Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Proiecte europene în valoare de aproape 9 mil. euro în domeniul sănătații, aprobate pentru Oradea

În urma finalizării etapei de evaluare calitativă a aplicațiilor de finanțare depuse la deschiderea celui de-al 3-lea Apel Deschis de Proiecte în cadrul Programului Interreg V-a România-Ungaria și ca urmare a deciziilor adoptate de Comitetul de Monitorizare a Programului din luna decembrie 2018 privind selecția spre finanțare a proiectelor, au fost aprobate și propuse spre finanțare următoarele proiecte spre beneficiul Primăriei Municipiului Oradea:

Îmbunătățirea serviciilor medicale transfrontaliere prin dotarea cu echipamente medicale modernizate în cadrul Spitalului Dr. Gavril Curteanu din Oradea și Spitalului Central Județean Békés

Proiectul a fost depus pe Axa prioritară 4: Îmbunătățirea serviciilor de îngrijire a sănătății, pentru obiectivul specific 4.1: Servicii medicale preventive și curative în zona eligibilă îmbunătățite, Prioritatea de investiții 9/a: Investiții în infrastructura medicală și socială, care contribuie la dezvoltarea națională, regională și locală, reducând inegalitățile în ceea ce privește statusul de sănătate, promovând incluziunea socială prin accesul îmbunătățit la serviciile sociale, culturale și recreative și tranziția de la serviciile instituționale la cele comunitare.

Liderul Proiectului este Spitalul Clinic Dr. Gavril Curteanu, Partenerul de Proiect fiind Spitalul Central Județean Békés.

Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea serviciilor de sănătate în cadrul Spitalului Clinic Dr. Gavril Curteanu din Oradea și al Spitalului Central Județean Békés.

Obiectivele specifice sunt stabilirea unui sistem de servicii de sănătate interconectate în Oradea și judetul Bekes și dezvoltarea departamentelor de îngrijire a sănătății prin dotarea cu echipamente, dispozitive medicale moderne.

Aparatura medicală va fi instalată, montată, amplasată pe următoarele secții sau departamente, cu impact la nivelul întregului Spital:

– Centrul / laborator de imagistică, în cadrul căruia se vor monta un RMN, trei ecografe;
– Secția ATI, în cadrul căreia se vor monta un aparat C-arm, 5 monitoare de înaltă performanță, cinci aparate ventilație mecanică de înaltă performanță;
– Secția Radiologie, în cadrul căreia se va monta un aparat digital radiografie – scopie
– Laborator cu punct de lucru în fiecare secție – în cadrul căruia se va monta un sistem de transport vacuum pentru probe de Laborator și Medicamente;
– Secția Chirurgie Adulți și Chirurgie Pediatrie, în cadrul căreia se va monta un turn complet 3D Full HD pentru Chirurgie Endoscopică Laparoscopică.
Suplimentar, se dorește achiziționarea unui sistem de telemedicină care va fi instalat în compartimentul de IT al Spitalului, cu terminalele în Camerele de gardă ale Spitalului (acoperind aproape integral secțiile Spitalului Municipal din Oradea), și realizarea de schimburi de practică între personalul medical al celor două spitale partenere.

Valoarea totală a bugetului proiectului este 2,954,338.00 euro cu TVA. Valoarea totală a bugetului aferent Spitalului Dr. Gavril Curteanu Oradea este 2,454,338.00 euro cu TVA, din care fonduri nerambursabile 2.405.226,70 euro, iar contribuția proprie a Municipiului Oradea este de 49.111,30 euro.

Cooperare pentru standarde medicale înalte în prevenirea, identificarea timpurie și tratarea eficientă a bolilor în Euroregiunea Bihor – Hajdú Bihar
Proiectul a fost depus pe Axa prioritară 4: Îmbunătățirea serviciilor de îngrijire a sănătății, pentru obiectivul specific 4.1: Servicii medicale preventive și curative în zona eligibilă îmbunătățite, Prioritatea de investiții 9/a: Investiții în infrastructura medicală și socială, care contribuie la dezvoltarea națională, regională și locală, reducând inegalitățile în ceea ce privește statusul de sănătate, promovând incluziunea socială prin accesul îmbunătățit la serviciile sociale, culturale și recreative și tranziția de la serviciile instituționale la cele comunitare.

Liderul acestui proiect este Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, având ca parteneri Spitalul Gróf Tisza István din Berettyóújfalu și Municipiul Hajdúböszörmény.

Principalele rezultate ale proiectului pentru Oradea va fi o linie automatizată pentru Laboratorul de analize medicale a Spitalului, un sistem de transport a probelor intre secții și laborator (probele ajungând în laborator în câteva secunde), precum și implementarea unei soluții informatice de informare a populației privind analizele medicale pe care și le pot face.

Implementarea proietului va aduce beneficii precum scăderea semnificativă a timpului necesar analizelor medicale (cu incidență mare pentru cazurile urgente, 31% din analize se fac pentru UPU), degrevarea resursei umane de activități recurente, scăderea semnificativă a riscurilor generate de erori umane (contaminarea sau încurcarea probelor), creșterea capacității laboratorului – poate deveni o soluție eficientă pentru toate spitalele publice din Oradea, scăderea costurilor operaționale, îmbunătățirea sănătății populației printr-o mai bună informare în ceea ce privește prevenția și identificarea timpurie a bolilor. Acesta va fi un model de bună practică, fiind unic în sistemul public de sănătate din România. Eficiența (cost/analiză) și eficacitatea sistemului ar deschide calea centralizării serviciilor publice de analize medicale.

Valoarea totală a bugetului proiectului este 3.000.000 euro cu TVA. Valoarea totală a bugetului aferent Spitalului Clininc Județean de Urgență Oradea este 2.000.000 euro cu TVA, din care fonduri nerambursabile 1.960.000,00 euro, contribuția proprie a Municipiului Oradea fiind 40.000,00 euro.

Îmbunătățirea standardelor de sănătate în prevenirea, identificarea și tratamentul bolilor cardiovasculare și ginecologice în zona transfrontalieră
Proiectul a fost depus de către Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, în calitate de Lider de Proiect, în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea și Universitatea din Debrecen, pe Axa prioritară 4: Îmbunătățirea serviciilor de îngrijire a sănătății, pentru obiectivul specific 4.1: Servicii medicale preventive și curative în zona eligibilă îmbunătățite, Prioritatea de investiții 9/a: Investiții în infrastructura medicală și socială, care contribuie la dezvoltarea națională, regională și locală, reducând inegalitățile în ceea ce privește statusul de sănătate, promovând incluziunea socială prin accesul îmbunătățit la serviciile sociale, culturale și recreative și tranziția de la serviciile instituționale la cele comunitare.

Principalele rezultate ale proiectului de cooperare sunt dotarea Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara cu echipamentele necesare pentru chirurgia cardiovasculară pediatrică, specializare care nu este acoperită în zona transfronalieră, reabilitarea și dotarea secției de ginecologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea (bloc operator, ATI și secție cu paturi), realizarea de schimburi de experiență și training pentru personalul medical in comun cu partenerii de proiect, precum și acțiuni de screening pentru pacienți (ex: pentru defecte cardiace fetale, tumori ovariene).

Valoarea totală a bugetului proiectului este 3.000.000 euro cu TVA. Valoarea totală a bugetului aferent Spitalului Clininc Județean de Urgență Oradea este 1.200.000 euro cu TVA, din care fonduri nerambursabile 1.176.000,00 euro, contribuția proprie a Municipiului Oradea fiind 24.000,00 euro.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

La 100 de ani de la înfiinţarea universităţii româneşti din Cluj, UBB țintește recunoaștere internațională după modelul Harvard

Articolul următor

Implementarea Regio - Programul Operațional Regional 2014 - 2020 în Regiunea Vest la sfârșitul anului 2018

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share