Agricultura Investitii Ultimele stiri

Jumătate de miliard de euro pentru afaceri în mediul rural

*Peste 445,8 milioane de euro au fost puse la dispoziție prin Autoritatea de Management a Programului Național de Dezvoltare Rurală pentru programe ce vor fi depuse în trimestrul I al acestui an.

 

Fondurile vor fi repartizate în cadrul mai multor submăsuri (Sm). În primul rând, 51.013.105 euro vor fi alocați investițiilor în exploatațiile pomicole , în cadrul Sm 4.1a, iar pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice – irigații, în cadrul Sm 4.3, vor fi alocați alți 200.000.000 euro.

Investițiile în măsuri preventive destinate să reducă efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile și ale evenimentelor catastrofale probabile vor beneficia de 14.775.003 euro, iar în cadrul Sm 5.2, ca sprijin pentru investiții privind refacerea terenurilor agricole și a potențialului de producție afectate de dezastre naturale, de condiții de mediu adverse și de evenimente catastrofale vor fi cheltuiți 13.677.431 euro.

Infrastructura locală va beneficia de finanțare prin deschiderea unor noi sesiuni pentru investiții în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică – ITI Delta Dunării (16.777.774 euro), în crearea, îmbunătățirea sau extinderea serviciilor locale de bază destinate populației rurale, inclusiv a celor de agrement și culturale, și a infrastructurii aferente (13.761.860 euro), dar și pentru protejarea patrimoniului cultural – ITI Delta Dunării (4.990.902 euro).

Grupurile de Acțiune Locală vor avea la dispoziție o nouă oportunitate de finanțare prin Sm 19.3 – Pregătirea și implementarea activităților de cooperare ale Grupurilor de Acțiune Locală Componenta B – Implementarea activităților de cooperare ale GAL-urilor selectate (9.270.000 euro).

Vor fi lansate și sesiuni pentru servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor (Sm 15.1) și Prime pentru asigurarea culturilor, a animalelor și a plantelor (Sm 17.1), valoarea totală a fondurilor disponibile pentru aceste submăsuri fiind de 110.151.918 euro.

Din data de 3 ianuarie a fost deschisă și primirea de proiecte pentru Sm 16.4/16.4 a – Sprijin pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare (agricol/pomicol).

Acești bani se adaugă celor 475.836.748 de euro, care este valoarea fondurilor alocate pentru submăsurile deja în derulare în acest moment.

În cursul anului 2019 MADR are ca scop promovarea a șase legi noi, care să reglementeze activitatea în diverse domenii din zona montană. Acestea se referă la înfiinţarea centrelor de colectare şi/sau prelucrare a laptelui, înfiinţarea centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară de lână şi piei, a unităţilor de capacitate mică pentru sacrificarea animalelor şi/sau prelucrare a cărnii în zona montană, înfiinţarea stânelor montane, înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice, din flora spontană şi/sau cultură în zona montană și, în sfârșit, aprobarea Programului de încurajare a investiţiilor din zona montană.

Un alt proiect nou, despre care se crede că va aduce un sprijin fără precedent producătorilor mici și mijlocii, este Casa Română de Comerț Agroalimentar „Unirea“.

Related posts

Hidroconstructia Cluj va realiza lucrarile de stabilizare a versantului Nordic al dealului Hoia din Cluj, contract de peste 26 mil. lei

Stefana Muresan

Dent Estet a încheiat primele 9 luni ale anului cu afaceri de 35 de milioane de lei

redactia

Apulum Alba Iulia – de la cadouri pentru Castro, Gaddafi și Kim Ir Sen, la afaceri de zeci de milioane de euro pe piața liberă

redactia

Continental și NVI­DIA fac po­si­bilă pro­duc­ția de auto­ve­hi­cule auto­nome do­tate cu in­te­li­gență ar­ti­fi­ci­ală

Stefana Muresan

Deschidere către comunitate: un arhitect și un jurist al Ordinului Arhitecților Transilvania vor avea program zilnic cu publicul, de luna viitoare

Stefana Muresan

Gică Popescu, promotor al Maramureșului. Județul, inclus în pachetul de promovare turistică la Euro 2020

redactia

Sălaj: Silvania Gourmet, vânzări de 2,7 mil. Euro

Stefana Muresan

Hotelul Sport din Zalău, oferit gratuit medicilor din linia întâi

Nora Dumitrescu

Forța de muncă și impozitarea, dezbătute de antreprenorii din Sălaj

Nora Dumitrescu

Businessmenii Zalăului fac donații consistente în criză

Nora Dumitrescu

CNAIR a trimis spre validare documentaţiile pentru trei secţiuni din Autostrada Transilvania

redactia

Judeţele Covasna, Harghita şi Mureş au promovat regiunea sub brandul ”Ţinutul Secuiesc” la târguri de turism din Budapesta şi Bucureşti

Stefana Muresan

Casele de amanet, cele de pariuri şi magazinele de haine second-hand dispar din centrul Reşiţei până în 2022

Robert Bloancă

Topul transportatorilor din Bistrița-Năsăud: BCVO Logistics, Aguaviva, Gazquez Transport și Filadelfia

Stefana Muresan

Franța, în top 5 țări care au investit cei mai mulți bani în ultimii 10 ani

Ligia Voro

Oradea investește peste 6 milioane de euro în 12 hectare de spații verzi

Traian Dan

Oameni de afaceri chinezi, cu ochii pe oportunitățile de afaceri din Cluj

Stefana Muresan

Nestle, cu o fabrică în Timișoara, lider pe piața napolitanelor

Stefana Muresan

Premiul I pentru proiectele europene din regiunea de Nord-Vest, atribuit Consiliului Judeţean Cluj

Stefana Muresan

Campanie de informare, educație și depistare a cancerului de piele

Ligia Voro

Electrolux Satu Mare își va relua activitatea cu condiții sporite de securitate

Traian Dan

Takata angajează peste 500 de oameni pentru fabricile din Sibiu şi Arad

Stefana Muresan

Arad: 15 hale industriale de peste 100.000 mp. vor fi contruite în județ

redactia

Agra’s Alba: Vom dezvolta cu 2 milioane de euro un spaţiu de producţie pentru preparate ready meal

redactia

Leave a Comment