Sanatate Ultimele stiri

Sistemul de verificare a medicamentelor, operațional peste două zile

Sistemul Național de Verificare a Medicamentelor (SNMV) devine operațional în România, începând din 9 februarie, oferind pacienților cât și tuturor celor care fac parte din lanțul de producție și aprovizionare, acces sigur la medicamente care nu sunt falsificate.

Falsificarea medicamentelor reprezintă o problemă majoră la nivelul Uniunii Europene. Potrivit Comisiei Europene, doar în perioada 2013-2017 au fost raportate nu mai puțin de 400 de incidente de falsificare a medicamentelor.

„Scopul acestui sistem este să funcționeze ca o platformă integrată și interconectată prin intermediul căreia fiecare cutie de medicamente eliberată în țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European este verificată împotriva falsificării la momentul eliberării către pacient. Sistemele naționale sunt conectate prin hub-ul European și între ele, ceea ce oferă un nivel crescut de siguranță pentru pacienți,” a declarat Dan Zaharescu, președinte al Organizației de Serializare a Medicamentelor (OSRM), responsabilă cu implementarea și administrarea Sistemului în România, la conferința „Siguranța Pacientului prin Siguranța Medicamentului”.

Toate medicamentele, serializate

Din 9 februarie 2019, în conformitate cu prevederile Directivei 2011/62 și Regulamentul Delegat 2016/161, în statele membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European, devine operațional Sistemul European de Verificare a Medicamentelor (SEVM), iar de la această dată, doar medicamentele care respectă noile reguli de securitate vor putea fi puse în circulație.

Serializarea vizează medicamente care se eliberează în baza unei prescripții medicale, cât și un medicament fără prescripție, a cărui substanță activă este omeprazolul.

Prezent la eveniment, Octavian Alexandrescu, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății, a reafirmat importanța acestui moment în contextul în care România deține Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene și a dat asigurări ferme în ceea ce privește sprijinul în identificarea aspectelor care necesită reglementare.

Proiect pentru sancțiuni

„Ministerul Sănătății asigură sprijin permanet în vederea promovării actelor legislative necesare pentru ca întreg lanțul de aprovizionare, de la producători și până la farmaciile comunitare sau cu circuit închis, să se poată alinia la noile prevederi europene. Au fost elaborate două noi acte normative care au creat cadrul de implementare a Regulamentului delegat, respectiv Ordinul nr. 985/2018 și Ordinul nr. 1347/2018. În plus, pentru a sublinia obligativitatea respectării prevederilor legale incidente și pentru a ne asigura că toate entitățile se vor alinia la acestea, este pregătit un proiect de act normativ de creare a cadrului juridic sancționator și care va fi promovat în perioada următoare,” a declarat Octavian Alexandrescu.

Rezultat al eforturilor întinse pe mai mulți ani, „Sistemul European de Verificare a Medicamentelor (SEVM) este un proiect unic în lume, atât prin complexitate și scop, cât și prin caracteristica de finanțare și modul de operare, acestea din urmă fiind exclusiv în sarcina unor entități private, neguvernamentale, care reunesc actorii principali din industria farmaceutică, respectiv producători, distributori și farmaciști,” a precizat, la rândul său, Laurențiu Mihai, General Manager OSMR.

Președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Daniel Șișu a explicat că „agenția are obligația de a supraveghea procesul de implementare a Sistemului”

Verificarea se efectuează prin scanarea de către farmacist a codului bidimensional tipărit pe fiecare cutie de medicamente, operațiune prin care informația codificată este comparată cu cea urcată de producător în baza de date europeană.

Care sunt elementele de siguranță

Elementele de siguranță care se regăsesc pe cutiile de medicamente sunt:

– Identificatorul unic (cod bidimensional), permite verificarea autenticității și identificarea unui pachet individual de medicament, având inclus următorele elemente: codul produsului; numărul lotului; data expirării; numărul serial – o secvență numerică sau alfanumerică de maximum 20 de caractere;

– Dispozitivul de protecție împotriva modificărilor ilicite este elementul de siguranță care nu permite deschiderea neautorizată a ambalajului. Acesta trebuie amplasat pe ambalaj astfel încât, după ruperea sa, informațiile privind numărul de lot și data expirării să rămână vizibile.

Alături de oficiali, la conferința organizată astăzi de căre Organizația de Serializare a Medicamentelor (OSMR) au fost prezenți peste 80 de reprezentanți din partea producătorilor de medicamente, distribuitori și farmacii.

Related posts

Nouă orașe din Ardeal primesc bani pentru stații de mașini electrice

Nora Dumitrescu

Complexul Energetic Hunedoara, servicii de sistem de 400 de MW până în 2020

redactia

Dan Zaharia – Extind, Iasi: Cuvinte cheie în noul normal, cum putem folosi lecţia lui 2020 pentru modelarea prezentului

Ionut Oprea

Ministerul Agriculturii vrea să legifereze Legea Laptelui ”pentru a scoate falsurile de pe piață”

redactia

Spitalul Județean Oradea va fi reabilitat energetic din fonduri europene

Traian Dan

Dräxlmaier Hunedoara investește 80.000 de euro în dotarea atelierelor pentru elevii din sistemul de învățământ dual

Papuc Irina

Investiție de peste 3 milioane de euro într-o fabrică de ambalaje de carton, în parcul industrial Bistriţa Sud

Stefana Muresan

ELITE ÎN BUSINESS. Top 20 companii românești din Județul Sibiu

Ion Surdu

Taparo își caută personal pentru automatizare

Nora Dumitrescu

Asociația Eco Ruralis distribuie gratuit semințe țărănești către micii producători

Traian Dan

Sectorul HoReCa, scutit de impozitul specific până la sfârșitul anului 2020

Traian Dan

Premieră națională: ”Gloria” – berea cu miere, produsă de Apidava Blaj

Stefana Muresan

Chapman Taylor designs Fabrica de Paine office development

Ligia Voro

Libris.ro: creștere cu 28% și cifră de afaceri de peste 40 de milioane de lei, în 2018

Stefana Muresan

Cartierul Pintea primește 2 milioane de euro de la UE

Nora Dumitrescu

Radu- Ştefan Oprea: Consilierii comerciali sunt la post pentru a răspunde solicitărilor antreprenorilor români

Stefana Muresan

Austriecii de la ÖBB intră pe piaţa de transport călători din România, cu trenuri pe ruta Viena – Cluj Napoca

redactia

Compania farmaceutică Ropharma, deținută de Mihai Miron, buget de investiții de 9 mil. euro

Stefana Muresan

Comunicat de presa: Incheierea proiectului “Dotarea firmei Ized Betainvest SRL cu linie tehnologica noua de producere casti de protectie”

redactia

Târgul de Cariere se va desfășura online în perioada 18 martie – 23 aprilie

Traian Dan

Maria Ioniță: “Trebuie să finalizăm licitațiile pentru Autostrada Transilvania”

Nora Dumitrescu

Liviu Nistoran, reales în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Romgaz

Stefana Muresan

UNSAR: Companiile de asigurări din România plătesc despăgubiri de 3 milioane de euro pe zi

Papuc Irina

Cluj-Napoca, buget de 257 milioane de euro. Care sunt prioritățile municipalității în 2018

Stefana Muresan

Leave a Comment