Fonduri Europene Turism Ultimele stiri

Peste 1 miliard de euro pentru dezvoltarea Deltei Dunării, din fonduri europene

Exercițiul financiar european 2014-2020 a adus în România o noutate față de sesiunea de finanțare anterioară. Astfel s-a creat în sud-estul țării mecanismul de Investiții Teritoriale Integrate (ITI), aplicat în teritoriul influențat de Delta Dunării. De la Bruxelles au fost alocați aproximativ 1,12 miliarde de euro pentru dezvoltarea comunităților care trăiesc în această zonă. Deși banii vin prin aceleași linii de finanțare la nivel național (POIM, POR, PNDR, POCU etc), diferența o fac ghidurile de implementare a proiectelor din această zonă, croite pe specificitățile și nevoile zonei. Aproape tot teritoriul județului Tulcea precum şi patru comune din judeţul Constanţa au la dispoziție peste un miliard de euro pentru dezvoltare. Până în acest moment au fost depuse proiecte în valoare de 856 milioane euro și au fost contractate deja proiecte de aproape 200 de milioane de euro, scrie info-sud-est.ro.

ITI Delta Dunării este un mecanism financiar integrat, dedicat zonei Deltei Dunării și creionat în funcție de nevoile specifice acestui teritoriu.

Pentru implementarea mecanismului a fost creată Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării, care promovează mecanismul de finanțare și încearcă să ajute beneficiarii pentru a atrage cât mai multe fonduri.

Zona de implementare a mecanismului ITI Delta Dunării cuprinde teritoriul a 38 de unități administrativ teritoriale (5 urbane și 33 rurale, din care 4 localități din județul Constanța și două Consilii Județene – Tulcea și Constanța).

În Delta Dunării ar trebui să intre, până la finalul exercițiului financiar 2014-2020, aproximativ 1,12 miliarde de euro, bani europeni.

Sunt finanțate proiecte mari de infrastructură, cum ar fi construirea podului Tulcea-Brăila, modernizarea aeroportului din Tulcea, dezvoltarea unui sistem de transport modern naval în Delta Dunării sau proiecte importante de mediu în Biosfera Rezervației Deltei Dunării.

Președintele Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării, Petre Ilie, este optimist și crede că, în final, toți banii puși la dispoziție de Uniunea Europeană vor fi accesați și astfel acest teritoriu va fi “mai civilizat din punct de vedere al serviciilor (…)” și va exista “o atractivitate mai mare pentru investitori”.

La fel ca în exercițiul financiar 2007-2013, noua perioadă de finanțare a pus la dispoziție României bani europeni de dezvoltare pe diferite direcții: infrastructură mare, programul operațional regional, capital uman. Noul exercițiu financiar a instituit în zona de influență a Biosferei Deltei Dunării un mecanism integrat, aliniat la nevoile acestei zone, cu bani special dedicați acestui teritoriu. Pentru implementarea acestor proiecte a fost creată și o asociație comunitară, care are rolul de liant între beneficiari și instituțiile de implementare.

“În baza unei strategii configurată pe o zonă cu specific aparte, diferit de restul țării, sau o zonă care a rămas în urmă, se poate dezvolta în acest exercițiu financiar acest tip de mecanism. ITI în România s-a creat în special pentru Rezervația Biosferei Deltei Dunării și adiacent acesteia cu unitățile administrativ teritoriale cât și pe legătura dintre județul Tulcea și județele Galați, Brăila, pentru a rezolva conectivitatea zonei, și aici mă refer la proiectul major podul dintre Tulcea și Brăila. ITI este o asociație în care sunt prinse toate localitățile în care zona Rezervației Biosferei Delta Dunării are influență. Noi, pe de o parte, asigurăm o cât mai bună vizibilitate a fiecărei măsuri în teritoriu și avem discuții cu potențiali beneficiari. Nu dăm consultanță efectiv, dar facem o diseminare a informațiilor, îi chemăm la noi sau mergem la ei să-i facem să înțeleagă efectiv beneficiul fondurilor europene. Mulți au o anumită teamă legată de zona de fonduri europene”, a declarat, pentru sursa citată, Petre Ilie, președintele Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ITI Delta Dunării.

Mecanismul integrat de finanțare pe zona Deltei Dunării este primul de acest fel în România, deși există mai multe zone care se pretează pentru o astfel de soluție. Președintele ADI ITI Delta Dunării spune că în funcție de succesul sau insuccesul acestui experiment se va mai aplica în viitor și în alte zone:

“Cred că de ceea ce facem noi astăzi va depinde aplicarea mecanismului în România. Dacă noi vom demonstra că lucrurile merg mai bine aducând fondurile mai aproape de beneficiar, atunci cred că va fi replicat mecanismul. Nu mai este nici un ITI în România. Noi suntem deschizători de drumuri. Au fost niște discuții legate de implementarea în județul Vaslui – este o zonă destul de mare rămasă în urmă ca dezvoltare, e posibil să fie în Valea Jiului – acolo a fost o zonă monoindustrială și după ce au început să cadă activitățile a rămas o mare problemă din punct de vedere economic. Din câte știam eu chiar și în zona Roșia Montană se voia un ITI”, spune Petre Ilie.

Suma alocată de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea zonei Deltei Dunării se ridică la aproximativ 1,12 miliarde de euro.

Din acești bani, aproape 40% vor fi folosiți pentru construirea podului suspendat peste Dunăre, între Tulcea și Brăila, cel mai mare proiect de infrastructură din România după 1989. Pentru acest proiect, în data de 3 decembrie a fost depusă aplicația de finanțare, urmând ca până la sfârşitul anului să fie emisă autorizația de construire cât și ordinul de începere a lucrărilor, conform declarațiilor reprezentanților ITI Delta Dunării.

Totodată, vor fi reabilitate şi modernizate Aeroportul “Delta Dunării” Tulcea, porturile fluviale Tulcea și Sulina.

Pentru proiectele de mediu care vizează zona Biosferei Delta Dunării sunt alocați 60 milioane euro.

“Pe programul de infrastructură mare avem investiții majore: vorbim de podul dintre Tulcea și Brăila, porturile din Tulcea și Sulina, aeroportul, sistemul de management integrat al deșeurilor, programul de dezvoltare al operatorului regional de apă și apă uzată, eliminarea riscului la inundații, implementat de Apele Române, proiecte din zona de urgență, de la ISU, proiecte de dotare, cât și programele de mediu și biodiversitate ale rezervației, de protejare. La rezervație avem o alocare de 60 de milioane de euro, iar până acum au fost depuse proiecte de aproximativ 37 de milioane de euro și urmează o a doua etapă de depunere de proiecte, încă vreo 9-10 proiecte, cred că în jur de 35-40 de milioane de euro”, a declarat Petre Ilie.

Related posts

Companiile au la dispoziție anunțuri gratuite de angajare pe platforma eJobs

Traian Dan

Proiect european de 2,5 mil. euro pentru realizarea unei piste de biciclete între Arad şi Pecica

Stefana Muresan

Gică Popescu, promotor al Maramureșului. Județul, inclus în pachetul de promovare turistică la Euro 2020

redactia

Sucuri probiotice din resturi alimentare, create de cercetătorii de la USAMV

Stefana Muresan

Restaurantele McDonald’s se bucură de un nou sistem digital integrat, realizat de către NTT DATA Romania prin implementarea soluției SAP S/4HANA

Stefana Muresan

Motorola Solutions va asigura funcționarea stațiilor radio pe aeroporturile din București în următorii 5 ani

Papuc Irina

SALONUL IMOBILIAR BUCUREȘTI: PESTE 10.000 DE APARTAMENTE

Ionut Oprea

Residential neighbourhoods and transportation – Sibiu: the city of investors and mobility

Stefana Muresan

Adelina Chișu: “La Ghepard Communication nu facem tranziţii, ci mai degrabă învăţăm constant să experimentăm Echilibrul între clasic şi modern”

Nicolae Pop

Rezerve internaţionale în scădere la Banca Naţională a României

Traian Dan

Clujul și Timișoara, orașele regionale cu cea mai mare creștere imobiliară

Nora Dumitrescu

Regiunea Nord-Vest România, locul cinci în topul celor mai performante regiuni din Europa

Stefana Muresan

Proiect: Firmele vor putea oferi angajaților două noi tipuri de tichete destinate cheltuielilor pentru copii

Papuc Irina

CCIR, misiune economică în una dintre cele mai bogate țări

redactia

FOTO: Premierul Orban, în vizită la unitatea de producție Star Assembly

Transilvania Business

Primul spital privat cu servicii integrate, Regina Maria, aproape finalizat. Investiție de peste 15 mil. euro

redactia

Baia Mare, zi decisivă: își prezintă la Bruxelles proiectul pentru Capitala Tineretului

Nora Dumitrescu

GIC extinde platforma logistică P3 prin achiziționarea portofoliului Maximus pentru suma de aproximativ 950 milioane euro

Papuc Irina

Crosspoint: The first 15 years. Our lessons & expertise, dedicated to you.

Ionut Oprea

COO Purcari: Noi am accelerat producția și exportul de vinuri. Am făcut față multor crize și am ieșit puternici din ele

Ion Surdu

Dedeman are undă verde pentru parcarea extinsă din Baia Mare

Nora Dumitrescu

UVT și ATCCE 2021 au dat startul Școlii de vară de leadership cultural

Stefana Muresan

A decolat prima cursă Tarom de la Satu Mare spre litoral. Avionul, plin

Stefana Muresan

Autostrada Sebeş-Turda: Exproprieri suplimentare de 447.000 lei

Stefana Muresan

Leave a Comment