Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Vești bune pentru românii care lucrează în străinătate

Sindicatul Verdi a cerut o majorare salarială de 6% în 2019 pentru aproximativ un milion de angajaţi din sectorul public din Germania, transmite Reuters. De asemenea, în sectorul industrial salariile vor crește cu 4 procente, iar Guvernul propune, de asemenea, si majorarea semnificativă a salariului minim anul viitor.

Angajaţii din sectorul public care lucrează în structurile federale şi municipale au obţinut anul acesta majorări salariale. În aprilie, sindicatele şi angajatorii au acceptat majorarea salariilor pentru mai mult de două milioane de angajaţi din sectorul public cu aproximativ 7,5% în următorii doi ani şi jumătate.

Negocierile privind salarizarea la nivelul statului ar urma să înceapă în 21 ianuarie, iar dacă angajaţii obţin o majorare semnificativă consumul ar putea creşte, ceea ce ar stimula avansul economiei.

În sectorul industrial, angajaţii au obţinut în februarie creşterea salariilor cu 4% în 2018 şi în 2019, precum şi posibilitatea unui program de muncă mai flexibil.

După o serie de greve, confederaţia sindicală IG Metall, care reprezintă aproximativ 3,9 milioane muncitori, a convenit un acord colectiv de muncă care permite membrilor de sindicat să îşi reducă săptămâna de lucru la 28 de ore timp de doi ani pentru a putea avea grijă de copii şi alte rude.

Totodată, din 2019, lucrătorii vor primi o sumă fixă anuală de 400 de euro.

Germania se confruntă cu cel mai grav deficit de forță de muncă din istorie, nuărul locurilor de muncă vacante depășind 1,2 milioane, în acest an. Din lipsă de angajați, companiile germane au iniţiat programe de pregătire pentru cetăţeni din alte state europene unde şomajul în rândul tinerilor este la un nivel ridicat, inclusiv Ungaria, România, Bulgaria şi Spania.

În acest context, o comisie însărcinată de Guvernul german să analizeze piața muncii și salarizarea a recomandat ca Germania să majoreze salariul minim până la 9,19 euro pe oră în 2019 şi la 9,35 euro pe oră în 2020.

Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel a introdus în 2015 un salariu minim de 8,50 euro pe oră valabil pentru mai mult de trei milioane de muncitori. Ultima dată salariul minim a fost majorat în 2017, până la nivelul actual de 8,84 euro pe oră.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Campania „Salvaţi istoria naţională, salvaţi Casa lui Iuliu Maniu!” la finalul anului 2018

Articolul următor

Continental pregăteşte investiţii de peste 180 mil. Euro în România în 2019

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share