Cultural

Biblioteca Universitară „Lucian Blaga” Cluj – Adaptată vremurilor

Înfiinţată în 1872, odată cu Universitatea din Cluj, Biblioteca Universitară „Lucian Blaga” Cluj a fost găzduită iniţial în clădirea Universităţii, avându-l ca prim director pe Szabó Károly, cel care a unificat fondurile bibliotecii cu ale Muzeului Ardelean. Lucrările pentru construcţia nouă au început la data de 15 iunie 1906, după planul bibliotecii din Basel, fiind finalizate doi ani mai târziu. Inaugurarea noii clădiri a avut loc la 18 mai 1909, dar forma arhitecturală definitivă va fi desăvârşită abia în 1934.

 

După Marea Unire din 1918, Regele Ferdinand I semnează decretul pentru transformarea Universităţii maghiare din Cluj în Universitate românească. Inaugurarea noii instituţii de învăţământ superior va avea loc în prezenţa Majestăţilor Sale, Regele Ferdinand I şi Regina Maria a României. Aceeaşi traiectorie a urmat-o şi Biblioteca Universitară, a cărei inaugurare, în prezenţa familiei regale şi a Guvernului Român, s-a făcut odată cu cea a Universităţii.

Biblioteca Centrala Universitara „Lucian Blaga”
Foto: Munteanu Bogdan

Colectii de „aur”

După anul 1920, fondurile bibliotecii s-au îmbogăţit considerabil prin donaţiile a peste o sută douăzeci şi cinci de instituţii şi persoane particulare, între care Academia Română, Arhivele Statului, Casa Şcoalelor, Muzeul Limbii Române. Cea mai importantă donaţie particulară o reprezintă cea a cărturarului moldovean Gheorghe Sion (1922-1923), impresionantă nu atât prin numărul de volume (aprox. 4.500), cât mai ales prin valoarea colecţiilor de cărţi, reviste, manuscrise, stampe, picturi, fotografii, hărţi, monede şi medalii, toate acestea constituind până astăzi « fondul de aur » al Colecţiilor Speciale.

Dintre valoroasele rarităţi bibliofile, amintim Codex Iustinianus(Nürnberg, 1475) sau Tetraevangheliarul lui Coresi (Braşov, 1561).
De-a lungul timpului, fondurile Bibliotecii au continuat să se îmbogăţească, contribuind la aceasta şi alţi cărturari români: Iuliu Marţian, Alexandru Lapedatu, Ion Agârbiceanu, Coriolan Suciu, Mircea Carp sau Adrian Marino.

Filosoful Lucian Blaga, bibliotecar la Cluj

În Biblioteca Centrală Universitară şi-au desfăşurat activitatea o serie de personalităţi marcante ale culturii româneşti. Printre aceştia se numără şi Virgil Vătăşianu, istoric de artă, care a activat în cadrul bibliotecii timp de mai bine de douăzeci de ani (1925-1947), fiind contemporan cu un alt corifeu al şcolii cultural-ştiinţifice clujene, Ion Muşlea, unul dintre directorii instituţiei din acea perioadă.

O altă personalitate importantă pentru evoluţia şi devenirea Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj o reprezintă poetul şi filosoful Lucian Blaga care, după excluderea de la Universitate, a funcţionat, în perioada 1951-1959, ca simplu bibliotecar. Între anii 1948 şi 1992, denumirea oficială a instituţiei a fost Biblioteca Centrală Universitară din Cluj, pentru ca, în vara anului 1992, drept semn al preţuirii moştenirii culturale a marelui poet, noul director, prof. univ. dr. Doru Radosav, a propus denumirea de Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”.

lucian blaga

Multiculturalitate

Dezvoltându-se şi funcţionând într-un oraş care preţuieşte valorile multiculturale, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” reprezintă, alături de Universitatea Babeş-Bolyai, una dintre cele mai importante instituţii care conferă viabilitate acestor valori şi principii ale multiculturalităţii. Fondul de carte maghiară şi germană este unul dintre cele mai mari şi reprezentative fonduri de publicaţii din România, fiind foarte important pentru istoria şi cultura Transilvaniei, precum şi a Europei Centrale.

Sprijin pentru studenti 

Biblioteca Centrala Univeristara reprezintă pentru studenţi un pilon important al formării, educării şi construirii unei viitoare cariere. În prezent, totalul publicaţiilor se ridică la 3.705.652 volume, din care 497.000 volume sunt periodice. În vederea sprijinirii procesului de învăţământ, Biblioteca oferă acces la colecţiile celor mai prestigioase baze de date ştiinţifice internaţionale. Alături de bibliotecile de facultăţi şi cele ale centrelor culturale, corpul central al B.C.U. pune la dispoziţia utilizatorilor săi 2.177 de locuri, în peste 60 de săli de lectură. De asemenea, publicaţia Philobiblon. Transylvanian Journal of Multidisciplinary Research in Humanities, care apare sub egida bibliotecii, s-a impus ca o publicaţie ştiinţifică de prestigiu, fiind integrată în importante baze de date internaţionale.

Adaptată vremurilor

Biblioteca Universitară „Lucian Blaga” din Cluj se adaptează rapid noilor schimbări din societatea informaţională, încercând să valorifice valorile bibliografice de care dispune prin digitalizarea acestora. Biblioteca Digitală conţine valoroase documente de patrimoniu, precum şi un fond bogat de publicaţii periodice, grupate în colecţiaTranssilvanica, ce permite accesul de la distanţă al acestora.

Sursa: cluj.com

Related posts

Papa Francisc, aproape 50 de milioane de urmăritori pe Twitter

Stefana Muresan

7 monumente, trei din Transilvania, pot fi revitalizate cu finanțare nerambursabilă

Ligia Voro

Un adevăr cu ochii deschişi

Transilvania Business

Bistrița-Năsăud vrea să obțină două recorduri mondiale

Stefana Muresan

Eveniment cultural la Muzeul Etnografic al Transilvaniei: Inaugurarea Fondului de Carte „Micaela Ghițescu” în contextul diplomației culturale româno-luso-braziliene

Stefana Muresan

„Asociația Salvatorii de Cărți” din Oradea, oferă cărți gratuite pe timp de criză

Traian Dan

Catedrala Notre-Dame din Paris, după incendiul devastator. Primele imagini din interior

Stefana Muresan

Proiecții în aer liber, concerte și filme pentru toate vârstele la TIFF Oradea

Traian Dan

Conferințele GastroArt: Identitate gastronomică națională 

Ligia Voro

Noul Catalog Artmark Historical Estate – clădiri-emblemă din centrele marilor orașe, scoase la vânzare

Nicolae Pop

Casa Darvas-La Roche, cea mai originală construcție din Oradea, va fi reabilitată cu bani europeni

Stefana Muresan

Astra Film Festival, o vedere de ansamblu a ediției din 2019  

Ligia Voro

Dezvelirea bustului regelui Decebal la Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj

redactia

[Enjoy Transylvania!] Traditions

Transilvania Business

ECO & SAFE: cuvintele cheie pentru orice participant la Electric Castle 2019

Ligia Voro

Ediția aniversară Astra Film Festival 2018 a început

redactia

New Media Castle și experiențe unice la Electric Castle 2019

Ligia Voro

Jean Poncet, traducatorul lui Lucian Blaga in limba franceza, premiat la Satu Mare

Stefana Muresan

Fațadele exterioare și acoperișul Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, reabilitate

Traian Dan

Recital extraordinar VOCI PENTRU EUROPA, în Turneul laureaților Concursului Internațional de Canto ”Georges Enesco” Paris – Luni, 13 mai 2019

Stefana Muresan

Lucrările de construire a Monumentului Unirii și pentru refacerea parcului din Cetate, investiție de 18 mil lei, încep în aprilie

Stefana Muresan

Noile generații de cineaști și cinefili se formează la Sibiu: juriul AFF 2019 și programul Astra Film Junior

Ligia Voro

CRUCEA, DE LA COMUNITATE LA COMUNIUNE. 100 DE CRUCI LA 100 DE ANI

redactia

FOTO: Zile spectacol la Oradea, a fost celebrat fenomenul Art Nouveau

Ligia Voro

Leave a Comment