Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Campania „Salvaţi istoria naţională, salvaţi Casa lui Iuliu Maniu!” la finalul anului 2018

La patru ani de la demararea campaniei de salvare a Casei Iuliu Maniu din Bădăcin, putem trage linie din nou pentru un scurt bilanț și pentru a spune că acolo unde nu au vrut sub nicio formă autoritățile de-a lungul a vreo 19 ani de zile, pentru că atâta a trecut de când părintele Cristian Borz tot încearcă să salveze casa, au reușit românii simpli de peste tot din lume, oameni care au simțit că această casă este moștenirea noastră a tuturor și trebuie să rămână în picioare cu orice preț. Și au reușit.

Da, Casa memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin – Sălaj, monument istoric memorial înscris în Lista monumentelor istorice, a ajuns în urmă cu aproape patru ani la mila publicului larg, după ce ani de zile o mână de oameni inimoşi, mânaţi cu determinare de spiritul unui om puternic şi cu credinţă în Dumnezeu, nu au reuşit să obţină decât promisiuni mari, grele şi multe.

Şi pentru că totuşi, a mai existat speranţă, chiar şi atunci în ceasul al 12-lea, când tic tacul secundarului marca, cu fiecare bătaie, căderea unei bucăţi din casă care se desprindea şi devenea praf peste amintiri şi pentru că au mai existat oameni care încă au crezut că se mai poate face ceva, publicația Sălajul Pur și Simplu a lansat Campania “Salvaţi istoria naţională, salvaţi Casa lui Iuliu Maniu!”, o campanie care, pentru a avea sorţi de izbândă, a tebuit să „alerge“ în sens invers cursului firesc a timpului şi a lucrurilor. Și pentru că spiritul lui Maniu e încă viu în conștiința românilor de pretutindeni sute de donații, în spatele cărora sunt mii de oameni au transformat imposibilul în posibil și au făcut ca imobilul care a aparținut familiei Maniu să mai fie și astăzi în picioare.

În cadrul campaniei „Salvați Istoria Națională! Salvați Casa lui Iuliu Maniu!”, în anul 2018 s-au făcut 168 de donații și amintim aici câteva: Gala Caritabilă “Împreună pentru Iuliu Maniu”: organizatorii evenimentului au fost Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sălaj în parteneriat cu Prefectura Sălaj, Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău şi publicaţia “Sălajul Pur şi Simplu”. Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică, Oradea. Fundația „Corneliu Coposu” București, Primăria Oradea în urma unui protocol de parteneriat încheiat cu Episcopia Greco-Catolică. Academicianul Emil Burzo, președintele Filialei din Cluj a Academiei Române. Asociația Clubul Monarhiștilor Clujeni în urma spectacolului omagial-filantropic “Centenar 2018. Iuliu Maniu – Întoarcerea Acasă”. Clubul Rotary Zalău în urma evenimentului intitulat ”Balul Rotary” Zalău. Asociația Mioritics, sursa sponsorizării o reprezintă încasările din vânzarea biletelor de acces la evenimente din programul ediției a X-a a Festivalului de Film și Istorii Râșnov – 2018. Consiliul Județean în cadrul programului de finanțare ”Protecţia monumentelor istorice – grupa B, de pe raza administrativ – teritorială a judeţului Sălaj, aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice de drept privat”.

Devizul General a fost estimat la 350 000 Euro, în perioada 2015-2018 s-au efectuat lucrări de consolidare/finisaj și restaurare tâmplărie din lemn în valoare de 831 801,35 lei.

Anul acesta a fost finalizat acoperișul și terasa din lemn, a fost recondiționat bustul lui Iuliu Maniu din fața casei de la Bădăcin, s-au refăcut băncile de pe aleea care urcă spre mormintele familiei Maniu și s-a reparat gardul (250 ml).

Firmele pot contribui la reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” de la Bădăcin donând 20% din impozitul pe profit sub forma unei sponsorizări. „Acest lucru a devenit o practică și mi-aș dori să rămână așa. Anii trecuți am avut astfel de donații, iar în acest an deja au fost câteva firme care și-au anunțat intenția de a ajuta Casa de la Bădăcin”, spune parohul Cristian Borz. Facem un nou apel către toate firmele, nu doar cele sălăjene, să dăruiască o parte din impozitul pe profit salvării unei bucăți din istoria națională. Ce s-a făcut până acum pentru reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” s-a făcut mai ales cu sprijinul oamenilor simpli, care din puținul lor au donat cât au putut. Cu ajutorul acestor oameni s-a reușit subzidirea fundației, refacerea zidurilor și a acoperișului în altă ordine de idei salvarea casei.

Cei care doresc să contribuie, în continuare, la reabilitarea casei o pot face donând în conturile:

Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400

Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205

Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.

Cei care pot și doresc să ajute echipa cu materiale de construcții (ciment, grinzi de lemn etc.) ne pot contacta pe pagina de Facebook:

https://www.facebook.com/SalvatiCasaMemorialaIuliuManiu/?fref=ts , unde poate fi consultată și întreaga activitate legată de evoluția campaniei publice „Salvați Istoria Națională, Salvați Casa lui Iuliu Maniu”.

Sursa: salajulpursisimplu.ro

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Peste 1 miliard de euro pentru dezvoltarea Deltei Dunării, din fonduri europene

Articolul următor

Vești bune pentru românii care lucrează în străinătate

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share