Investitii Ultimele stiri

FIC: Companiile straine angajeaza in Romania 1,3 milioane de oameni si produc jumatate din cifra de afaceri

Consiliul investitorilor straini (FIC) solicita Guvernului sa renunte la discursul prin care acuza companiile straine ca vor sa faca rau Romaniei si ii cer sa publice datele cu toate sumele incasatre de la acestea sub forma de taxe si impozite. Organizatia mentioneaza ca in cadrul acestor companii lucreaza un sfert din forta totala de munca din tara, care produce jumatate din cifra de afaceri a Romaniei. In acest context, FIC sustine ca Ordonanta de Urgenta care afecteaza grav mediu de afaceri nu trebuie aprobata.

“Companiile straine din Romania angajeaza aproximativ 1,3 milioane de oameni, un sfert din forta totala de munca a tarii, produc aproape jumatate din cifra de afaceri a Romaniei si mai mult de jumatate din exporturi. Aceste companii au o contributie insemnata la veniturile statului roman prin impozite pe venit, pe profit, contributii sociale, TVA, accize si alte taxe speciale sau locale”, se subliniza in comunicatul FIC.

Organizatia a cerut in repetate randuri institutiilor statului sa puna in mod transparent, la dispozitia opiniei publice, datele privind toate taxele platite de companiile de stat si private din Romania si analiza in urma careia au aparut aceste semne de intrebare pe care politicienii le ridica din cand in cand.

“Desi aceste informatii sunt publice, reprosurile complet nefondate in tonalitati cu intensitate diferita ating aceeasi tema, profiturile. Daca companiile straine au profituri mici, li se reproseaza ca nu performeaza la nivelul asteptarilor. Daca au profituri mari, sunt acuzate ca le fac in detrimentul angajatilor si atunci reprosul este ca ofera salarii foarte mici. Dar sunt si multe alte voci care acuza aceleasi companii ca ofera salarii prea mari absorbind toata forta de munca in detrimentul celor locale”, mai spun reprezentantii companiilor straine.

Acestia spun ca sunt dezamagiti de acest discurs care incearca sa sugereze ca ”strainii” doresc sa faca rau Romaniei, si care antagonizeaza companiile mari cu cele mici, cele romanesti cu cele straine sau mediul privat cu cel public.

“O tara cu o societate dezbinata nu este o tara mai usor de condus, ci pur si simplu este o tara mai saraca. Acest tip de discurs ajunge sa devina politica publica materializata in decizii care se iau pripit si fara consultare. Cel mai recent exemplu este aceasta ultima Ordonanta de Urgenta, care urmeaza sa modifice peste 40 de acte normative (legi, OUG, HG) in ultima sedinta de Guvern a anului. Hazardul acestor masuri, modificari de legi organice, prorogari de termene, derogari, sistarea platii unor drepturi banesti, introducerea de noi taxe, infiintarea de noi scheme de ajutor si crearea unor fonduri cu destinatie incerta, va avea un impact profund in multe sectoare economice si va pune la incercare rabdarea oamenilor de afaceri, dar si a populatiei”, se subliniaza in comunicat.

In aceste conditii, FIC atrage atentia ca, in ciuda rezilientei si adaptabilitatii celor mai multe companii si a solutiilor economice pe care ele le vor adopta, acestea nu pot sa raspunda asteptarilor unor decizii arbitrare luate fara transparenta si fara nicio consultare.

“FIC considera ca aceasta Ordonanta de Urgenta nu trebuie promovata mai departe si de aceea continuam sa ne exprimam deplina disponibilitate pentru un dialog pe aceasta tema pentru a pune capat discursului politic coroziv care face rau atat companiilor si angajatilor lor, dar si societatii romanesti in general”, mai spun reprezentantii Consiliului.

Related posts

Ministerul Turismului, reprezentanţe teritoriale interne în Harghita, Sibiu și Bistriţa-Năsăud

redactia

Al cincilea pod peste râul Someș, construit între Seini și Apa

Stefana Muresan

Michelin reia producția de cord metalic la Zalău

Nora Dumitrescu

Sondaj BEI: România trebuie să investească în inovație și tehnologii noi

Traian Dan

Comisarul european pentru inovare va acorda audiențe la Cluj

Nora Dumitrescu

Ambasadorul Federaţiei Ruse în România, vizită în Sălaj. Oportunități de afaceri

redactia

Fermierii bihoreni, pe locul doi pe țară la solicitări de subvenții de la APIA

Traian Dan

Forumul de Afaceri România – Vietnam

Ligia Voro

Companiile brașovene, despre efectele crizei: măsurile pe care le solicită de la stat

Ion Surdu

Nu mai avem o țară low-cost și alte concluzii la forumul franco-român

Ligia Voro

Digitalizarea, factor cheie ce a determinat impactul crizei pandemiei asupra IMM-urilor

Traian Dan

POZITIV TB: Melinda Morariu – „Este vitală continuarea proiectelor pe Fonduri Europene”

Traian Dan

CTP:  12 mil. de euro investitie pentru extinderea DSV

Ionut Oprea

Proiectele câștigătoare Culturepreneurs 2018: Art to Go, Circ Contemporan – Circus Fairies, Gaming și Fotopia Collective Festival

redactia

Cei mai buni oameni de afaceri din Timis, premiati la Topul Firmelor

redactia

Ministerul Transporturilor a decis majorarea subvenției pentru călătoriile în Delta Dunării

Papuc Irina

Athos Com din Sălaj și două firme din București, contract de aproape 90 mil. lei cu DRDP București

redactia

Asociația Constructorilor de Automobile din România – ACAROM, recunoscuta cu statut de utilitate publică

Papuc Irina

Investiții de 4,8 milioane euro, fonduri europene, pentru transformarea centrului Clujului

Stefana Muresan

Zboruri Tarom de la Iaşi către Cluj şi Timişoara, de la sfârşitul lunii martie

Stefana Muresan

Mihai Păduroiu numit CEO, Office Division, One United Properties

Ionut Oprea

Congresul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie, 22-26 mai, Cluj-Napoca si Turda

Stefana Muresan

Deva, 27 de proiecte pe fonduri europene depuse la Agenția de Dezvoltare Regională Vest

redactia

Prima conferinta a spatiilor de coworking din Moldova

Ionut Oprea

Leave a Comment