Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Profesorul Mircea Miclea despre viitorul educației și pieței muncii: elevii vor avea nevoie de 4 meta-competențe, vor apărea domenii de neimaginat și vor dispărea profesii

Prof. univ. dr. Mircea Miclea de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației a Universității Babeș-Bolyai Cluj, fost ministru al Educației consideră că meta-competențele sunt cele care te ajută să navighezi pe piața muncii indiferent ce se va întâmpla cu tehnologia. Miclea a declarat pentru scoala9.ro că anumite profesii vor dispărea și vor apărea domenii neimaginate. Viitorul va fi pe nișe, nu va fi un viitor uniform pentru care ne putem planifica viața. Tot ce putem face e să ne construim un portofoliu de aptitudini generale care să ne permită, în timp, să ne dezvoltăm abilitățile de nișă necesare.

Iată care sunt cele patru meta-competențe despre care vorbește profesorul Mircea Miclea:

Gândirea de tip design (Design thinking)

Școala românească produce rezolvitori de probleme, dar într-o lume cu multă cunoaștere trebuie să dezvoltăm un alt mod de gândire, care își închipuie probleme. Dacă definești probleme și moduri de rezolvare, creezi mai multă valoare decât dacă doar rezolvi problemele identificate de alții.

Autodisciplina

La nivelul studiilor universitare, corelația dintre coeficientul de inteligență și performanță e 0,32, în timp ce corelația dintre disciplina autoimpusă și performanță e 0,67. Autodisciplină înseamnă că ai niște scopuri și îți organizezi viața în funcție de ele, nu în funcție de stimulii imediați, care sunt în jur. Dacă îți propui să citești o carte, îți organizezi ziua în funcție de scopul acesta, nu în funcție de stimuli: cine mă sună acum, ce film se dă, cine sună la ușă. Orice performanță se bazează pe o astfel de organizare a vieții.
Degeaba ești deștept, dacă nu muncești organizat.

Antreprenoriatul

Până acum, sistemul de educație a produs oameni pentru a fi angajați. Problema se pune în acești termeni: cum să pregătim tinerii ca să corespundă cu piața muncii atunci când vor absolvi? Presupui că ei trebuie să fie buni angajați ai unor firme. Într-o piață a muncii foarte volatilă, pe care nu o poți prevedea, nu știi ce joburi vor exista, nu știi ce inovație tehnologică apare, cea mai bună aptitudine e să dezvolți capacitatea de a crea tu locuri de muncă. Măcar ție însuți îți creezi un loc de muncă. Și diferența dintre o mentalitate de angajat și una de antreprenor e că antreprenorul poate identifica oportunități și le poate valorifica înaintea altora. Iar astfel de mindset nu se poate preda la clasă, de profesori, trebuie creat prin contact repetat cu modele de antreprenori. Oameni din afara școlii trebuie implicați în formare.

Autonomia

Avem acum o aplicație pentru orice. Și să ne descurcăm într-un oraș, și să vorbim limbi străine. Și aici e un mare pericol în viitor: dacă aplicațiile ne rezolvă toate problemele, riscăm să devenim dependente de ele, să nu mai gândim complet și să ne pierdem autonomia. Autonomia înseamnă capacitatea de a te baza pe propriile tale resurse – cognitive, emoționale, de toate felurile – în a rezolva probleme. Dacă nu mai avem acces la aplicații, trebuie să putem să facem o socoteală elementară, un raționament, să avem o bază de cunoștințe suficient de dezvoltată care să ne ajute să navigăm în lumea aceasta fără să dăm pe Google. Să nu devenim anexele aplicațiilor, altfel mintea noastră va începe să semene cu ele.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

​Sala polivalentă din Oradea, prima de această anvergură realizată de Compania Naţională de Investiţii

Articolul următor

Programul de sprijin pentru tomatele românești: MADR alocă 50 de milioane de euro în 2019

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Better Quality Assurance (BetterQA) Cluj este acum o filială a WillDom. Acest parteneriat marchează o etapă importantă pentru noi, deschizând noi oportunități de creștere și excelență în asigurarea calității.
Citeste mai mult

BetterQA își unește forțele cu WillDom

Parteneriatul dintre societatea clujeană și grupul american va da naștere companiei WillDoom Romania. “Better Quality Assurance (BetterQA) Cluj…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share