Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia – 100 de ani de la înființare. Centenarul primului liceu de stat înființat după Marea Unire

În 3 februarie 1919, acum 100 de ani, a început o poveste frumoasă a unei școli, care a reușit să devină astăzi un reper în educația și formarea tinerilor din județul Alba și nu numai. Centenarul primului liceu de stat înființat după Marea Unire.

 

După evenimentul istoric de la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia a fost înființat primul liceu românesc de stat din Transilvania. Prima dată a primit numele celui care a unit pentru primadată cele trei Țări Românești, Mihai Viteazul. Astăzi, îl găsim sub numele Colegiu Național „Horea, Cloșca și Crișan“.

Profesorul Cornel Goia a realizat un videoclip omagial, în care prezintă o scurtă retrospectivă istorică asupra evenimentelor, de la înființarea liceului până în prezent.

”Primul liceu românesc în teritoriile de dincoace de Carpaţi, după istoricul eveniment de la 1 Decembrie 1918, a fost înființat la Alba Iulia. Instituția de învățământ a primit numele celui care a unit pentru prima dată cele trei Țări Românești, Mihai Viteazul. Astăzi, îl găsim la rang de Colegiu Național și poartă numele „Horea, Cloșca și Crișan“.

Acest Colegiu Național cu numele actual de “Horea, Cloşca şi Crişan” este fostul Liceu “Mihai Viteazul”, primul liceu de stat din Transilvania cu predare în limba română, înființat după Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Deschiderea oficială, a acestei instituții de învățământ, a avut loc la 2 luni şi 2 zile de la Marea Unire, respectiv la 3 februarie 1919.

La doar două luni de la Marea Unire se naște primul liceui de stat dimn Transilvania cu predare în limba română.

Ca orice început, și acesta a fost greu, mai ales că ne găsim în luna februarie iar anul școlar începe toamna, în septembrie. Din acest motiv primul an școlar a fost redus ca durată.
Ziua înființării liceului care avea să primească numele de Liceul ”Mihai Viteazul” poate fi considerată 3 februarie 1919, când s-a făcut deschiderea oficială a cursurilor.

În primul an școlar liceul a funcționat cu 4 clase în localul școlii civile de stat maghiare de pe str. Primăverii, actuala stradă Rubin Patiția, colț cu strada George Coșbuc.

Noul liceu de stat Mihai Viteazul din Alba Iulia, era de băieți. fetele erau primite numai ca particulare, respectiv la fără frecvență.

Au fost instalate ca suplinitori, un număr de șase cadre didactice. Prof. Traian Popa – director, înv. Emanuil Comănescu – profesor de matematică și geometrie, pr. Ion Dăncilă – profesor de istorie și geografie, prof. Horea Teculescu – profesor de limba română, prof. Emil Pop – profesor de istorie naturală și geografie, Nicolae Vasiu – profesor de latină și germană.

Unul din Anuarele liceului sublinază faptul că în februarie 1919 instituția și-a început activitatea cu elevi veniți de la gimnaziul superior romano-catolic din Alba Iulia care a funcționat în clădirea actualei Universități 1 Decembrie 19018, iar o altă parte au venit de la Gimnaziul arhepiscopez din Blaj.

În al doilea an anul școlar 1919-1920, în cele 5 clase ale liceului, au fost înmatriculați 297 de elevi, dintre care 216 ordinari și 81 particulari.

Spațiul redus a determinat mutarea liuceului în clădirea Orfelinautlui orășenesc de pe strada Moldovei, colț cu strada Iașilor, actual local al școlii Gimnaziale Avram Iancu.

Comunitatea locală și autoritățile de la acea vreme s-au mobilizat pentru a edifica o clădire în care să funcționeze liceul. Primul pas a fost făcut de familia măcelarului Cirlea, care a donat în acest scop un teren în suprafață de aproximativ 4 hectare.

La 29 martie 1923, arh. Gal Alexandru din Brașov a prezentat primăriei orașului cererea sa de a i se încuviința construcția. Lucrările au început pe la mijlocul lunii aprilie.

Localul nou ridicat și acoperit, în anul 1927 a fost abandonat din lipsă de fonduri.

În anul școlar 1940/1941, la sfâșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie, Liceul Mihai Viteazul s-a mutat în localul său propiu, ținând prima zi de cursuri în acest local la 7 noiembrie 1940.

În anul școlar 1944/1945, localul a fost transformat în spital militar sovietic. Liceul și-a continuat activitatea în vechiul local de pe strada Călărași.

Din anul şcolar 1945/1946 liceul îşi reia cursurile în clădirea proprie

De-a lungul timpul a purtat mai multe denumiri: 1919 – Liceul ”Mihai Vitaezul”; 1953 – Școala medie de băieți; 1956 – Școala Medie Mixtă nr. 2; 1959 – Școala Medie ”Horea, Cloșca și Crișan”; 1960 – Liceul ”Horea Cloșca și Crișan”; 1977 Liceul de matematică fizică ”Horea, Cloșca și Crișan”; 1990 – Liceul Teoretic ”Horea, Cloșca și Crișan”; 1993 – Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan”.

 

Sursa: ziarulunirea.ro

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Automobile Bavaria Group deschide un centru pentru marca Volkswagen, în Baia Mare

Articolul următor

Compania germană Schaeffler oferă cele mai mari salarii din Brașov

Citește și:
Populaţia rezidentă a județului Cluj, conform rezultatelor definitive ale RPL 2021, este de 679.141 persoane, în scădere cu 11.965 față de recensământul din octombrie 2011.
Citeste mai mult

Clujul a pierdut 12.000 de locuitori

Institutul Naţional de Statistică a publicat primele rezultate definitive ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor (RPL), runda 2021. Populaţia…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share