Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Finanțare europeană de 11 milioane de euro pentru modernizarea Spitalului Județean Reșița

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) și Consiliul Județean Caraș-Severin au semnat astăzi, 4 februarie 2019, la sediul CJ Caraș-Severin, contractul de finanțare pentru proiectul “Creșterea eficienței energetice și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru Spitalul Județean de Urgență Reșița, județul Caraș-Severin – Staționar 1”.

 

Este cel de-al treilea contract încheiat pentru eficientizare energetică la Spitalul Județean de Urgență Reșița, după cele două semnate în septembrie 2018, pentru staționarele 2 și 3 ale unității spitalicești. Cele trei proiecte, care au în prim plan creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie, însumează o valoare totală de 11.008.826,21 milioane euro. Beneficiar este Consiliul Județean Caraș-Severin.

Semnatarii contractului au fost Silviu HURDUZEU, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, și Sorin MAXIM, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest – Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 în Regiunea Vest.

Proiectul beneficiază de finanțare prin Regio – Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice și în sectorul de locuințe.

Spitalul Județean de Urgență Reșița – Staționar 1 cuprinde secțiile de Obstetrică-Ginecologie, ORL, Cardiologie, Ortopedie, Chirurgie, Neonatologie, Oftalmologie, Medicină Internă și Pediatrie, cu o capacitate de 460 de paturi.

Proiectul are ca obiective reducerea emisiilor de CO2 și creșterea eficienței energetice prin reabilitarea clădirii spitalului, construită în anul 1975.

Vor fi realizate mai multe tipuri de intervenții: izolarea termică a pereților exteriori, a soclului și a planşeului peste sol, termoizolarea planșeului peste ultimul nivel (în pod) și înlocuirea tâmplăriei existente cu una performantă energetic, din PVC cu geam termopan.

Totodată, vor fi instalate pompe de căldură și panouri solare termice și fotovoltaice, iar corpurile de iluminat existente vor fi înlocuite cu unele de tip LED, cu durată mare de viață și consum redus. 51,90% din consumul de energie primară ar urma să fie realizat din surse regenerabile.

În urma implementării proiectului, se estimează o scădere anuală a gazelor cu efect de seră (echivalent tone de CO2) de la 837,14 la 235,49 și scăderea consumului specific total de energie primară (din surse neregenerabile) de la 493,06 la 123,33 kwh/m2/an.

Valoarea totală a proiectului este de 16.448.349,80 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile – 14.024.090,41 lei. Perioada de implementare este de 18 luni.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Băile Tușnad, cu 1.600 de locuitori, atrage peste un milion de turiști anual

Articolul următor

Cămara Moțului, o afacere din Alba, realizează produse tradiţionale după reţete transmise de la o generație la alta

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share