Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Stuful, cea mai ieftină soluție pentru acoperișuri durabile și ecologice. 90% din producția de stuf din Deltă, la export

Stuful din Delta Dunării reprezintă una dintre cele mai ieftine soluții pentru acoperișuri durabile și ecologice.

 

În România, doar unele pensiuni din rezervația naturală mai folosesc acest material termo-izolant. Astfel, 90% din producția de stuf ajunge în Olanda, Germania, și Franța, dar și pe plajele însorite ale Spaniei, relatează stirileprotv.ro.

Deși sunt minus 10 grade, pe canalele înghețate ale Deltei vezi localnici echipați cu tarpane, ustensile speciale sub formă de seceri, cu ajutorul cărora taie plantele uscate. Oamenii îndură frigul, pentru că este singura perioada în care pot recolta stuful.

România a început să exploateze stuful din Delta Dunării în 1960, iar 90% din suprafață era recoltată. 59 de ani mai târziu, tăiem numai 5%, deși resursa este gratuită și are mare căutare în straintate.

De altfel, aproape toată producția ia calea exportului. Străinii dau pentru o tonă de stuf neprelucrat între 40 și 45 de euro. Rogojinile frumos lucrate ajung printre altele pe plajele însorite, dar și în livezile de măslin sau portocali din Spania, pentru a menține umiditatea solului.

Valentin Teodorov, administrator firmă: “Mare parte a stufului îl dăm în Olanda și Germania, pentru acoperit de case, pensiuni.”

Și câteva pensiuni de la noi folosesc această minunată resursă. Este un ieftin și durabil. Vara menține răcoarea, iar iarna temperatura din interiorul casei va fi constantă.

Ștefan Constantin, proprietar pensiune agroturistică: “Nici o altă învelitoare nu se apropie de performanțele stufului. Presupune și economii, nu mai e nevoie de cheltuieli, să încălzești casa iarnă și să o răcești vara. Poate dura chiar mai mult de 50 de ani. Casa din spatele meu are 110 ani, când i-am schimbat acoperișul vechiul acoperiș era impermeabil în peste 95 la sută din suprafață.”

Potrivit constructorilor, un acoperiș din stuf poate dura între 40 și 50 de ani. Un metru pătrat costă 25 euro.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Oradea, cel mai tare oraș la atragerea banilor europeni. Rețeta

Articolul următor

Trei clădiri ale Spitalului Județean Sibiu, reabilitate termic din fonduri europene

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share