Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Daraban: Peste 15.000 de firme cu capital turcesc și 522 mil euro investiții directe ale Turciei în România, la nivelul lunii decembrie

Vineri, 8 februarie, a fost organizat Forumul de Afaceri România-Turcia la sediul CCIR Business Center. Vorbim despre un eveniment organizat de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), în parteneriat cu Consiliul de Relații Economice Externe al Turciei (DEIK) și Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD).

Evenimentul a avut loc în marja vizitei oficiale la București a E.S. doamna Ruhsar Pekcan, ministrul comerțului din Turcia, însoțită de o delegație de oameni de afaceri.

În cadrul evenimentului, s-a discutat despre potențialul de dezvoltare a relațiilor economice bilaterale. Acest lucru este posibil prin susținere la nivelul Guvernului, dar și prin implicarea CCIR în crearea de parteneriate stabile între firmele românești și turcești. Vorbim despre o țară care este primul partener comercial al României din afara granițelor UE. 

Președintele CCIR, Mihai Daraban, a spus că există o bună relație de colaboare cu Turcia care se extinde și la nivel de Camere de Comerț.

”În colaborare cu Consiliul de Relații Economice Externe al Turciei (DEIK) și Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD), în permanență dezvoltăm proiecte menite să vină în sprijinul oamenilor de afaceri din cele două țări. Vizita Președintelui Recep Tayyip Erdoğan a fost un real succes, oferind un impuls major atât schimburilor bilaterale, cât și investițiilor fiind totodată, un imbold pentru oamenii de afaceri turci. Există o dinamică ascendentă a numărului de companii cu capital turcesc în România. La nivelul lunii decembrie 2018 am ajuns la cifra de 15.433 de firme cu capital turcesc în România și 522 mil euro investiții directe ale Turciei în țara noastră. Nu în ultimul rând aș vrea să amintesc valoarea schimburilor comerciale care se ridică la 5,3 miliarde de euro. Obiectivul, pe care ni l-am propus încă de la vizita Președintelui Recep Tayyip Erdoğan din 2015, este acela de a aduce nivelul schimburilor comerciale bilaterale la pragul de 10 miliarde de euro. Lucrăm să atingem acest obiectiv care nu este deloc nerealizabil”, a spus Mihai Daraban.

Ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat din România, Radu Oprea a spus că între România și Turcia se poatre vorbi despre un parteneriat solid și complementar, care se bazează, în principal, pe relațiile interumane, al căror simbol absolut este modelul de conviețuire interetnică din Dobrogea.

Ruhsar Pekcan, Ministrul Comerțului din Turcia, a declarat că relațiile politice, economice și comerciale dintre România și Turcia au fost influențate în mod pozitiv de felul în care oamenii de faceri își desfășoară activitatea.

Vicepreședintele Consiliul de Relații Economice Externe al Turciei (DEIK), Mithat Yenigün, a subliniat evoluția relațiilor de colaborare dintre cele două state în ultimii 30. Acesta a plasat România pe o poziție extrem de importantă în ierarhia partenerilor economici ai Turciei.

De asemenea, a avut loc ceremonia de semnare a Regulamentul de funcționare a Comisiei mixte de cooperare economică și comercială între Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat din România și Ministerul Comerțului din Turcia.

Totodată, Forumul de afaceri România-Turcia a fost gazda unei sesiuni de prezentări – Oportunități de investiții în România, Experiența co15.433 de firme cu capital turcesc în România și 522 mil euro investiții directe ale Turciei în țara noastrămpaniilor românești în Turcia și Experiența companiilor turcești în România, urmate de întâlniri B2B.

Conform informațiilor oferite de ONRC, la nivelul lunii decembrie 2018, Turcia se regăsește pe locul 16 în clasamentul top 50 pe țări de rezidență a investitorilor cu participare străină la capitalul social. În prezent, conform datelor oferite de ONRC, pe teritoriul României activează un număr de 15.433 companii cu capital turcesc.

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

CyberAmz, aplicația care dă “boost” vânzărilor de pe Amazon sau eMAG

Articolul următor

CNAIR a trimis spre validare documentaţiile pentru trei secţiuni din Autostrada Transilvania

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share