Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Implementarea Regio – Programul Operațional Regional 2014 – 2020 în Regiunea Vest la sfârșitul anului 2018

Până în prezent, în Regiunea Vest, în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020 au fost depuse 886 de proiecte cu o valoare a finanțării nerambursabile de peste 1,15 miliarde euro. Toate aceste proiecte au fost procesate sau sunt în curs de procesare, pentru o parte din acestea fiind deja semnate contractele de finanțare.

Au fost semnate contracte de finanțare pentru 361 de proiecte, având o valoare a finanțării nerambursabile de 337 milioane euro. Alte 68 de contracte în valoare de 237 milioane euro sunt transmise către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice spre semnare și se estimează că vor fi semnate în primele două luni ale anului 2019.

Anul 2018 este primul an în care contractele POR semnate au început să producă efecte în mod consistent. În 2018 concentrarea activității a fost în zona de evaluare și contractare de proiecte finanțate din Regio – POR 2014 – 2020, dar și continuarea dialogului din anii anteriori pentru pregătirea și informarea beneficiarilor cu scopul de a depune proiecte calitative, dar și relevante pentru Regiunea Vest.

Pentru IMM-uri, pe apelurile 2.1 – Microîntreprinderi și 2.2 – IMM-uri, 253 de firme au semnat contracte de finanțare și beneficiază de proiecte în valoare de peste 58 milioane euro. Dintre acestea, 95 de proiecte au fost deja finalizate, investițiile fiind încheiate în totalitate. Ca tipologie, aceste proiecte au vizat zona de construire/ extindere/ modernizare spaţii de producţie/ prestare de servicii; achiziționare mijloace fixe corporale: echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier; instalații/ echipamente pentru eficiență energetică/ surse regenerabile; achiziția de active necorporale: sisteme informatice, licențe, brevete, instrumente de comercializare on-line a serviciilor/ produselor proprii. Cele mai notabile rezultate ar fi: crearea deja a peste 900 locuri de muncă și menținerea a peste 3.500 locuri de muncă, accesul la tehnologie de ultimă generație pentru multe din afacerile din regiune.

Prin proiectele depuse s-au acoperit și depășit alocările financiare pe majoritatea apelurilor de proiecte care au fost deschise. Obiectivele pentru anul 2019 sunt legate de finalizarea activității de evaluare și contractare de proiecte. Obiectivul este de a ajunge la nivelul de 200% proiecte contractate la nivel de alocare regională a Regio – POR 2014 – 2020.

Mai mult, proiectele municipiilor reședință de județ din Regiunea Vest, estimate la peste 250 milioane de euro, care se așteaptă să fie depuse, urmează să producă efecte semnificative în special în zona de dezvoltare și mobilitate urbană.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Proiecte europene în valoare de aproape 9 mil. euro în domeniul sănătații, aprobate pentru Oradea

Articolul următor

SWISS CAPITAL a intermediat vânzarea a 33,7% din ALRO printr-o ofertă de tip accelerated book build (ABB)

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share