Agricultura Ultimele stiri

Ministerul Agriculturii analizează măsuri de plafonare a prețului la produsele de bază

După gazele naturale, și unele alimentele ar putea avea prețuri plafonate. Potrivit unui document oficial, Ministerul Agriculturii analizează adoptarea unor măsuri care să ducă la limitarea creșterii prețului la produsele de bază. În plus, Ministerul Agriculturii a sesizat la finalul lunii noiembrie Consiliul Concurenței cu privire la creșterea prețurilor produse de panificație și patiserie.

„Ministerul Agriculturii analizează măsurile luate de alte state, cum ar de Franța, pentru limitarea creșterii exagerate a prețurilor unor produse de bază, care să dezechilibreze piața națională, în vederea adoptării de măsuri similare, dar care să nu afecteze consumatorul”, se arată într-un răspuns oficial dat de ministrul Agriculturii, Petre Daea, unui parlamentar, scrie g4media.ro.

Ministerul Agriculturii leagă acestă analiză de controalele efectuate de Direcția Monitorizare Inspecții Verificare și Control din cadrul MADR pe piața produselor de panificație și patiserie.

„Noi am monitorizat creșterile la produsele de panificație. Am constatat că prețul pâinii a crescut la raft cu 15-20%. Prețul franzelei a crescut de la 90 de bani la 1 leu sau de la 1 leu la 1 leu și 15-20 de bani”, a declarat pentru G4Media.ro un oficial din cadrul ministerului Agriculturii.

Potrivit sursei citate, Franța a adoptat în octombrie, din a doua încercare, o nouă lege a agriculturii, care își propune să rezolve dezechilibrul de putere apărut în lanțul de aprovizionare. Potrivit Le Figaro, fostul ministrul francez pentru alimentație și agricultură, Stéphane Travert, în mandatul căruia a fost inițiat proiectul de lege, a declarat în repetate rânduri că prin noul act normativ se urmărește oferirea unui preț echitabil agricultorilor pentru produsele lor. Astfel, noua lege prevede că baza pentru construirea prețurilor o vor reprezenta costurile de producție pe care le înregistrează agricultorii.

De asemenea, noua lege interzice supermarketurilor să mai facă discounturi mai mari de 34%, dar și să vândă un produs la un preț mai mic decât costul plătit furnizorului plus 10%. Unii retailerii au avertizat că actul normativ ar putea aduce scumpiri de până la 10% la circa 3.000 de produse, potrivit Reuters, lucru negat în repetate rânduri de autoritățile franceze. Aplicarea noii legi a fost amânată ca urmare a protestelor violente ale „vestelor galbene”, francezi nemulțumiți de creșterea costului vieții, scriu jurnaliștii de la Reuters.

Related posts

Un vis devenit realitate. Stiloul Regelui Mihai I al României made by Herlitz – Pelikan

Ligia Voro

Chirurgul Victor Costache, deținătorul unui record mondial, repornește inimi la Sibiul. „Am fost foarte motivat să revin după mai bine de zece ani în propria țară”

redactia

Spaniolii de la Comsa, singurii ofertanţi la licitaţia pentru breteaua de la nodul Holdea, de pe autostrada Lugoj – Deva

redactia

Cum schimbă un curs de coaching viața unui manager?

Stefana Muresan

Studiu EnergyPal: Doar 14% dintre companii au un sistem de smart metering pe echipamentele principale

Stefana Muresan

Spitalul „Clujana” se modernizează cu 5 mil. euro, fonduri europene

Stefana Muresan

Cel mai mare parc din Oradea, Grădina urbană Nufărul – 20 milioane euro

Traian Dan

Cifra de afaceri a companiei brașovene Duvenbeck Logistik a depășit 400 de milioane de lei în 2019

Ion Surdu

[Enjoy Transylvania!] The Future is Bright in Oradea

Traian Dan

Încep lucrările pe “Drumul Bistriţei”, investiţie de 9,4 milioane euro

Stefana Muresan

Pombis din Bistriţa-Năsăud vinde retailerilor fructe şi sucuri de 1,5 mil. euro

Stefana Muresan

Aeroporturile regionale, blocate în proiect

Nora Dumitrescu

Cezar Ioan – autorul cărții document „Gastronomie Românească de secolul XXI”: “Cred că avem nevoie să ne mândrim cu gastronomia veche și să o modernizăm ca ea să rămână vie”

Stefana Muresan

Grand Hotel Italia, hotelul de cinci stele din Cluj-Napoca, aduce cameriste din Venezuela. Ce salariu se oferă românilor

redactia

Pixxaro™ Super – Inovația cu cel mai larg spectru de buruieni dicotiledonate anuale și perene combătute din cultură de cereale păioase

Ligia Voro

Programul de migrație a șomerilor: Nord-Vestul se dezvoltă cu forță de muncă din Nord-Est

redactia

Lidl va finanța proiecte de mediu și educație din orașele Ardealului

Nora Dumitrescu

Reloc si-a omologat locomotiva pe baterii pentru manevra feroviara

redactia

Office, Rezidențial, Retail, Industrial&Logistic – perspectivă 360 grade, la Real Estate & Construction Forum

Ionut Oprea

Adrian Ionel, director general: „Interesul major al UNIFARM a fost sănătatea medicilor și a pacienților din sistemul de sănătate românesc”

redactia

Bugetul alocat pentru plăţile compensatorii de dezvoltare rurală depăşeşte 2,6 miliarde euro

Stefana Muresan

NTT DATA Romania, premiul special al juriului în cadrul Transilvania Tech Industry Awards

Stefana Muresan

Peste 100 de startup-uri câștigătoare la Startarium PitchDay 2018. Trofeul competiției pentru startup-uri a fost revendicat de iTux

redactia

Premiile Astra Film Festival 2018. I Am Another You, mare câștigător

redactia

Leave a Comment