Cluj Ultimele stiri

Primăria și Centrul Cultural Clujean dezvoltă prima Divizie de Inovare Urbană din Estul Europei

Municipiul Cluj-Napoca lucrează la înființarea unei Divizii de Inovare Urbană, după modelul celor care funcționează în Boston, Pittsburg, Dublin sau Barcelona, potrivit unui anunț al primarului Emil Boc.

Divizia de Inovare Urbană Cluj 2.1 este dezvoltată de Centrul Cultural Clujean în colaborare cu Centrul de Inovare și Imaginație Civică din cadrul Primăriei și cu implicarea tuturor actorilor strategici cheie ai orașului: universități, clustere de tehnologie și afaceri, societate civilă, sector cultural. Divizia cercetează, experimentează și prototipează soluții alternative la trei categorii de provocări cheie ale orașului: mobilitate, locuire și viitorul muncii, colectând și analizând date, construind scenarii de lucru și măsurând impactul unor intervenții experimentale care caută să lucreze cu comportamentele sociale ale cetățenilor.

„Administrația locală are capacitatea de a interveni în mod direct la nivel de infrastructură, de prioritizare a investițiilor, de regulamente locale. Însă aceste măsuri care sunt în puterea noastră trebuie să țină seama în primul rând de nevoile și dorințele clujenilor, de ideile lor, de intuițiile lor, care ne pot ajuta să transformăm în bine orașul. De aceea e important să construim la Cluj o Divizie de Inovare Urbană care să adune toate aceste cunoștințe și capacități ale clujenilor, ale sectoarelor academic, cultural și de afaceri și care să ofere municipalității o capacitate crescută de a ține pasul cu procesul de transformare continuă prin care trece orașul. Divizia de Inovare Urbană pe care o dezvoltă Centrul Cultural Clujean va lucra îndeaproape cu Centrul de Inovare și Imaginație Civică din Primărie pentru ca în anii următori să putem transfera întregul proiect către administrația locală, într-un departament dedicat în cadrul Municipalității”, a declarat Primarul Emil Boc.

În 2018, ideea acestei divizii de inovare urbană a fost testată prin proiectul Fondul de Inovare Cluj 2.1 al Centrului Cultural Clujean, care a dezvoltat primele proiecte pilot în domeniul mobilității urbane și a obținut o finanțare europeană de 5,6 milioane de euro pentru un proiect de cercetare și dezvoltare pe tema viitorului muncii.

„În domeniul mobilității urbane am reușit în acest an să susținem dezvoltarea a trei proiecte cetățenești de transformare a spațiilor din cartierele Mărăști și Mănăștur și să derulăm o primă analiză de date de mobilitate și demografice. Proiectele din cartiere ne-au arătat cum cred locuitorii că ar putea fi reamenajate spațiile comune dintre blocuri pentru a le permite să petreacă mai mult timp acolo, scăzând astfel numărul deplasărilor necesare în oraș, iar Pactul de Mobilitate ne-a ajutat să înțelegem mai bine cum doresc clujenii să utilizeze opțiunile pe care le au astăzi pentru transportul în oraș și să identificăm câteva prime proiecte pe care să lucrăm în 2019 pentru îmbunătățirea mobilității urbane”, a declarat Anamaria Vrabie, directorul Diviziei de Inovare Urbană 2.1.

Tot în 2018, Fondul de Inovare, devenit acum Divizia de Inovare Urbană Cluj 2.1, a adus pentru prima oară în Europa de Est o finanțare de la Urban Innovative Actions, în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca și un consorțiu de alți opt parteneri strategici locali. În valoare de 5,6 milioane de euro, finanțarea a fost obținută pentru Cluj Future of Work, un proiect de cercetare și dezvoltare privind viitorul muncii care ia în considerare aspectele sociale și culturale specifice Clujului pentru a pregăti orașul pentru schimbările pe care următorii 20 de ani le vor aduce în piața muncii.

Divizia de Inovare Urbană Cluj 2.1 este un proiect al Centrului Cultural Clujean, o organizație de cultură și dezvoltare urbană care reunește 70 de membri: organizații și institutuții culturale, universități, cluburi și clustere de afaceri, organizații ale societății civile, Primăria și Consiliul Județean. Misiunea Centrului este de a contribui la transformare socială și dezvoltare urbană printr-un program cultural complex care cuprinde proiecte interdisciplinare ce adresează mai multe teme urbane majore, culturale, sociale și economice.

Related posts

S-a modificat programul de vizitare a Cetății Deva și accesul cu Telecabina

Ion Surdu

Tabără de restaurare a Castelului Bánffy din Bonțida

Traian Dan

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: BASF creează chimie

Ligia Voro

Apele Române vor face amenajări de 1,6 milioane de euro în Săliștea

Nora Dumitrescu

Conducerea prin exemplul personal și transferul cunoștințelor către generațiile mai tinere

Ligia Voro

Investiție Dito Group, de 5,2 milioane de euro, în Parcul Industrial Oradea

Traian Dan

Paradoxul clădirilor de birouri neocupate: Cum reducem costurile de operare fără a afecta serviciile

Papuc Irina

S-a lansat Registrul Naţional al Cancerelor la Copil. 400 de copii, diagnosticaţi anual cu cancer

redactia

CEO Conference – Shaping the future

Ionut Oprea

Omul de afaceri Romeo Dunca va transforma ruina din centrul Reșiței într-un complex imobiliar, investiție de 7 mil. euro

redactia

Fermierii campioni la rapiță cu hibrizii Pioneer

Stefana Muresan

Sprijin financiar de până la 1.500 euro/an pentru comasarea terenurilor agricole

Stefana Muresan

Ambasadorul Italiei în România, la Cluj: Românii, cea mai numeroasă comunitate de imigranți din Italia

Stefana Muresan

Comunitățile și afacerile trebuie să evolueze și să colaboreze în câmpul educației pentru progresul societății

Nicolae Pop

Cinematograful-dom revine în inima Sibiului, la Astra Film Festival 2019

Ligia Voro

Zboruri suplimentare pe ruta Timişoara – Bucureşti introduse de două companii aeriene

redactia

Cinci județe din Ardeal în top 10 al sosirilor și înnoptărilor turistice în România

Traian Dan

Recital extraordinar VOCI PENTRU EUROPA, în Turneul laureaților Concursului Internațional de Canto ”Georges Enesco” Paris – Luni, 13 mai 2019

Stefana Muresan

ClusteRO solicită o intervenție a statului în economie de aproximativ 15% din PIB

Ligia Voro

Peste 25.000 de persoane au aflat, prin intermediul site-ului ASF, la ce fond de pensii contribuie

Ligia Voro

[Enjoy Transylvania!] The Drinking Waters of Transylvania

Transilvania Business

Ducfarm, cifră de afaceri de peste 125 de milioane de lei în 2016

Stefana Muresan

ANRE a aprobat planul de dezvoltare a sistemului de transport al gazelor pentru perioada 2016-2025

Stefana Muresan

Cristian Bichi: Coronavirusul și moratoriile bancare din unele țări europene

Traian Dan

Leave a Comment