Alba Ultimele stiri

Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia – 100 de ani de la înființare. Centenarul primului liceu de stat înființat după Marea Unire

În 3 februarie 1919, acum 100 de ani, a început o poveste frumoasă a unei școli, care a reușit să devină astăzi un reper în educația și formarea tinerilor din județul Alba și nu numai. Centenarul primului liceu de stat înființat după Marea Unire.

 

După evenimentul istoric de la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia a fost înființat primul liceu românesc de stat din Transilvania. Prima dată a primit numele celui care a unit pentru primadată cele trei Țări Românești, Mihai Viteazul. Astăzi, îl găsim sub numele Colegiu Național „Horea, Cloșca și Crișan“.

Profesorul Cornel Goia a realizat un videoclip omagial, în care prezintă o scurtă retrospectivă istorică asupra evenimentelor, de la înființarea liceului până în prezent.

”Primul liceu românesc în teritoriile de dincoace de Carpaţi, după istoricul eveniment de la 1 Decembrie 1918, a fost înființat la Alba Iulia. Instituția de învățământ a primit numele celui care a unit pentru prima dată cele trei Țări Românești, Mihai Viteazul. Astăzi, îl găsim la rang de Colegiu Național și poartă numele „Horea, Cloșca și Crișan“.

Acest Colegiu Național cu numele actual de “Horea, Cloşca şi Crişan” este fostul Liceu “Mihai Viteazul”, primul liceu de stat din Transilvania cu predare în limba română, înființat după Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Deschiderea oficială, a acestei instituții de învățământ, a avut loc la 2 luni şi 2 zile de la Marea Unire, respectiv la 3 februarie 1919.

La doar două luni de la Marea Unire se naște primul liceui de stat dimn Transilvania cu predare în limba română.

Ca orice început, și acesta a fost greu, mai ales că ne găsim în luna februarie iar anul școlar începe toamna, în septembrie. Din acest motiv primul an școlar a fost redus ca durată.
Ziua înființării liceului care avea să primească numele de Liceul ”Mihai Viteazul” poate fi considerată 3 februarie 1919, când s-a făcut deschiderea oficială a cursurilor.

În primul an școlar liceul a funcționat cu 4 clase în localul școlii civile de stat maghiare de pe str. Primăverii, actuala stradă Rubin Patiția, colț cu strada George Coșbuc.

Noul liceu de stat Mihai Viteazul din Alba Iulia, era de băieți. fetele erau primite numai ca particulare, respectiv la fără frecvență.

Au fost instalate ca suplinitori, un număr de șase cadre didactice. Prof. Traian Popa – director, înv. Emanuil Comănescu – profesor de matematică și geometrie, pr. Ion Dăncilă – profesor de istorie și geografie, prof. Horea Teculescu – profesor de limba română, prof. Emil Pop – profesor de istorie naturală și geografie, Nicolae Vasiu – profesor de latină și germană.

Unul din Anuarele liceului sublinază faptul că în februarie 1919 instituția și-a început activitatea cu elevi veniți de la gimnaziul superior romano-catolic din Alba Iulia care a funcționat în clădirea actualei Universități 1 Decembrie 19018, iar o altă parte au venit de la Gimnaziul arhepiscopez din Blaj.

În al doilea an anul școlar 1919-1920, în cele 5 clase ale liceului, au fost înmatriculați 297 de elevi, dintre care 216 ordinari și 81 particulari.

Spațiul redus a determinat mutarea liuceului în clădirea Orfelinautlui orășenesc de pe strada Moldovei, colț cu strada Iașilor, actual local al școlii Gimnaziale Avram Iancu.

Comunitatea locală și autoritățile de la acea vreme s-au mobilizat pentru a edifica o clădire în care să funcționeze liceul. Primul pas a fost făcut de familia măcelarului Cirlea, care a donat în acest scop un teren în suprafață de aproximativ 4 hectare.

La 29 martie 1923, arh. Gal Alexandru din Brașov a prezentat primăriei orașului cererea sa de a i se încuviința construcția. Lucrările au început pe la mijlocul lunii aprilie.

Localul nou ridicat și acoperit, în anul 1927 a fost abandonat din lipsă de fonduri.

În anul școlar 1940/1941, la sfâșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie, Liceul Mihai Viteazul s-a mutat în localul său propiu, ținând prima zi de cursuri în acest local la 7 noiembrie 1940.

În anul școlar 1944/1945, localul a fost transformat în spital militar sovietic. Liceul și-a continuat activitatea în vechiul local de pe strada Călărași.

Din anul şcolar 1945/1946 liceul îşi reia cursurile în clădirea proprie

De-a lungul timpul a purtat mai multe denumiri: 1919 – Liceul ”Mihai Vitaezul”; 1953 – Școala medie de băieți; 1956 – Școala Medie Mixtă nr. 2; 1959 – Școala Medie ”Horea, Cloșca și Crișan”; 1960 – Liceul ”Horea Cloșca și Crișan”; 1977 Liceul de matematică fizică ”Horea, Cloșca și Crișan”; 1990 – Liceul Teoretic ”Horea, Cloșca și Crișan”; 1993 – Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan”.

 

Sursa: ziarulunirea.ro

Related posts

Împăduriri pe aproape 125 de ha în Bihor

Traian Dan

Dafora estimează un profit de 251 milioane lei pentru 2017

Stefana Muresan

Distribuitorul de piese auto Autonet a deschis primul depozit robotizat din ţară, la Satu Mare. Cifră de afaceri de 354 milioane de euro în 2017

redactia

Oradea va avea primul laborator robotizat de analize medicale din România

Traian Dan

TAROM aterizează din nou la Cluj

Nora Dumitrescu

Sibienii au cumpărat anul trecut peste 25.000 de autoturisme. Cele mai multe au fost reînmatriculări

Papuc Irina

Undelucram.ro, finanțare de 300.000 de euro pentru a se extinde internațional

Ligia Voro

Oradea, staţiune turistică de nivel naţional

Traian Dan

Shortlist announced for the 2nd annual CRE Awards

redactia

Compania de Apă Someș, proiect de 350 milioane de euro, fonduri europene. Urmează peste 30 de licitații internaționale

redactia

Ministrul Tansporturilor: Sunt deschise 13 şantiere, însumând 169 de kilometri de autostradă

Stefana Muresan

Energobit, furnizor preferat pentru înlocuirea stațiilor de transformare

Stefana Muresan

CBRE: Proprietarii de clădiri aleg externalizarea administrării acestora

Stefana Muresan

Fabrica Timişoreana a beneficiat de investiţii de peste 100 de milioane de euro în ultimii 15 ani

Stefana Muresan

Transavia construiește primul spital pentru recuperarea copiilor cu handicap locomotor din România

Nicolae Pop

CBRE Romania advised S IMMO in the purchasing of Campus 6.2 and Campus 6.3 office buildings in Bucharest from Skanska

Transilvania Business

Scrisoare deschisă a editorilor de presă europeni pentru Guvernele Statelor Membre

redactia

Baia Mare va avea conexiune aeriană cu Bucureștiul

Nora Dumitrescu

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în anul 2020 cu 15,9% față de anul 2019

Ion Surdu

Salice își mută producția în parcul Tetarom I

Nora Dumitrescu

Companie a grupului Peppermint, Ertex International, o firmă de top în domeniul textil european

Stefana Muresan

Autostrada Sibiu – Pitești, investiție de 3,34 miliarde de euro : A fost emis acordul de mediu, documentul care deblochează cel mai important proiect rutier al României

redactia

Leader Team Broker – “Asiguratul care are CASCO, bun de plată dacă își retrage plângerea după repararea mașinii ”

Ligia Voro

Cea mai veche fabrică din Cluj, Remarul 16 Februarie, cifră de afaceri de 73,5 mil. lei, în creştere cu 112%

Stefana Muresan

Leave a Comment