Sanatate Ultimele stiri

Sistemul de verificare a medicamentelor, operațional peste două zile

Sistemul Național de Verificare a Medicamentelor (SNMV) devine operațional în România, începând din 9 februarie, oferind pacienților cât și tuturor celor care fac parte din lanțul de producție și aprovizionare, acces sigur la medicamente care nu sunt falsificate.

Falsificarea medicamentelor reprezintă o problemă majoră la nivelul Uniunii Europene. Potrivit Comisiei Europene, doar în perioada 2013-2017 au fost raportate nu mai puțin de 400 de incidente de falsificare a medicamentelor.

„Scopul acestui sistem este să funcționeze ca o platformă integrată și interconectată prin intermediul căreia fiecare cutie de medicamente eliberată în țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European este verificată împotriva falsificării la momentul eliberării către pacient. Sistemele naționale sunt conectate prin hub-ul European și între ele, ceea ce oferă un nivel crescut de siguranță pentru pacienți,” a declarat Dan Zaharescu, președinte al Organizației de Serializare a Medicamentelor (OSRM), responsabilă cu implementarea și administrarea Sistemului în România, la conferința „Siguranța Pacientului prin Siguranța Medicamentului”.

Toate medicamentele, serializate

Din 9 februarie 2019, în conformitate cu prevederile Directivei 2011/62 și Regulamentul Delegat 2016/161, în statele membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European, devine operațional Sistemul European de Verificare a Medicamentelor (SEVM), iar de la această dată, doar medicamentele care respectă noile reguli de securitate vor putea fi puse în circulație.

Serializarea vizează medicamente care se eliberează în baza unei prescripții medicale, cât și un medicament fără prescripție, a cărui substanță activă este omeprazolul.

Prezent la eveniment, Octavian Alexandrescu, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății, a reafirmat importanța acestui moment în contextul în care România deține Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene și a dat asigurări ferme în ceea ce privește sprijinul în identificarea aspectelor care necesită reglementare.

Proiect pentru sancțiuni

„Ministerul Sănătății asigură sprijin permanet în vederea promovării actelor legislative necesare pentru ca întreg lanțul de aprovizionare, de la producători și până la farmaciile comunitare sau cu circuit închis, să se poată alinia la noile prevederi europene. Au fost elaborate două noi acte normative care au creat cadrul de implementare a Regulamentului delegat, respectiv Ordinul nr. 985/2018 și Ordinul nr. 1347/2018. În plus, pentru a sublinia obligativitatea respectării prevederilor legale incidente și pentru a ne asigura că toate entitățile se vor alinia la acestea, este pregătit un proiect de act normativ de creare a cadrului juridic sancționator și care va fi promovat în perioada următoare,” a declarat Octavian Alexandrescu.

Rezultat al eforturilor întinse pe mai mulți ani, „Sistemul European de Verificare a Medicamentelor (SEVM) este un proiect unic în lume, atât prin complexitate și scop, cât și prin caracteristica de finanțare și modul de operare, acestea din urmă fiind exclusiv în sarcina unor entități private, neguvernamentale, care reunesc actorii principali din industria farmaceutică, respectiv producători, distributori și farmaciști,” a precizat, la rândul său, Laurențiu Mihai, General Manager OSMR.

Președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Daniel Șișu a explicat că „agenția are obligația de a supraveghea procesul de implementare a Sistemului”

Verificarea se efectuează prin scanarea de către farmacist a codului bidimensional tipărit pe fiecare cutie de medicamente, operațiune prin care informația codificată este comparată cu cea urcată de producător în baza de date europeană.

Care sunt elementele de siguranță

Elementele de siguranță care se regăsesc pe cutiile de medicamente sunt:

– Identificatorul unic (cod bidimensional), permite verificarea autenticității și identificarea unui pachet individual de medicament, având inclus următorele elemente: codul produsului; numărul lotului; data expirării; numărul serial – o secvență numerică sau alfanumerică de maximum 20 de caractere;

– Dispozitivul de protecție împotriva modificărilor ilicite este elementul de siguranță care nu permite deschiderea neautorizată a ambalajului. Acesta trebuie amplasat pe ambalaj astfel încât, după ruperea sa, informațiile privind numărul de lot și data expirării să rămână vizibile.

Alături de oficiali, la conferința organizată astăzi de căre Organizația de Serializare a Medicamentelor (OSMR) au fost prezenți peste 80 de reprezentanți din partea producătorilor de medicamente, distribuitori și farmacii.

Related posts

Germanii de la Ertex Internațional vor să construiască o fabrică la Codlea

Stefana Muresan

Criză de meseriași la Cluj. Marii producători se pun pe recrutări

Nora Dumitrescu

Europa obligă clusterele să își facă publicitate pe banii lor

Nora Dumitrescu

La Craiova s-a lansat prima locomotivă din lume ce functioneaza cu ulei de bucatarie

redactia

Contracte între școli și mediul de afaceri la Sibiu

Stefana Muresan

Tranzacția imobiliară a anului la Alba Iulia. Activele fostei fabrici INCOV au fost vândute unui investitor spaniol

Stefana Muresan

Deschidere oficială VINVEST 2019

Stefana Muresan

Finanțare europeană de 1,3 miliarde euro pentru modernizarea unor tronsoane din coridorul feroviar Curtici-Constanța

Stefana Muresan

România, a doua țară din UE cu cea mai mare pondere de studente la IT și Comunicații

Papuc Irina

CJ Arad, împrumut de 50 mil. lei pentru reabilitarea a două drumuri județene

Stefana Muresan

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European și membru al Grupului PPE: “Sectorul lactatelor, îngenuncheat de Coronavirus! Este datoria noastră, a tuturor, să nu îl lăsam să moară!”

Ligia Voro

Credite garantate de stat, dobândă zero, plafon de un miliard de lei

redactia

Din toamnă, pe autostradă de la Nădăşelu la Câmpia Turzii. Tirrena Scavi a instalat grinzile pe viaductul Gilău

Stefana Muresan

Rețea de hub-uri în stil american la Cluj

Nora Dumitrescu

Industria IT dă STARTUL programului Bursele ANIS 2020, dedicat cadrelor didactice

Nicolae Pop

Compania de Apă Someș a introdus restricții la ghișee

Nora Dumitrescu

UVT, premiată pentru integritate, bună guvernanță și responsabilitate socială

Stefana Muresan

Admitere la USAMV Cluj: 1766 locuri licenţă şi 737 locuri master

Stefana Muresan

Noi zboruri de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj

Stefana Muresan

FOTO: Prezență record la Simpozionul DAFCOCHIM Agro

Ligia Voro

În 2020 șoseaua rapidă din Ungaria va ajunge la granița cu România

redactia

Trei județe din Ardeal vor beneficia de mari împăduriri

Nora Dumitrescu

Au început oficial demersurile pentru metrou la Cluj

redactia

Lărgirea drumului Timișoara – Moșnița Nouă a depășit o barieră birocratică majoră. Urmează licitația pentru execuție

redactia

Leave a Comment