Cultural Ultimele stiri

Profesorul Mircea Miclea despre viitorul educației și pieței muncii: elevii vor avea nevoie de 4 meta-competențe, vor apărea domenii de neimaginat și vor dispărea profesii

Prof. univ. dr. Mircea Miclea de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației a Universității Babeș-Bolyai Cluj, fost ministru al Educației consideră că meta-competențele sunt cele care te ajută să navighezi pe piața muncii indiferent ce se va întâmpla cu tehnologia. Miclea a declarat pentru scoala9.ro că anumite profesii vor dispărea și vor apărea domenii neimaginate. Viitorul va fi pe nișe, nu va fi un viitor uniform pentru care ne putem planifica viața. Tot ce putem face e să ne construim un portofoliu de aptitudini generale care să ne permită, în timp, să ne dezvoltăm abilitățile de nișă necesare.

Iată care sunt cele patru meta-competențe despre care vorbește profesorul Mircea Miclea:

Gândirea de tip design (Design thinking)

Școala românească produce rezolvitori de probleme, dar într-o lume cu multă cunoaștere trebuie să dezvoltăm un alt mod de gândire, care își închipuie probleme. Dacă definești probleme și moduri de rezolvare, creezi mai multă valoare decât dacă doar rezolvi problemele identificate de alții.

Autodisciplina

La nivelul studiilor universitare, corelația dintre coeficientul de inteligență și performanță e 0,32, în timp ce corelația dintre disciplina autoimpusă și performanță e 0,67. Autodisciplină înseamnă că ai niște scopuri și îți organizezi viața în funcție de ele, nu în funcție de stimulii imediați, care sunt în jur. Dacă îți propui să citești o carte, îți organizezi ziua în funcție de scopul acesta, nu în funcție de stimuli: cine mă sună acum, ce film se dă, cine sună la ușă. Orice performanță se bazează pe o astfel de organizare a vieții.
Degeaba ești deștept, dacă nu muncești organizat.

Antreprenoriatul

Până acum, sistemul de educație a produs oameni pentru a fi angajați. Problema se pune în acești termeni: cum să pregătim tinerii ca să corespundă cu piața muncii atunci când vor absolvi? Presupui că ei trebuie să fie buni angajați ai unor firme. Într-o piață a muncii foarte volatilă, pe care nu o poți prevedea, nu știi ce joburi vor exista, nu știi ce inovație tehnologică apare, cea mai bună aptitudine e să dezvolți capacitatea de a crea tu locuri de muncă. Măcar ție însuți îți creezi un loc de muncă. Și diferența dintre o mentalitate de angajat și una de antreprenor e că antreprenorul poate identifica oportunități și le poate valorifica înaintea altora. Iar astfel de mindset nu se poate preda la clasă, de profesori, trebuie creat prin contact repetat cu modele de antreprenori. Oameni din afara școlii trebuie implicați în formare.

Autonomia

Avem acum o aplicație pentru orice. Și să ne descurcăm într-un oraș, și să vorbim limbi străine. Și aici e un mare pericol în viitor: dacă aplicațiile ne rezolvă toate problemele, riscăm să devenim dependente de ele, să nu mai gândim complet și să ne pierdem autonomia. Autonomia înseamnă capacitatea de a te baza pe propriile tale resurse – cognitive, emoționale, de toate felurile – în a rezolva probleme. Dacă nu mai avem acces la aplicații, trebuie să putem să facem o socoteală elementară, un raționament, să avem o bază de cunoștințe suficient de dezvoltată care să ne ajute să navigăm în lumea aceasta fără să dăm pe Google. Să nu devenim anexele aplicațiilor, altfel mintea noastră va începe să semene cu ele.

Related posts

Din cauza COVID-19 s-au amânat târgurile de turism din Iaşi şi Braşov

Papuc Irina

Mădălina Hodorog, noul Manager General The Woman

Stefana Muresan

Familia Dîrjan a renunţat la Italia pentru a pune pe picioare o afacere cu lavandă în localitatea Fetindia din Sălaj

redactia

Six concepts of Solidarity Transport Hub Poland

Ligia Voro

ROMGAZ, posibilități de colaborare pe proiectele TANAP și TAP

redactia

Colliers administrează Equilibrium, cel mai nou proiect de birouri dezvoltat de Skanska în București

Papuc Irina

Frisbo, prima platformă de e-fulfillment din România, atrage o investiție de 500.000 de euro din partea Neogen

Stefana Muresan

Echipa băimăreană Robocorns a dat roboții pe viziere

Nora Dumitrescu

Interes bulgar pentru afaceri în Timiș

Stefana Muresan

Parcare etajată cu 336 de locuri în proiect la Oradea

Ligia Voro

Ministrul Agriculturii caută soluții pentru ca Fabrica ”Diamant” de la Oradea să nu se desființeze

Stefana Muresan

Marile investiții din Ardeal, în planul de relansare economică a țării

Nora Dumitrescu

Finanţare europeană de peste 11 mil. lei pentru modernizarea și dotarea UPU-SMURD Zalău

redactia

SEE Property Forum 2018, 29th of March, Radisson Blu

Ionut Oprea

Investiția Bosch ar putea crea 2.500 locuri de muncă în Simeria

Stefana Muresan

ALINSO: 10 years anniversary at Ploiesti West Park

Ionut Oprea

Grupul german de electrocasnice de lux Miele deschide showroom la Oradea

redactia

Senior Software participă alături de Electroarges, Dacia și Universitatea din Pitești la crearea unui ventilator mecanic

Papuc Irina

Lucrări de 36 mil. lei pentru execuția parcării subterane din centrul Oradiei, scoase la licitație

Stefana Muresan

Patria română – eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri

redactia

FOTO: FORD România reia producția etapizat, cu măsuri de protecție

Ligia Voro

Primăria Timișoara ridică o maternitate nouă

Stefana Muresan

Lotul Ungheni – Ogra al Autostrăzii Transilvania, în lungime de 10,1 kilometri – recepţionat; circulaţia ar putea fi deschisă miercuri

redactia

Jumătate din suprafața agricolă a României a fost cultivată cu porumb și floarea soarelui

Stefana Muresan

Leave a Comment