Această universitate, şi prin tradiţia pe care a avut, s-a definit ca o universitate world class, adică pune accent pe toate cele trei componente – predare, cercetare, relaţia cu societatea. Este foarte imortant pentru noi să ţinem acest profil. Foarte multe universităţi care aveau pretenţii în România, văzând că nu reuşesc să meargă pe linia world class au început să ia bucăţele din world class. Unele spun că vor să fie antreprenoriale sau sociale, civice. Fiecare ia câte o bucăţică. Noi, în acest moment, putem să fim o universitate world class, pentru că o astfel de universitate este şi antreprenorială. Cine este mai antreprenorial decât Harvard este şi o universitate socială şi civică – uitaţi-vă ce implicare socială şi civică are Harvard şi alte universităţi world class. Are excelenţă în predare şi are în acelaşi timp excelenţă în cercetare”, a spus Daniel David, potrivit publicației citate.

În prezent, UBB finanţează cercetarea din granturi FDI (Fondul de Dezvoltare Instituţională), precum şi resurse interne ale universităţii.

În cadrul unei ceremonii, rectorul Ioan-Aurel Pop şi Daniel David au acordat, luni, premii celor mai buni profesori şi cercetători din acest an.

Related posts

Peste 100 de tone de aur vor fi exploatate în Hunedoara

redactia

Sibianul Cornel Amariei, unul dintre cei mai influenți tineri ai lumii. A triumfat în competiţia câştigată în trecut de Elvis Presley şi John F. Kennedy

redactia

Cluj: Frații Mureșan (Direct One), liber la preluarea Netcity Telecom

Stefana Muresan

Fonduri europene de aproape 846 de mil. euro pentru beneficiarii PNDR 2020

Stefana Muresan

A fost semnat contractul în vederea proiectării și execuției drumului Oradea-Sîntandrei. Investiție de peste 6 mil. lei

Stefana Muresan

Fabrica de prelucrare a lemnului Kastamonu din Reghin, afaceri de 117 mil. euro în T3

Stefana Muresan

OUG 114 nu a redus factura la gaze, potrivit FPPG

Ligia Voro

21,8 mil. lei pentru al doilea terminal la Aeroportul Internaţional Oradea

Stefana Muresan

Producătorul lactatelor Olympus vizează o creştere a cifrei de afaceri cu 10%, până la 100 mil. euro, cu fabrica din Braşov

redactia

Alexandra Crivineanu, noul director de dezvoltare și marketing în cadrul RMN – Diagnostica

redactia

Continuă lucrările la Drumul Apusenilor (Beiuș – Stâna de Vale – Coada Lacului)

Traian Dan

Investiţii în amenajări hidrotehnice

Ligia Voro

Tunel dublu față de cel de pe Transfăgărășan, construit pe autostrada Transilvania

Stefana Muresan

Guvernul inaugurează cea mai lungă pârtie din nordul țării. Construcția a durat 10 ani, investiție de 15 milioane de euro

redactia

Aradul va fi gazda expoziției GastroPan 2019

Ligia Voro

Contractul pentru modernizarea unui sector al Centurii București, reziliat

Ligia Voro

Romsilva a publicat harta parcurilor naționale și naturale

Ligia Voro

Arhitectul Șerban Țigănaș: România rămane atractivă atât privită din interior, cât și din exterior

redactia

Depozitul urban neconform de deșeuri de la Dej, închis și ecologizat

Ligia Voro

Cerc de calculatoare la UTCN pentru pasionații de IT din licee

redactia

Fabrică cu 200 de salariaţi din Bihor, furnizor pentru Marks & Spencer

Stefana Muresan

Asiguratorii și-au mutat biroul în propria locuință

Nora Dumitrescu

Munca la distanță în contextul epidemiei Covid-19. Ce măsuri pot lua angajatorii în această perioadă?

Ligia Voro

Record: Oradea a bătut recordul sumelor colectate în Orașul Faptelor Bune

Traian Dan

Leave a Comment