Satu-Mare Ultimele stiri

Fundația Noi Orizonturi și Rotary Club Satu Mare lansează proiectul „Școala care ne unește” pentru dezvoltarea și promovarea școlilor comunitare

Trei școli din județul Satu-Mare vor fi selectate pentru a fi sprijinite în efortul lor de a întări relația cu comunitatea și a oferi elevilor contexte de învățare relevantă pentru viitorul lor.  Proiectul se va derula pe o perioadă de trei ani și va oferi școlilor un pachet de sprijin complex prin care atât managementul școlii cât și colectivul de cadre didactice și părinții vor parcurge programe de formare și dezvoltare.

Proiectul este derulat de Rotary Club Satu Mare în parteneriat cu Fundația Noi Orizonturi, sprijinit de Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, în perioada 2019-2021. 

 

Accent pe  învățare relevantă

Comunitatea ca spațiu de învățare, bunăstarea emoțională a cadrelor didactice, buna colaborare cu părinții sau integrarea problemelor din viața reală în învățare sunt aspecte cheie care vor fi abordate în cadrul acestui proiect pentru a sprijini școala să răspundă nevoilor elevilor săi și să îi pregătească pentru o piață de muncă în transformare, dar și să fie cetățeni activi în propria lor comunitate.

Școlile selectate vor beneficia de: formare în domeniul leadership-ului distribuit pentru echitate și învățare, facilitare pentru realizarea/ajustarea strategiei de dezvoltare a școlii, curs acreditat MEN pentru învățare experiențială, program de dezvoltare socio-emoțională și relațională învățători și profesori diriginți (programul Cercul Siguranței); sponsorizare în valoare de 1000 Euro pentru implementarea unor acțiuni derivate din planul de dezvoltare a școlii, schimb de experiență cu alte școli din România.

În plus, membrii clubului Rotary Satu Mare vor pune la dispoziția celor trei școli expertiza și timpul lor pentru a oferi elevilor informații și experiențe concrete pentru orientare vocațională, iar pentru directori – consultanță pentru dezvoltarea școlii.

 

Școala care ne unește

Atât Fundația Noi Orizonturi cât și Rotary Club Satu Mare cred în vechiul motto – „Este nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil” și de aceea susțin cele trei școli să devină un motor al mobilizării comunității în jurul progresului elevilor. Cele trei școli sătmărene se vor alătura rețelei de alte 45 de Școli Comunitare din România, școli care sunt susținute de un set de parteneriate între instituția școlară, părinți și alte entități din comunitate, care împreună, pun umărul la dezvoltarea sustenabilă a comunității.

În final, trei comunități sătmărene vor deveni mai primitoare ca spaţii de învăţare autentice pentru elevi, dar în același timp și beneficiare ale unor servicii realizate de către aceştia în procesul lor de învățare. Peste 1000 de elevi vor fi beneficiari ai acestui proiect.

 

Selecția școlilor

Orice școală din județul Satu-Mare care își dorește să facă parte din acest proiect este așteptată să trimită aplicație până în data de 18 februarie. Informații suplimentare despre înscriere și selecție se pot obține de pe site-ul www.noi-orizonturi.ro sau de la maria_kovacs@noi-orizonturi.ro. Sunt încurajate să aplice în special școlile cu învățământ gimnazial, din mediul rural și urban mic.

 

Despre Fundația Noi Orizonturi și Școlile Comunitare

De 18 ani Fundația Noi Orizonturi oferă educatorilor instrumente prin care pot împuternici tinerii să conducă şi să producă schimbări pozitive în comunităţile lor. Lucrăm cu cadre didactice, directori de școli şi voluntari să transforme educaţia din România şi susţinem organizaţii din alte 24 de ţări să ofere programe de dezvoltare a competenţelor și a caracterului. Aducem o perspectivă nouă școlilor – ca spațiu al colaborării între diferiți membri ai comunității pentru a răspunde mai bine nevoilor copiiilor.

Începând cu anul 2016, FNO a demarat programul Școli conectate la comunitate, în care a pus bazele primei rețele de școli comunitare în România. Programul a luat premiul 1 la Gala Societății Civile din 2018, secțiunea Comportament civic și participare publică pentru modul în care a sprijinit 30 de școli să adune în jurul lor peste 20.000 de membrii ai comunităților lor.

Pentru a afla mai multe despre FNO, vizitați: https://www.noi-orizonturi.ro/

 

Despre Rotary Club Satu Mare și Educație

 

Clubul Rotary Satu Mare a implementat începând cu anul 2003 numeroase proiecte în cadrul a trei programe majore: Rotary pentru Educație, Rotary pentru Sănătate și Rotary pentru Comunitate.

În ceea ce privește educația, clubul a derulat până acum acțiuni ce au vizat: dotarea unor centre de excelență, premierea cadrelor didactice, dotarea cu instrumente muzicale a unor școli de profil etc.

Pentru a afla mai multe despre Rotary Club Satu Mare, vizitați: https://rotarysatumare.ro/

Related posts

„11even Experiences Oradea” – ediția a VIII-a

Traian Dan

Producătorul de echipamente industriale Comelf Bistrița aduce, din februarie, primii 20 de muncitori din India

redactia

Oradea a doborât recordul mondial la Kangoo Jumps

Traian Dan

Clădirea fostei maternități din Diosig, reabilitată prin fonduri europene

Traian Dan

Lanțul de cafenele Meron se va extinde în opt locații: prima, Târgu Mureș, urmează Brașov și Sibiu

Papuc Irina

Investiții noi de peste 50 de milioane de euro în Oradea pentru 2020

Traian Dan

Cum va arăta sectorul Supply Chain & Logistics în viitor?

Ligia Voro

Sonimpex Topoloveni a lansat un nou produs

Ligia Voro

Zboruri suplimentare pe ruta Timişoara – Bucureşti introduse de două companii aeriene

redactia

Fonduri europene de peste 10 milioane de euro, câştigate de Primăria Sebeş, anul trecut

Stefana Muresan

Buget de 100 mln. de euro pentru Programul „Casa Eficientă Energetic”, lansat în dezbateri publice. Prima va acoperi 60% din investiție, dar nu mai mult de 15.000 de euro

Ion Surdu

Un universitar clujean vrea să îi facă antreprenori pe tinerii din Sălaj

Nora Dumitrescu

Bosch își recrutează angajații dintre viitorii economiști ai Clujului

Nora Dumitrescu

Discuții interministeriale despre dezvoltarea investiţiilor germane în România

Stefana Muresan

Biserica Sfântul Mihail din Cluj, reabilitată cu peste 4,7 mil. euro, fonduri europene

Stefana Muresan

CJ Cluj: Cetatea medievală Bologa va intra într-un amplu proces de reabilitare

Stefana Muresan

SunGarden Golf & Spa Resort, creștere de 30% a numărului de turiști

Ligia Voro

Cum va arăta noul stadion Ghencea, investiție de 65 mil. euro. Ar putea fi finalizat în acest an

redactia

Depozitul urban neconform de deșeuri de la Dej, închis și ecologizat

Ligia Voro

Piețele din Oradea sunt dezinfectate zilnic cu soluții pe bază de clor

Traian Dan

Constructorul de pe lotul 3 Lugoj-Deva răspunde acuzațiilor

Ligia Voro

Facultatea fără șomeri. Pepiniera de Cluj pentru Google, Facebook și Microsoft

redactia

ONRC suspendă depunerea declarației privind beneficiarul real

Ligia Voro

Timișorenii de la Casa Rusu deschid la Cluj cel mai mare magazin al reţelei, investiție de 1 mil. euro

redactia

Leave a Comment