Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sibiul, viitoarea Regiune Gastronomică Europeană, va beneficia de o finanţare europeană de 160.000 de euro

Sibiul, viitoarea Regiune Gastronomică Europeană din 2019, va primi, timp de doi ani de zile, o finanţare europeană de 160.000 de euro, bani cu care gastronomia va fi integrată în Strategia de dezvoltare a judeţului, potrivit unui comunicat de presă.

“Noile măsuri cu care vom completa strategia se vor elabora cu sprijinul consorţiului care gestionează programul, prin implicarea unui grup larg de factori de interes din domeniul turismului, sănătăţii publice, alături de IMM-uri şi autorităţi publice locale. Ce obiceiuri alimentare ne dorim în judeţ şi cum vrem să ne dezvoltăm prin gastronomie sunt întrebări la care vom răspunde multi-sectorial”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Daniela Cîmpean.

Turismul gastronomic din Europa este în continuă creştere. Pentru ca turiştii să aibă o experienţă culinară plăcută la Sibiu, Consiliul Judeţean va pune în aplicare şapte planuri de acţiune, convenite în ţări ca Olanda, Finlanda, Spania, Irlanda, Ungaria şi Grecia.

“Nevoia la care răspunde proiectul ţine de lipsa politicilor publice adecvate. Gastronomia poate avea un serios impact pozitiv asupra dezvoltării locale. Dovadă este trendul în creştere de care se bucură turismul gastronomic în Europa – aproape jumătate dintre turişti doresc în ziua de azi să aibă experienţe culinare în călătoriile lor. Cu toate acestea, regiunile gastronomice se lovesc de dificultăţi serioase cum ar fi pierderea caracterului unic al gastronomiei locale din cauza globalizării, cu alimente standardizate produse în masă, sau din cauză că nu protejăm gastronomia ca patrimoniu cultural. Cei 9 parteneri ai proiectului au realizat că sprijinul din partea statului trebuie să se traducă prin politici publice locale şi regionale adecvate. Prin cooperarea internaţională a partenerilor se vor produce 7 planuri de acţiune, fiecare partener îmbunătăţindu-şi instrumentele de politici publice, ceea ce va conduce la revigorarea economică a sectorului agroalimentar şi gastronomic în regiunile participante în proiect, din Olanda, Finlanda, Spania, Irlanda, Ungaria, Grecia şi România”, se arată în comunicatul de presă.

Institutul Internaţional de Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism (IGCAT) – instituţia ce coordonează Platforma Regiunilor Gastronomice Europene – a anunţat finanţarea cu 1,8 milioane de euro, de către Comisia Europeană, prin programul INTERREG a unui proiect ce implică mai multe regiuni care au purtat sau vor purta titlul de Regiune Gastronomică Europeană, inclusiv Sibiul. Proiectul se intitulează “Regiunile gastronomice europene consolidate prin protejarea şi stimularea patrimoniului cultural culinar, prin crearea de noi locuri de muncă şi creştere economică – EUREGA” şi va asigura includerea şi recunoaşterea alimentaţiei şi gastronomiei la nivelul politicilor locale şi regionale cum ar fi strategiile de dezvoltare.

Judeţul Sibiu este primul din ţară care va fi în 2019 Regiune Gastronomică Europeană.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Lucrările de transformare a râului Bega în curs navigabil până la granița cu Serbia încep în acest an. Investiție totală de 14 mil. euro

Articolul următor

TAROM, nouă promoție la biletele de avion, cu prețuri de la 99 euro pentru unele destinații

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share