Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Black Sea Oil & Gas a luat decizia de a investi în producția de gaze din Marea Neagră

Compania Black Sea Oil & Gas (BSOG) a luat decizia de a investi în producţia de gaze din zăcămintele concesionate în Marea Neagră, au declarat, pentru AGERPRES, surse din sectorul energetic.

Informaţia a fost confirmată, pentru AGERPRES, de reprezentanţi companiei, care urmează să emită în cursul dimineţii de joi un comunicat de presă în care vor detalia acest aspect.

Anunţul vine după ce la sfârşitul săptămânii trecute şeful companiei, Marc Beacom, declara, potrivit Reuters, că BSOG a primit autorizarea Ministerului Energiei pentru efectuarea lucrărilor offshore necesare pentru începerea producţiei de gaze naturale din perimetrul XV Midia, dar a avertizat că noile taxe ar putea afecta dezvoltarea acestui proiect.

În anul 2008, Black Sea Oil&Gas, companie controlată de fondul Carlyle Group LP, a descoperit două zăcăminte care ar conţine aproximativ 10 miliarde metri cubi de gaze naturale într-o zonă amplasată la 120 de kilometri în largul Mării Negre. Compania spera să demareze producţia în 2020, devenind astfel prima firmă care va extrage vastele resurse offshore ale României.

În luna decembrie a anului trecut însă, Guvernul de la Bucureşti a introdus mai multe taxe printr-o ordonanţă de urgenţă, fără un studiu de impact sau o dezbatere publică, printre care şi o taxă de 2% pe cifra de afaceri a firmelor din energie şi o plafonare a preţului gazelor naturale. Aceste taxe au venit după o lege privind forajele offshore care stipulează că firmele româneşti trebuie să vândă cel puţin jumătate din producţia lor anuală de gaze naturale în România.

“Impactul acestor modificări legislative asupra planurilor noastre de investiţii este foarte negativ. Capacitatea noastră de obţine o decizie finală de investiţii este afectată în mod negativ” a declarat directorul general al Black Sea Oil&Gas, Mark Beacom.

Spre deosebire de alte ţări din regiune, România depinde foarte puţin de importurile de energie în condiţiile în care importă din Rusia mai puţin de 10% din necesarul său de gaze naturale iar restul este produs local, în principal de producătorul de stat Romgaz şi grupul OMV Petrom, controlat de grupul austriac OMV.

“Plafonarea preţului la gaze înlătură încrederea investitorului că fiind un producător românesc nu îi va provoca dezavantaje economice în raport cu investiţiile în alte ţări”, a spus Mark Beacom. În plus, restricţionarea vânzărilor de gaze provoacă dificultăţi companiei în a finanţa proiectul offshore, a adăugat directorul Black Sea Oil & Gas.

După ce a fost aprobată legea privind zăcămintele offshore, în luna octombrie a anului trecut, compania OMV Petrom a anunţat şi ea că amână luarea unei decizii de investiţii la perimetrul Neptun, un proiect derulat în comun cu gigantul american ExxonMobil.

Miercuri, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, a declarat că nu sunt întrunite încă condiţiile necesare pentru a lua decizia de a investi.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

OMV Petrom, câştig net de peste 4 mld. lei, plus 64%, la afaceri de 22,5 mld. lei, în creştere cu 16%

Articolul următor

Direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului din Regiunea Vest pot atrage noi finanțări europene prin Regio-POR 2014-2020

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică Romania (DEER), lider național în distribuția de energie electrică, a pus în funcțiune asistentul virtual ChatVolt. 
Citeste mai mult

DEER a lansat asistentul virtual ChatVolt

Chatbot-ul activat de societatea clujeană va oferi informații rapide și actualizate privind întreruperile în alimentarea cu energie electrică.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share