Energie Ultimele stiri

”Casa Verde” 2019 – Panouri fotovoltaice cu bani de la stat. Noutate: Ceea ce nu consumi poţi să livrezi în sistemul naţional

Programul „Casa Verde” pentru anul 2019 s-a modificat. În loc de panouri solare, statul va da bani pentru sisteme fotovoltaice. Bugetul proiectului este de 120 de milioane de euro , iar reprezentanții Fondului pentru Mediu estimează că din luna ianuarie, programul va fi pus în aplicare, iar din luna martie proprietarii de case vor putea să aplice pentru instalarea de panouri fotovoltaice. Noutatea programului constă în faptul că deţinătorii de panouri vor putea livra surplusul către reţeaua naţională, amortizând astfel investiţia.

Potrivit alba24.ro, Ghidul de finanţare a fost deja publicat în Monitorul Oficial şi prevede că orice persoană fizică poate primi până la 20.000 de lei pentru a-şi instala panouri fotovoltaice pentru locuinţa proprie.

Ministerul finanţează achiziţionarea tuturor elementelor unui sistem fotovoltaic de la panouri până la proiectul de instalare. Programul va avea trei etape.

Toate investiţiile astea se vor realiza prin aceşti instalatori, prin aceşti operatori economici care au dreptul de a opera pe reţea, de a face lucrări de electricitate. Condiţia este să aibă autorizaţie de tip B de la ANRE. Vom valida pe toţi cei care au interesul să lucreze în cadrul proiectului. Vor semna un contract cu Fondul de Mediu şi de la momentul respectiv aceşti instalatori pot monta pentru toate persoanele fizice care doresc să acceseze proiectul.

Pasul doi va fi în martie, când încep înscrierile persoanelor fizice interesate să-şi instaleze panouri fotovoltaice. Acestea îşi vor depune dosarul după ce-şi vor alege unul din instalatorii din lista aprobată de Fondul de Mediu.

Potrivit sursei citate, după validarea dosarelor va urma etapa finală, adică instalarea sistemului. Noutatea acestui program ţine nu doar de finanţarea instalaţiei fotovoltaice, ci şi de faptul că surplusul de energie produs de persoanele fizice va putea fi livrat direct în sistemul naţional de energie. Cu alte cuvinte, ceea ce nu consumi poţi să livrezi în sistemul naţional şi să primeşti bani pentru aceasta.

Administrația Fondului pentru Mediu organizează sesiune de înscriere pentru validarea instalatorilor în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională în perioada 25 ianuarie – 01 martie 2019.
Scopul programului îl reprezintă creșterea eficienței energetice, îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electric ă
necesară consumului propriu și livrarea surplusului în sistemul energetic național.
Înscrierea persoanelor fizice în cadrul programului se va realiza prin intermediul instalatorilor, după încheierea etapei de validare a instalatorilor și publicarea listei acestora pe site-ul instituției – www.afm.ro.
Criteriile de eligibilitate pentru validarea instalatorului, con ţinutul dosarului de validare și alte informații privind depunerea dosarului de validare se regăsesc în Ghidul de finanțare aprobat prin Ordinul nr. 1287/2018, disponibil pe site-ul www.afm.ro, la secțiunea Programe de finanțare – Sisteme fotovoltaice.

Ghidul de finanţare poate fi consultat aici

Related posts

Aeroportul din Baia Mare își face terminal de 24 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Autostrada Sebeş-Turda. Noi imagini de pe lotul de 17 km

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Povestea vinului (2) Podgoria Jidvei

Transilvania Business

Lucrări de renovare a Palatului Reduta ce găzduiește Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Stefana Muresan

Clifford Chance Badea isi extinde echipa

Ionut Oprea

Liberty a finalizat achiziția activelor europene de la ArcelorMittal  

Ligia Voro

UBB lansează bursa "David Prodan", dedicată cercetătorilor din întreaga lume interesaţi de istoria românilor şi a Transilvaniei

Stefana Muresan

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere puternică pe toţi indicii bursieri

redactia

Elevii din Ardeal, pregătiți să devină IT-iști

Nora Dumitrescu

Încă un pas spre un centru de transport intermodal la Oradea

Ligia Voro

Câmpia Turzii se vrea smart city. Orange va extinde supravegherea video

Nora Dumitrescu

Cezar Ioan: ” VINUL NU ESTE UN MOFT, vinul este – alături de gastronomie și de specificurile regionale – un important vector de bunăstare”

Stefana Muresan

Companiile din industria auto din Alba au crescut valoarea exporturilor la 1,3 miliarde de euro; Germania, principalul partener

redactia

Nouă maternitate la Timişoara din fonduri transfrontaliere, investiție de 12.5 milioane de euro

redactia

Trei informaticieni clujeni vor să internaționalizeze companiile locale

Nora Dumitrescu

Biofarm a realizat un profit cu până la 15% mai mare în primul trimestru

Ion Surdu

Arad: Peste 300 km de drumuri județene intră în modernizare

Stefana Muresan

O firmă românească face locomotive hybrid plug-in din vechituri de acum 40 de ani

redactia

Primarul Oradiei, Florin Birta, vrea să țină sus ștacheta ridicată de Ilie Bolojan

Traian Dan

CBRE: Bucureștiul domină piața de spații de birouri din ECE, aflată într-o dezvoltare dinamică

Ligia Voro

Estimare: Numărul magazinelor cu peste 1.000 de comenzi pe zi se va tripla în urmatorii 3 ani

Ion Surdu

Alte investiţii în aparatură medicală performantă la SCJU Târgu Mureş

Ligia Voro

The winners of the 2018 MIPIM Awards

Ionut Oprea

Digitalizarea – prioritate pentru sistemul de sănătate din România. Concluzii după Bucharest Smart Health Conference

Papuc Irina

Leave a Comment