Transilvania Business
Ultimele stiri Uncategorized

Plafonul alocat ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal şi zootehnic depășește 268 milioane de euro (proiect)

Plafonul alocat ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal şi zootehnic pentru anul de cerere 2018 se ridică 268,46 milioane de euro, respectiv 1,25 miliarde de lei, conform unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Se aprobă plafoanele maxime ale ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil – ANT 1, precum şi pentru culturile de: in pentru fibră – ANT 2, cânepă pentru fibră – ANT 3, tutun – ANT 4, hamei – ANT 5 şi sfeclă de zahăr – ANT 6, care se acordă pentru anul de cerere 2018, în limita sumei de 105,94 milioane de euro, în echivalent 494,10 milioane de lei, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2019, se arată în proiect.

Astfel, 102,36 milioane de euro vor fi alocate pentru culturile amplasate pe teren arabil, 6.600 de euro pentru in pentru fibră şi cânepă pentru fibră, 1,65 milioane de euro pentru tutun, 100.800 euro pentru hamei şi 1,81 milioane de euro pentru sfeclă de zahăr.

Potrivit proiectului de HG, culturile amplasate pe teren arabil sunt: cereale pentru boabe – grâu, secară, orz, orzoaică, porumb boabe, sorg, orez şi alte cereale; leguminoase pentru boabe – mazăre, fasole şi alte leguminoase pentru boabe; rădăcinoase – cartofi, sfeclă de zahăr, rădăcinoase furajere şi alte rădăcinoase; plante industriale, din care: plante textile – in pentru fibră, cânepă pentru fibră; plante uleioase – floarea-soarelui, rapiţă, soia boabe, in pentru ulei; alte plante industriale – tutun, plante medicinale şi aromatice; legume – tomate, ceapă, usturoi, varză albă, ardei, pepeni verzi şi galbeni şi alte legume; furaje verzi în teren arabil – furaje verzi anuale, furaje verzi perene (lucernă, trifoi) şi alte furaje verzi în teren arabil; căpşunerii; loturi semincere; alte culturi amplasate pe teren arabil, inclusiv în sere şi solarii.

Cuantumul per hectar al ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal se calculează de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), prin raportarea sumelor prevăzute anterior la suprafeţele eligibile corespunzătoare ANT 1-6.

De asemenea, documentul publicat pe site-ul MADR prevede şi plafoanele aferente plăţilor pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic care se acordă pentru anul de cerere 2018 în limita sumei de 162,52 milioane de euro, respectiv 757,97 milioane de lei.

Aceste sume se distribuie astfel: 22,22 milioane de euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte; 93,41 milioane de euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne; 46,87 milioane de euro pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine.

Cuantumul pe unitatea de măsură al ajutoarelor naţionale tranzitorii se calculează de către APIA prin raportarea sumei alocate pe fiecare categorie la cantităţile de lapte livrate şi/sau vândute direct eligibile, la efectivele de bovine eligibile sau la efectivele de femele ovine/caprine eligibile.

Plăţile pentru ajutoarele naţionale tranzitorii se fac în lei, la cursul de schimb de 4,6638 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 28 septembrie 2018 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Comentarii

Comentarii

Related posts

SMARTREE: Peste 75% dintre companiile mari oferă beneficii extrasalarile propriilor angajați

Stefana Muresan

UMFST Târgu Mureş scoate la concurs 56 de locuri la specializarea Medicină militară

redactia

Producătorul de încălțăminte Clujana deschide primul magazin online și un nou showroom în Cluj-Napoca

redactia

Comentarii

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More