Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Timișoara: Liceul destinat nevăzătorilor din toată țara, reabilitat cu fonduri europene

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest şi Consiliul Judeţean (CJ) Timiş au semnat, vineri, contractul de finanţare a proiectului de reabilitare şi modernizare a Liceul teoretic “Iris” din Timişoara, destinat educaţiei şi instruirii copiilor cu deficienţe de vedere profunde, medii şi/sau asociate, precum şi nevăzătorilor din toată ţara.

Finanţarea investiţiei totale de 7,75 milioane de lei este asigurată prin fonduri europene pe programul Regio-POR 2014-2020, pentru eficientizare energetică şi folosirea de surse regenerabile, din care valoarea finanţării nerambursabile este de 5,83 milioane de lei.

“Continuăm semnarea contractelor, prioritatea noastră în ultimele trei luni a fost atingerea ţintei de absorbţie, care a fost atinsă la nivel de program, nefiind dezangajată nicio sumă din cele alocate nici la nivel naţional, nici la nivel regional. Toate contractele care au întârziat puţin în acea perioadă, acum încep să fie o prioritate pentru noi şi începem să le semnăm. Avem încă contracte trimise spre avizare în sumă de peste 300 de milioane de euro, care se vor adăuga celor 360 de milioane de euro pe proiectele deja semnate în acest moment”, a declarat directorul ADR Vest, Sorin Maxim, în conferinţa de presă prilejuită de semnarea contractului.

Durata de implementare a proiectului semnat pentru Liceul “Iris” este de 33 de luni, în urma căreia se estimează o scădere a consumului specific total de energie primară (din surse neregenerabile) de la 348,87 kwh/m2/an la 96,66 kwh/m2/an.

Vor fi realizate lucrări de anvelopare, prin reabilitarea termică a suprafeţelor opace şi vitrate, reabilitarea termică a planşeului peste subsol şi a învelitorii imobilului. Şarpanta existentă a clădirii va fi demolată şi va fi realizată o nouă şarpantă. De asemenea, investiţia are o componentă care vizează utilizarea surselor regenerabile de energie, prin amplasarea de panouri fotovoltaice şi solare, pentru încălzire, respectiv răcire, prepararea apei calde de consum şi energie electrică. Ca rezultat estimat, 32,59% din consumul de energie primară ar urma să fie realizat prin utilizarea surselor regenerabile.

La nivelul Regiunii Vest, în cadrul Regio – POR 2014-2020, au fost contractate până în prezent 367 de proiecte, în valoare totală de 449,64 milioane euro, din care 361,47 milioane euro valoarea finanţării nerambursabile. În total, în Regiunea Vest au fost depuse 905 proiecte, în valoare de 1.438,48 milioane euro, care se află în diferite stadii.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Sopor, cartierul de 250 ha al Clujului, în dezbatere publică

Articolul următor

Valer Blidar - industriaș, bancher și viticultor la Tohani. Povestea fiului ultimului luptător anticomunist răpus de Securitate

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share