Ultimele stiri Uncategorized

Plafonul alocat ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal şi zootehnic depășește 268 milioane de euro (proiect)

Plafonul alocat ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal şi zootehnic pentru anul de cerere 2018 se ridică 268,46 milioane de euro, respectiv 1,25 miliarde de lei, conform unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Se aprobă plafoanele maxime ale ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil – ANT 1, precum şi pentru culturile de: in pentru fibră – ANT 2, cânepă pentru fibră – ANT 3, tutun – ANT 4, hamei – ANT 5 şi sfeclă de zahăr – ANT 6, care se acordă pentru anul de cerere 2018, în limita sumei de 105,94 milioane de euro, în echivalent 494,10 milioane de lei, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2019, se arată în proiect.

Astfel, 102,36 milioane de euro vor fi alocate pentru culturile amplasate pe teren arabil, 6.600 de euro pentru in pentru fibră şi cânepă pentru fibră, 1,65 milioane de euro pentru tutun, 100.800 euro pentru hamei şi 1,81 milioane de euro pentru sfeclă de zahăr.

Potrivit proiectului de HG, culturile amplasate pe teren arabil sunt: cereale pentru boabe – grâu, secară, orz, orzoaică, porumb boabe, sorg, orez şi alte cereale; leguminoase pentru boabe – mazăre, fasole şi alte leguminoase pentru boabe; rădăcinoase – cartofi, sfeclă de zahăr, rădăcinoase furajere şi alte rădăcinoase; plante industriale, din care: plante textile – in pentru fibră, cânepă pentru fibră; plante uleioase – floarea-soarelui, rapiţă, soia boabe, in pentru ulei; alte plante industriale – tutun, plante medicinale şi aromatice; legume – tomate, ceapă, usturoi, varză albă, ardei, pepeni verzi şi galbeni şi alte legume; furaje verzi în teren arabil – furaje verzi anuale, furaje verzi perene (lucernă, trifoi) şi alte furaje verzi în teren arabil; căpşunerii; loturi semincere; alte culturi amplasate pe teren arabil, inclusiv în sere şi solarii.

Cuantumul per hectar al ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal se calculează de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), prin raportarea sumelor prevăzute anterior la suprafeţele eligibile corespunzătoare ANT 1-6.

De asemenea, documentul publicat pe site-ul MADR prevede şi plafoanele aferente plăţilor pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic care se acordă pentru anul de cerere 2018 în limita sumei de 162,52 milioane de euro, respectiv 757,97 milioane de lei.

Aceste sume se distribuie astfel: 22,22 milioane de euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte; 93,41 milioane de euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne; 46,87 milioane de euro pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine.

Cuantumul pe unitatea de măsură al ajutoarelor naţionale tranzitorii se calculează de către APIA prin raportarea sumei alocate pe fiecare categorie la cantităţile de lapte livrate şi/sau vândute direct eligibile, la efectivele de bovine eligibile sau la efectivele de femele ovine/caprine eligibile.

Plăţile pentru ajutoarele naţionale tranzitorii se fac în lei, la cursul de schimb de 4,6638 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 28 septembrie 2018 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Related posts

Clujul și-a făcut platformă interactivă a patrimoniului cultural

Nora Dumitrescu

VGP: Expected to Post Substantial Higher Net Profit for Full Year 2020

Ionut Oprea

Importantă sumă de bani în 2019 pentru agricultorii și crescătorii de animale

redactia

Agricultorii de pe Valea Someșului se transformă în manageri de ferme

Nora Dumitrescu

Analiză: Sănătatea și bunăstarea ocupanților clădirilor de birouri

Papuc Irina

Managerii Silcotub din Zalău, convocați de Tenaris în Italia

Nora Dumitrescu

Capitala minieră a României își primenește cinci zone industriale

Nora Dumitrescu

Autostrada Comarnic – Braşov: Alpenside a emis o factură de 2,89 milioane de lei

redactia

Aproape 1.600 de firme din Bihor au trimis oamenii în șomaj tehnic

Traian Dan

Platforma Bright Spaces, dedicată domeniului property tech, primește finanțare de 185.000 de Euro pentru dezvoltare și implementare

Papuc Irina

Veniturile restaurantelor şi cafenelelor din România vor depăși 5 miliarde de euro până în 2023

Papuc Irina

Poziția industriei de protecția plantelor din România cu privire la aprovizionarea cu produse de protecția plantelor

Ligia Voro

Desant german la Cluj. 11 companii, prezente la primărie

Nora Dumitrescu

Sonaca opens its factory in Moldovenesti, Cluj

Ionut Oprea

Ioan Nani, Director General: Antibiotice își extinde prezența internațională

Papuc Irina

La Salina își scurtează lanțul de vânzare

Nora Dumitrescu

JYSK inaugurează al doilea magazin din Sibiu în parcul retail Zacaria, din zona vest

Ionut Oprea

Cursuri de ospitalitate la Oradea la Academia licențiată de École hôtelière de Lausanne

Traian Dan

MOL va ridica 14 benzinării pe autostrăzi, Rompetrol 12

Nora Dumitrescu

Studiu Crosspoint: piața imobiliară în primele nouă luni ale anului 2020

Papuc Irina

Alexandru Oprea, noul country manager al REHAU România

Ionut Oprea

Reabilitarea subsectiunii feroviare Apata – Cata, atribuita unui consortiu de firme turcesti. Contract de 600 milioane de euro

redactia

Finanțare asigurată pentru ocolitoarea Zalăului

Nora Dumitrescu

Un nou tren produs în România, în probe pe ruta București-Predeal

Papuc Irina

Leave a Comment