Ultimele stiri Uncategorized

Plafonul alocat ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal şi zootehnic depășește 268 milioane de euro (proiect)

Plafonul alocat ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal şi zootehnic pentru anul de cerere 2018 se ridică 268,46 milioane de euro, respectiv 1,25 miliarde de lei, conform unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Se aprobă plafoanele maxime ale ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil – ANT 1, precum şi pentru culturile de: in pentru fibră – ANT 2, cânepă pentru fibră – ANT 3, tutun – ANT 4, hamei – ANT 5 şi sfeclă de zahăr – ANT 6, care se acordă pentru anul de cerere 2018, în limita sumei de 105,94 milioane de euro, în echivalent 494,10 milioane de lei, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2019, se arată în proiect.

Astfel, 102,36 milioane de euro vor fi alocate pentru culturile amplasate pe teren arabil, 6.600 de euro pentru in pentru fibră şi cânepă pentru fibră, 1,65 milioane de euro pentru tutun, 100.800 euro pentru hamei şi 1,81 milioane de euro pentru sfeclă de zahăr.

Potrivit proiectului de HG, culturile amplasate pe teren arabil sunt: cereale pentru boabe – grâu, secară, orz, orzoaică, porumb boabe, sorg, orez şi alte cereale; leguminoase pentru boabe – mazăre, fasole şi alte leguminoase pentru boabe; rădăcinoase – cartofi, sfeclă de zahăr, rădăcinoase furajere şi alte rădăcinoase; plante industriale, din care: plante textile – in pentru fibră, cânepă pentru fibră; plante uleioase – floarea-soarelui, rapiţă, soia boabe, in pentru ulei; alte plante industriale – tutun, plante medicinale şi aromatice; legume – tomate, ceapă, usturoi, varză albă, ardei, pepeni verzi şi galbeni şi alte legume; furaje verzi în teren arabil – furaje verzi anuale, furaje verzi perene (lucernă, trifoi) şi alte furaje verzi în teren arabil; căpşunerii; loturi semincere; alte culturi amplasate pe teren arabil, inclusiv în sere şi solarii.

Cuantumul per hectar al ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal se calculează de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), prin raportarea sumelor prevăzute anterior la suprafeţele eligibile corespunzătoare ANT 1-6.

De asemenea, documentul publicat pe site-ul MADR prevede şi plafoanele aferente plăţilor pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic care se acordă pentru anul de cerere 2018 în limita sumei de 162,52 milioane de euro, respectiv 757,97 milioane de lei.

Aceste sume se distribuie astfel: 22,22 milioane de euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte; 93,41 milioane de euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne; 46,87 milioane de euro pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine.

Cuantumul pe unitatea de măsură al ajutoarelor naţionale tranzitorii se calculează de către APIA prin raportarea sumei alocate pe fiecare categorie la cantităţile de lapte livrate şi/sau vândute direct eligibile, la efectivele de bovine eligibile sau la efectivele de femele ovine/caprine eligibile.

Plăţile pentru ajutoarele naţionale tranzitorii se fac în lei, la cursul de schimb de 4,6638 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 28 septembrie 2018 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Related posts

Bosch construieşte o fabrică la Simeria; investiție de aproximativ 110 mil. euro și peste 700 de locuri de muncă create

Stefana Muresan

După „Vinul lui Cuza”, Universitatea din Iași vrea să îmbutelieze apă din Grădina Botanică. Conține mai mult magneziu decât calciu

redactia

Bani de la Guvern pentru platforma industrială Simeria și pentru Aeroportul Internațional Baia Mare

Stefana Muresan

CJ Alba a obținut finanțare pentru redeschiderea policlinicii Spitalului Județean Alba

Ligia Voro

BNR ia măsuri menite să atenueze impactul epidemiei de coronavirus asupra populației

Traian Dan

Hotelul clujean West City, renovat în pandemie

Nora Dumitrescu

Brașov: proiecte de finanțare de peste 5,3 milioane de Euro, din fonduri europene. Cum vor fi utilizați banii

Papuc Irina

“ALWAYS YES”, filosofia care definește SIXT Group România

Stefana Muresan

Femeia de afaceri Daniela Mariscu, nominalizată la Bruxelles pentru Excelenţă în Antreprenoriat

Stefana Muresan

Belgienii de la VCST Automotive Production Alba, cifră de afaceri de 13,2 mil. euro în S1

Stefana Muresan

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 4: Darina, un brand construit cu muncă, pasiune și inspirație

Transilvania Business

Zitec oferă acces gratuit la Mirro, soluția sa de creștere a performanței echipei 

Ligia Voro

Birourile Moebius și K&K au proiectat reabilitarea Palatului Banffy

Nora Dumitrescu

Vânzările Eximtur au depăşit 55 de milioane de euro în 2017

Stefana Muresan

Companiile Aramis Invest, Taparo (Maramureș) şi fabrica Ecolor din Cluj – cei mai mari exportatori de mobilă

Stefana Muresan

Creștere importantă pentru divizia Business Solutions din BRINEL

Ligia Voro

Japonezii de la Nidec și Universitatea din Oradea deschid laboratorul ”Industry 4.0”

redactia

BNR lansează monede cu tema „30 de ani de la Revoluția Română”: două pentru colecționare și una pentru circulație

Papuc Irina

Romatsa, Microsoft și Nuclearelectrica, cele mai mari salarii din România

redactia

CEE Property Forum 2020 – Online edition

Ionut Oprea

S-a deschis aplicația pentru programul de granturi destinat IMM, PFA și ONG

Traian Dan

Banca Transilvania, profit net de 366 milioane lei în T1

Stefana Muresan

Tehnologia și transformările digitale în centrul atenției la Cluj Business Days 2019

Ligia Voro

Pombis din Bistriţa-Năsăud vinde retailerilor fructe şi sucuri de 1,5 mil. euro

Stefana Muresan

Leave a Comment