Transilvania Business
Sanatate Ultimele stiri

Bancă de celule stem hematopoietice la Iași, a patra din România

Institutul Regional de Oncologie (IRO) a primit oficial acreditarea pentru banca de celule stem hematopoietice de la Agenţia Naţională de Transplant. IRO a fost vizitat de comisia de evaluare la începutul acestei săptămâni, iar referatul a fost fără observaţii.

 

„Agenţia Naţională de Transplant (ANT) a acreditat cea de-a patra bancă de celule stem hematopoietice din ţară, deschisă la IRO. Existenţa acestei bănci facilitează realizarea transplantului me­du­lar pentru pacienţii din regiunea Mol­dovei. Banca de celule stem şi hema­topoietice de la IRO Iaşi este dotată conform standardelor europene de calitate“, au precizat reprezentanţii ANT printr-o postare pe pagina de Facebook.

Până în prezent, celulele care se recoltau de la pacienţi erau trimise la Spitalul Fundeni din Bucureşti, cu o firmă specială de curierat, depozitate în azot. Pentru transportul şi depozitarea acestora spitalul trebuia să plătească.

Odată cu deschiderea băncii din Iaşi, celulele vor putea fi depozitate aici, urmând  ca după ce pacienţii trec de tratamentul premergător transplantului să se facă intervenţia, explică reprezentanţii IRO.

Proiectul băncii de celule stem este o investiţie a Ministerului Sănătăţii, în valoare de 1,8 milioane de lei. În prezent, mai există trei asemenea bănci în ţară: la Institutul Clinic Fundeni Bucureşti, la Spitalul „Louis Ţurcanu“ din Timişoara şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. Banca de celule stem hematopoietice de la Iaşi va fi dată în funcţiune, cel mai probabil, în câteva zile.

Comentarii

Comentarii

Related posts

Fabrica de perne pentru airbaguri Takata din Sibiu angajează 100 de oameni

Stefana Muresan

Wörwag Pharma – de 20 de ani în România

Stefana Muresan

UBB, cea mai bună instituţie de învăţământ superior din România în cercetarea economică

redactia

Comentarii

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More