Analize București Lideri si afaceri Opinii Slider Ultimele stiri

Andre Vivan da Silva, membru de Board FIC – soluții, priorități și direcții pentru România

Prioritățile pentru o Românie mai competitivă identificate de Consiliul Investitorilor Străini sunt infrastructura, capitalul uman și mai multă eficiență. Andre Vivan da Silva, membru de Board FIC, VP & Cluster Area Director, South East Europe, GSK, ne răspunde într-un interviu acordat revistei Transilvania Business și altor întrebări despre cum poate țara noastră atrage mai mulți investitori străini, cum poate să își atingă potențialul de dezvoltare, cum pot fi atrase talente internaționale în România, cum își poate rezolva problema demografică și nu numai.

 

Cum ar putea România să crească rata investițiilor străine și să-și atingă potențialul de dezvoltare?

Consider ca această provocare are o rezolvare clară în onorarea așteptărilor pe care investitorii străini le au în raport cu contextul local: aceștia caută, în general, un mediu politic și macroeconomic stabil și alte lucruri importante pentru competitivitatea și productivitatea lor, cum ar fi forța de muncă calificată și infrastructura. Aceștia vin cu capital, tehnologie și acces la piețele globale. Pentru România, este o situație avantajoasă în ambele sensuri. Un guvern trebuie, de asemenea, să realizeze că, chiar și atunci când mediul este instabil, vor exista persoane în căutarea unui risc ridicat și a unei rentabilități ridicate, însă pentru dezvoltarea pe termen lung, România are nevoie de mulți investitori care vin aici pe termen lung.

 

Cum putem atrage cât mai mulți investitori străini pentru a încuraja dezvoltarea economică a României?

Predictibilitatea este esențială și au existat unele probleme în acest domeniu. Vă pot spune că multe companii mari obișnuiesc să lucreze în medii de reglementare și fiscale foarte diferite. Este adevărat că nivelurile de impozitare și reglementarea sunt importante atunci când se evaluează competitivitatea într-un anumit domeniu de activitate, însă este mai important să nu schimbi regulile în timpul jocului și, dacă le schimbi, să oferi suficient timp companiilor pentru a se adapta. La aceasta se referă organizațiile precum Consiliul Investitorilor Străini atunci când spun că avem nevoie de o predictibilitate mai mare.

 

Cum ar putea/ar trebui liderii de afaceri să inspire/să sprijine societatea civilă și proiectele sau schimbările în administrația românească și cum acționează în acest sens FIC sau compania dvs.?

Cred că liderii de afaceri sunt importanți pentru comunitate și ar trebui să încerce să găsească modalități de a împărtăși experiența lor într-un mod care să aducă beneficii comunității. Vă voi da ca exemplu o activitate a Consiliului Investitorilor Străini (FIC). Dezvoltăm în prezent o serie de cursuri de leadership pentru directorii de spitale. Cele 130 de companii membre ale FIC au aproximativ 200.000 de angajați și este important pentru aceștia să aibă acces la servicii medicale bune. Și ne-am întrebat de multe ori ce poate face o organizație ca a noastră. Timp de câțiva ani am desfășurat o campanie, De Profesie: Medic în România, prin care am încercat să atragem atentia asupra pericolelor emigrării medicilor. Când am început în 2013, am fost printre primii care vorbeau despre acest lucru. Acum, am dori să ajutăm directorii de spitale să se gândească şi să acţioneze puțin mai mult ca niște oameni de afaceri, deoarece credem că le va fi de folos. Acestea sunt lucruri pe care trebuie să le facă liderii de afaceri și, dacă am proceda toți asa, am avea o contribuție semnificativă.

 

Ce se poate face pentru a aduce mai multe talente internaționale în România?

Toată lumea se străduiește să găsească cele mai bune talente. Competiția globală pentru talentele internaționale este acerbă, trebuie să fim conștienți de asta. Poate că primul lucru pe care trebuie să-l facă România este să atragă talentele românești care se află în prezent în străinătate. Știu că mai multe companii membre ale FIC au încercat să recruteze români care locuiesc în străinătate pentru posturi de conducere acasă, iar acest exercițiu se termină, de obicei, cu un eșec, și asta nu din cauza nivelului veniturilor. Majoritatea refuză pentru că se tem că serviciile publice din România nu se vor ridica la nivelul cu care s-au obișnuit în alte țări din Europa de Vest.

 

Care ar fi primele 3 domenii în care România trebuie să investească pentru a deveni mult mai competitivă în regiune?

Vă voi da un răspuns pe care îl puteți primi de la orice membru al FIC. Le recomand cititorilor să viziteze www.vaurma.ro, un proiect prin care am încercat să arătăm cum România poate deveni una dintre cele mai importante economii ale UE în următorii 20 de ani. Prioritățile identificate aici sunt aceleași care ar face România mai competitivă: infrastructură, capital uman și mai multă eficiență.

 

Care sunt soluțiile pentru ca România să-și rezolve problema demografică în următorii 25 de ani?

Aceasta este una dintre cele mai dificile întrebări ale vremurilor noastre. Europa, precum și multe țări în curs de dezvoltare, se confruntă cu această problemă de mulți ani. Observăm că, pe măsură ce țările devin mai bogate, rata natalității scade, acest lucru fiind normal într-o oarecare măsură. Această tendință este mult exacerbată în România din cauza nivelului ridicat de emigrare, ceea ce face și mai gravă problema demografică. Pentru România, primul pas este să încetinească rata de emigrare a populației tinere. În al doilea rând, există un volum mare de experiență în UE cu privire la modul de abordare a problemei demografice. Deși nimeni nu a reușit să ofere un răspuns perfect, cred că România poate învăța din experiența țărilor care s-au confruntat cu această problemă. Dar, mai întâi, trebuie să încetinească emigrarea și chiar să aducă înapoi o parte din diaspora.

 

Cum poate România să-și păstreze cei mai buni oameni în țară, să încurajeze inovația și dezvoltarea sustenabilă, menținând în același timp competitivitatea globală?

Politicienii care pot răspunde la această întrebare dificilă au un loc în cărțile de istorie. Cred că soluția presupune asimilarea tuturor răspunsurilor de mai sus. România trebuie să aducă înapoi o parte din diaspora sa și să îi încurajeze să devină antreprenori. Lucrând în străinătate, aceștia au câștigat multă experiență. În al doilea rând, trebuie să existe o trecere treptată de la activitatea economică cu puțină valoare adăugată la produsele și serviciile care se află la un nivel superior. Toate țările dezvoltate au trecut prin acest proces și trebuie gestionat într-o anumită măsură pentru un rezultat pozitiv. Accentul mai mare pe cercetare și dezvoltare este foarte important. Pentru o lungă perioadă de timp, acestea au fost accesorii pentru alte politici publice. Trebuie să devină treptat esențiale.

 

Related posts

Eusebiu Burcaș: “Putem semna liniștiți contracte de sute de mii de euro după videonegocieri”

Nora Dumitrescu

Arçelik, producătorul Arctic, alege între Timișoara și Iași pentru cel mai important birou de cercetare-dezvoltare din afara Turciei

redactia

ASF așteaptă documentele doar în format electronic

Ligia Voro

Pasajul pe Centura Oradiei în zona Universității va fi gata până în aprilie

Traian Dan

Piaţa asigurărilor auto obligatorii (RCA) în trimestrul IV 2016

Ligia Voro

Pharma Points, aplicația gratuită care îți spune în ce farmacie găsești medicamentul de care ai nevoie

Papuc Irina

Transportatorii: e bine că s-a suspendat rambursarea creditelor

Nora Dumitrescu

Prezenta clujeana la Targul International de Turism de la Berlin – un succes incontestabil

Stefana Muresan

Laserul de la Măgurele, a zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ concentrată într-o rază de lumină

Stefana Muresan

Laboratoarele de analize medicale, business de succes în România. Profitul a crescut de 6 ori în ultimii 8 ani – analiză Frames

Papuc Irina

SEE Supply Chain & Logistics Forum & Expo, 31 octombrie @București

Ligia Voro

Finanțări din fonduri europene pentru atenuarea efectelor Covid-19

Traian Dan

Se reiau lucrările de reabilitarea a drumului național DN76 Oradea – Deva

Traian Dan

George Copos investește încă șase milioane de euro în Poiana Brașov

Stefana Muresan

Tipografia din Apahida se va concentra pe investițiile “verzi”

Nora Dumitrescu

InterContinental Bucureşti are un nou Director General

Stefana Muresan

Centre mobile de pregătire a medicilor în Bihor și Iași prin Fundația SMURD

Traian Dan

Primarii de municipii au discutat cu premierul Ludovic Orban. „Realitatea bugetului este îngrijorătoare”

Papuc Irina

Șapte oraşe din Europa vor învăţa de la Alba Iulia cum și-a construit strategia de brand

redactia

România a urcat 17 poziţii în clasamentul PwC Paying Taxes 2020

Papuc Irina

Unul din marii dezvoltatori de parcări din Europa, Interparking, a intrat pe piața timișoreană

Stefana Muresan

Asahi vizează extinderea brandurilor premium locale pe pieţele internaţionale

Stefana Muresan

UTCN – 3220 de locuri la buget și 1787 de locuri cu taxă

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Povestea vinului (1)

Transilvania Business

Leave a Comment