Energie Investitii Ultimele stiri

Black Sea Oil & Gas a luat decizia de a investi în producția de gaze din Marea Neagră

Compania Black Sea Oil & Gas (BSOG) a luat decizia de a investi în producţia de gaze din zăcămintele concesionate în Marea Neagră, au declarat, pentru AGERPRES, surse din sectorul energetic.

Informaţia a fost confirmată, pentru AGERPRES, de reprezentanţi companiei, care urmează să emită în cursul dimineţii de joi un comunicat de presă în care vor detalia acest aspect.

Anunţul vine după ce la sfârşitul săptămânii trecute şeful companiei, Marc Beacom, declara, potrivit Reuters, că BSOG a primit autorizarea Ministerului Energiei pentru efectuarea lucrărilor offshore necesare pentru începerea producţiei de gaze naturale din perimetrul XV Midia, dar a avertizat că noile taxe ar putea afecta dezvoltarea acestui proiect.

În anul 2008, Black Sea Oil&Gas, companie controlată de fondul Carlyle Group LP, a descoperit două zăcăminte care ar conţine aproximativ 10 miliarde metri cubi de gaze naturale într-o zonă amplasată la 120 de kilometri în largul Mării Negre. Compania spera să demareze producţia în 2020, devenind astfel prima firmă care va extrage vastele resurse offshore ale României.

În luna decembrie a anului trecut însă, Guvernul de la Bucureşti a introdus mai multe taxe printr-o ordonanţă de urgenţă, fără un studiu de impact sau o dezbatere publică, printre care şi o taxă de 2% pe cifra de afaceri a firmelor din energie şi o plafonare a preţului gazelor naturale. Aceste taxe au venit după o lege privind forajele offshore care stipulează că firmele româneşti trebuie să vândă cel puţin jumătate din producţia lor anuală de gaze naturale în România.

“Impactul acestor modificări legislative asupra planurilor noastre de investiţii este foarte negativ. Capacitatea noastră de obţine o decizie finală de investiţii este afectată în mod negativ” a declarat directorul general al Black Sea Oil&Gas, Mark Beacom.

Spre deosebire de alte ţări din regiune, România depinde foarte puţin de importurile de energie în condiţiile în care importă din Rusia mai puţin de 10% din necesarul său de gaze naturale iar restul este produs local, în principal de producătorul de stat Romgaz şi grupul OMV Petrom, controlat de grupul austriac OMV.

“Plafonarea preţului la gaze înlătură încrederea investitorului că fiind un producător românesc nu îi va provoca dezavantaje economice în raport cu investiţiile în alte ţări”, a spus Mark Beacom. În plus, restricţionarea vânzărilor de gaze provoacă dificultăţi companiei în a finanţa proiectul offshore, a adăugat directorul Black Sea Oil & Gas.

După ce a fost aprobată legea privind zăcămintele offshore, în luna octombrie a anului trecut, compania OMV Petrom a anunţat şi ea că amână luarea unei decizii de investiţii la perimetrul Neptun, un proiect derulat în comun cu gigantul american ExxonMobil.

Miercuri, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, a declarat că nu sunt întrunite încă condiţiile necesare pentru a lua decizia de a investi.

Related posts

Regiunea Turda – Câmpia Turzii primește 155 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată

Stefana Muresan

VINVEST 2019 – Prezența unui călugăr de la Muntele Athos, degustări de vinuri vechi de 60 de ani și spumant cu particule de aur

Stefana Muresan

ASA Cons a pus grinzile pe noua fabrică de textile din Baia Mare

Nora Dumitrescu

Agricultorii din Timiș și Satu Mare, business-uri de 4,3 miliarde lei

Nora Dumitrescu

Deutsche Telekom va face arhivare electronică în centrul său de la Cluj

redactia

Strategia de smart city a Zalăului, adaptată la fondurile europene

Nora Dumitrescu

Provocare la reciclare

Ionut Oprea

PE a votat pentru admiterea fără întârziere a României în zona Schengen

redactia

Oradea: Obiectivul de amenajare a malului stâng al Crișului Repede, în licitație; contract de aproape 10 mil. lei

Stefana Muresan

Consiliul Concurenței analizează o nouă tranzacție a grupului Globalworth în domeniul imobiliar și închirierii de spații industriale din România

Papuc Irina

Teraplast, o nouă investiție: secție de reciclare a deșeurilor PVC

Stefana Muresan

Cea mai mare tranzacţie cu teren arabil de anul acesta, în Timiș: cetățean italian, investiție într-o plantație de aluni pe 138 ha

Stefana Muresan

„Tranzacțiile M&A, o perspectivă juridică și fiscală”

Papuc Irina

Directorul Nuclearelectrica ar putea încasa suplimentar peste 25.000 euro pe an

Ligia Voro

Arhitectul Mihail Cătălin Ştefan, noul director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Polistiren Expandat din România

redactia

Centrul medical Sanovil din Bistriţa, afaceri de peste 6 mil. euro în 2018

redactia

Grecii de la Mytilineos, fabrică destinată reciclării zgurii la Copșa Mică, investiție de 40 de mil dolari

Stefana Muresan

Produse locale versus produse de import. Ce pun în coș românii atunci când merg la magazin

Papuc Irina

CSi aduce în România soluții pentru proiectare în construcții

A. I.

Dunwell a securizat un nou depozit pentru Butique Mall în cadrul CTPark Bucharest North

redactia

Topul Național al Firmelor: Companiile private, creștere impresionată în România

redactia

CTP a finalizat peste 130.000 m2 în prima jumătate din 2018, la nivel național

redactia

Bianca Muntean: “Oameni care nu s-au gândit niciodată să colaboreze își vor uni forțele”

Nora Dumitrescu

Tratamentul pacienţilor cu accident vascular cerebral acut, posibil în 31 de noi spitale

redactia

Leave a Comment