Sanatate Ultimele stiri

Bancă de celule stem hematopoietice la Iași, a patra din România

Institutul Regional de Oncologie (IRO) a primit oficial acreditarea pentru banca de celule stem hematopoietice de la Agenţia Naţională de Transplant. IRO a fost vizitat de comisia de evaluare la începutul acestei săptămâni, iar referatul a fost fără observaţii.

 

„Agenţia Naţională de Transplant (ANT) a acreditat cea de-a patra bancă de celule stem hematopoietice din ţară, deschisă la IRO. Existenţa acestei bănci facilitează realizarea transplantului me­du­lar pentru pacienţii din regiunea Mol­dovei. Banca de celule stem şi hema­topoietice de la IRO Iaşi este dotată conform standardelor europene de calitate“, au precizat reprezentanţii ANT printr-o postare pe pagina de Facebook.

Până în prezent, celulele care se recoltau de la pacienţi erau trimise la Spitalul Fundeni din Bucureşti, cu o firmă specială de curierat, depozitate în azot. Pentru transportul şi depozitarea acestora spitalul trebuia să plătească.

Odată cu deschiderea băncii din Iaşi, celulele vor putea fi depozitate aici, urmând  ca după ce pacienţii trec de tratamentul premergător transplantului să se facă intervenţia, explică reprezentanţii IRO.

Proiectul băncii de celule stem este o investiţie a Ministerului Sănătăţii, în valoare de 1,8 milioane de lei. În prezent, mai există trei asemenea bănci în ţară: la Institutul Clinic Fundeni Bucureşti, la Spitalul „Louis Ţurcanu“ din Timişoara şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. Banca de celule stem hematopoietice de la Iaşi va fi dată în funcţiune, cel mai probabil, în câteva zile.

Related posts

Fabrica de Lapte Brașov și-a majorat afacerile de 12 ori în zece ani

Stefana Muresan

New Media Castle și experiențe unice la Electric Castle 2019

Ligia Voro

Sibiul vrea în Top 20 destinații europene

redactia

Leave a Comment