Satu-Mare Ultimele stiri

Fundația Noi Orizonturi și Rotary Club Satu Mare lansează proiectul „Școala care ne unește” pentru dezvoltarea și promovarea școlilor comunitare

Trei școli din județul Satu-Mare vor fi selectate pentru a fi sprijinite în efortul lor de a întări relația cu comunitatea și a oferi elevilor contexte de învățare relevantă pentru viitorul lor.  Proiectul se va derula pe o perioadă de trei ani și va oferi școlilor un pachet de sprijin complex prin care atât managementul școlii cât și colectivul de cadre didactice și părinții vor parcurge programe de formare și dezvoltare.

Proiectul este derulat de Rotary Club Satu Mare în parteneriat cu Fundația Noi Orizonturi, sprijinit de Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, în perioada 2019-2021. 

 

Accent pe  învățare relevantă

Comunitatea ca spațiu de învățare, bunăstarea emoțională a cadrelor didactice, buna colaborare cu părinții sau integrarea problemelor din viața reală în învățare sunt aspecte cheie care vor fi abordate în cadrul acestui proiect pentru a sprijini școala să răspundă nevoilor elevilor săi și să îi pregătească pentru o piață de muncă în transformare, dar și să fie cetățeni activi în propria lor comunitate.

Școlile selectate vor beneficia de: formare în domeniul leadership-ului distribuit pentru echitate și învățare, facilitare pentru realizarea/ajustarea strategiei de dezvoltare a școlii, curs acreditat MEN pentru învățare experiențială, program de dezvoltare socio-emoțională și relațională învățători și profesori diriginți (programul Cercul Siguranței); sponsorizare în valoare de 1000 Euro pentru implementarea unor acțiuni derivate din planul de dezvoltare a școlii, schimb de experiență cu alte școli din România.

În plus, membrii clubului Rotary Satu Mare vor pune la dispoziția celor trei școli expertiza și timpul lor pentru a oferi elevilor informații și experiențe concrete pentru orientare vocațională, iar pentru directori – consultanță pentru dezvoltarea școlii.

 

Școala care ne unește

Atât Fundația Noi Orizonturi cât și Rotary Club Satu Mare cred în vechiul motto – „Este nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil” și de aceea susțin cele trei școli să devină un motor al mobilizării comunității în jurul progresului elevilor. Cele trei școli sătmărene se vor alătura rețelei de alte 45 de Școli Comunitare din România, școli care sunt susținute de un set de parteneriate între instituția școlară, părinți și alte entități din comunitate, care împreună, pun umărul la dezvoltarea sustenabilă a comunității.

În final, trei comunități sătmărene vor deveni mai primitoare ca spaţii de învăţare autentice pentru elevi, dar în același timp și beneficiare ale unor servicii realizate de către aceştia în procesul lor de învățare. Peste 1000 de elevi vor fi beneficiari ai acestui proiect.

 

Selecția școlilor

Orice școală din județul Satu-Mare care își dorește să facă parte din acest proiect este așteptată să trimită aplicație până în data de 18 februarie. Informații suplimentare despre înscriere și selecție se pot obține de pe site-ul www.noi-orizonturi.ro sau de la maria_kovacs@noi-orizonturi.ro. Sunt încurajate să aplice în special școlile cu învățământ gimnazial, din mediul rural și urban mic.

 

Despre Fundația Noi Orizonturi și Școlile Comunitare

De 18 ani Fundația Noi Orizonturi oferă educatorilor instrumente prin care pot împuternici tinerii să conducă şi să producă schimbări pozitive în comunităţile lor. Lucrăm cu cadre didactice, directori de școli şi voluntari să transforme educaţia din România şi susţinem organizaţii din alte 24 de ţări să ofere programe de dezvoltare a competenţelor și a caracterului. Aducem o perspectivă nouă școlilor – ca spațiu al colaborării între diferiți membri ai comunității pentru a răspunde mai bine nevoilor copiiilor.

Începând cu anul 2016, FNO a demarat programul Școli conectate la comunitate, în care a pus bazele primei rețele de școli comunitare în România. Programul a luat premiul 1 la Gala Societății Civile din 2018, secțiunea Comportament civic și participare publică pentru modul în care a sprijinit 30 de școli să adune în jurul lor peste 20.000 de membrii ai comunităților lor.

Pentru a afla mai multe despre FNO, vizitați: https://www.noi-orizonturi.ro/

 

Despre Rotary Club Satu Mare și Educație

 

Clubul Rotary Satu Mare a implementat începând cu anul 2003 numeroase proiecte în cadrul a trei programe majore: Rotary pentru Educație, Rotary pentru Sănătate și Rotary pentru Comunitate.

În ceea ce privește educația, clubul a derulat până acum acțiuni ce au vizat: dotarea unor centre de excelență, premierea cadrelor didactice, dotarea cu instrumente muzicale a unor școli de profil etc.

Pentru a afla mai multe despre Rotary Club Satu Mare, vizitați: https://rotarysatumare.ro/

Related posts

Licitatia pentru selectarea operatorilor de colectare si transport al deseurilor intra in line dreapta

Stefana Muresan

Medicii români întorși din Italia au adus cinci ventilatoare pulmonare donate de Papa Francisc Spitalului din Suceava

Traian Dan

Frisbo, prima platformă de e-fulfillment din România, atrage o investiție de 500.000 de euro din partea Neogen

Stefana Muresan

Veronica Guşă de Drăgan, cea mai bogată româncă, va construi în Brașov o clinica medicală

Stefana Muresan

Practici de prevenire a coruptiei, in atentia comunitatilor de afaceri

Ionut Oprea

Fonduri europene de aproape 846 de mil. euro pentru beneficiarii PNDR 2020

Stefana Muresan

Arad: 300 de biciclete pentru elevi, din bani europeni

Stefana Muresan

Iulian Rusu, românul care a creat pâinea viitorului. Alimentul creat de el a luat aurul la un salon de inventică din Italia

redactia

Ministrul Agriculturii, despre suspendarea exportului de cereale. „Avem stocuri până la noua recoltă, care va fi mai mai săracă din cauza secetei”

Ion Surdu

Romsilva va regenera pădurile din zona Baia Sprie

Nora Dumitrescu

Clusterele din Transilvania atrag investiții publice pentru inovare și job-uri

redactia

ADR Centru se implică în susținerea firmelor din Regiunea Centru

redactia

Câţi bani sunt alocați pentru marile proiecte de infrastructură rutieră în 2019

redactia

CNIPMMR a lansat programul de guvernare al mediului de afaceri

Traian Dan

Salvator de vieți, de meserie

Stefana Muresan

Finanţare europeană pentru 8 tramvaie noi şi modernizarea altor 20 în municipiul Arad

Ligia Voro

500.000 de contracte individuale de muncă sunt suspendate. Ministrul Muncii: Suntem pregătiți pentru un milion

Papuc Irina

Distribuția gazului în Maramureș, supervizată de o asociație de dezvoltare

Nora Dumitrescu

Prodvinalco a strâns dividende de 4 milioane din profiturile anterioare

Nora Dumitrescu

Lotul 3 al Autostrăzii Sebeș-Turda, în grafic pentru octombrie

Stefana Muresan

Arad: 15 hale industriale de peste 100.000 mp. vor fi contruite în județ

redactia

Angajați din Ardealul de Nord vor deveni IT-iști prin reconversie profesională

Nora Dumitrescu

APIA a autorizat la plată suma totală de 385,4 mil. euro pentru 576.220 fermieri

Stefana Muresan

Restaurantul deschis de un clujean în Paris, inclus de revista Vogue în topul celor mai bune localuri din capitala Franţei

redactia

Leave a Comment