Agricultura Cluj Fonduri Europene Ultimele stiri

Fonduri pentru fermierii din toată țara. Studiu de caz: Ridichile și ardeii de Apahida cresc cu tractorul european

Cooperativa agricolă „Lunca Someșului Mic” este un interesant studiu de caz despre felul în care banii europeni schimbă modelul de afaceri în România.

 

Cu un pic de consultanță de la un ONG clujean, mai mulți legumicultori din comuna clujeană Apahida au format o cooperativă, iar în ultimii doi ani, aproape jumătate din membrii ei au luat fonduri europene pentru a-și dezvolta fermele de legume, scrie presshub.ro.

Tractorul european din fundul curții

Banii europeni nu ajung numai la un grup restrâns de inițiați din marile orașe, care își cresc afacerile cu ei, și nici doar la administrațiile locale ori județene, care mai fac un drum sau trag o țeavă de apă sau de gaz. Finanțări totale de sute de milioane de euro au ajuns și în bătăturile a zeci de mii de mici fermieri din toată țara, care, cu ajutorul lor, și-au pus pe picioare gospodăria sau au mărit-o.

Astfel, doar la nivelul Regiunii Nord-Vest, prin schema de finanțare dedicată instalării tinerilor fermieri la țară, au primit fonduri de 40 sau 50.000 de euro 2.242 de fermieri sub 40 de ani, potrivit datelor furnizate de Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Dintre aceștia, 372 de fermieri sunt din județul Cluj, iar dintre ei, zece sunt din Apahida.

Printre aceștia se află și Radu Telecan, un fermier de 41 de ani pentru care Uniunea Europeană are acum forma unui tractor albastru, marca SOLIS 50, de 50 CP, care hibernează în fundul curții în așteptarea primelor munci din agricultură, la primăvară. Ca un făcut, albastrul tractorului are nuanța steagului UE, iar tăblița de înmatriculare (Apahida 156A), cea a stelelor galbene de pe el.

Lângă utilaj se află două solarii, care așteaptă, tot la primăvară, răsadurile de ridichi roșii, apoi pe cele de ardei kapia. Și ele, cumpărate tot pe bani europeni. „Cum mi-au intrat banii de la Uniune, cum i-am dat: tractorul a fost 20.000 de euro, iar solariile, 5.000 de euro. Fără ei, nici nu mă puteam gândi la un tractor al meu, iar cu solariile ar fi fost foarte greu”, spune fermierul.

 

Mai multe informații aici

Related posts

Electricienii din Maramureș au racordat un parc logistic din București

Nora Dumitrescu

CCIA Timiș, Climate-KIC Accelerator – program de finanțare de până la 45.000 de euro

Stefana Muresan

Proiect de reabilitare cu fonduri europene a Muzeului Etnografic al Transilvaniei

Stefana Muresan

Leave a Comment