Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Jumătate de miliard de euro pentru afaceri în mediul rural

*Peste 445,8 milioane de euro au fost puse la dispoziție prin Autoritatea de Management a Programului Național de Dezvoltare Rurală pentru programe ce vor fi depuse în trimestrul I al acestui an.

 

Fondurile vor fi repartizate în cadrul mai multor submăsuri (Sm). În primul rând, 51.013.105 euro vor fi alocați investițiilor în exploatațiile pomicole , în cadrul Sm 4.1a, iar pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice – irigații, în cadrul Sm 4.3, vor fi alocați alți 200.000.000 euro.

Investițiile în măsuri preventive destinate să reducă efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile și ale evenimentelor catastrofale probabile vor beneficia de 14.775.003 euro, iar în cadrul Sm 5.2, ca sprijin pentru investiții privind refacerea terenurilor agricole și a potențialului de producție afectate de dezastre naturale, de condiții de mediu adverse și de evenimente catastrofale vor fi cheltuiți 13.677.431 euro.

Infrastructura locală va beneficia de finanțare prin deschiderea unor noi sesiuni pentru investiții în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică – ITI Delta Dunării (16.777.774 euro), în crearea, îmbunătățirea sau extinderea serviciilor locale de bază destinate populației rurale, inclusiv a celor de agrement și culturale, și a infrastructurii aferente (13.761.860 euro), dar și pentru protejarea patrimoniului cultural – ITI Delta Dunării (4.990.902 euro).

Grupurile de Acțiune Locală vor avea la dispoziție o nouă oportunitate de finanțare prin Sm 19.3 – Pregătirea și implementarea activităților de cooperare ale Grupurilor de Acțiune Locală Componenta B – Implementarea activităților de cooperare ale GAL-urilor selectate (9.270.000 euro).

Vor fi lansate și sesiuni pentru servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor (Sm 15.1) și Prime pentru asigurarea culturilor, a animalelor și a plantelor (Sm 17.1), valoarea totală a fondurilor disponibile pentru aceste submăsuri fiind de 110.151.918 euro.

Din data de 3 ianuarie a fost deschisă și primirea de proiecte pentru Sm 16.4/16.4 a – Sprijin pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare (agricol/pomicol).

Acești bani se adaugă celor 475.836.748 de euro, care este valoarea fondurilor alocate pentru submăsurile deja în derulare în acest moment.

În cursul anului 2019 MADR are ca scop promovarea a șase legi noi, care să reglementeze activitatea în diverse domenii din zona montană. Acestea se referă la înfiinţarea centrelor de colectare şi/sau prelucrare a laptelui, înfiinţarea centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară de lână şi piei, a unităţilor de capacitate mică pentru sacrificarea animalelor şi/sau prelucrare a cărnii în zona montană, înfiinţarea stânelor montane, înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice, din flora spontană şi/sau cultură în zona montană și, în sfârșit, aprobarea Programului de încurajare a investiţiilor din zona montană.

Un alt proiect nou, despre care se crede că va aduce un sprijin fără precedent producătorilor mici și mijlocii, este Casa Română de Comerț Agroalimentar „Unirea“.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Lansarea proiectului Teaching and Educating for Sustainability, finanțat prin programul Erasmus+, la Universitatea de Vest din Timisoara

Articolul următor

Denisson Energy din Sibiu primește finanțare pentru construcția primei rețele de stații de Gaz Natural Comprimat din România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică Romania (DEER), lider național în distribuția de energie electrică, a pus în funcțiune asistentul virtual ChatVolt. 
Citeste mai mult

DEER a lansat asistentul virtual ChatVolt

Chatbot-ul activat de societatea clujeană va oferi informații rapide și actualizate privind întreruperile în alimentarea cu energie electrică.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share