Ultimele stiri Uncategorized

Ştefan Radu Oprea: Mandatul care trebuie dat comisarului european pentru negocierile cu SUA, tema principală a reuniunii pe comerţ

Tema principală a reuniunii miniştrilor Comerţului, ce va avea loc pe 21 – 22 februarie, la Palatul Parlamentului, va fi mandatul care trebuie dat comisarului european de resort, Cecilia Malmstrom, în vederea desfăşurării negocierilor cu Statele Unite ale Americii, a declarat, pentru Agerpres, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea.

Potrivit acestuia, reuniunea CAE, la care sunt aşteptaţi 105 participanţi, va debuta cu o cină informală, la care a fost invitat şi directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Roberto Azevedo, şi în cadrul căreia va fi abordată una dintre priorităţile României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, respectiv reforma OMC.

‘Pe 21 februarie seara va fi cina informală, la care l-am invitat pe directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Roberto Azevedo, şi pe preşedintele Comisiei INTA, comisia pentru comerţ din cadrul Parlamentului European, Bernd Lange. Este un format în care încercăm să aducem în discuţie tema care este şi va fi una dintre priorităţile noastre în timpul preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, tema reformei Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi ideea de a susţine în continuare comerţul bazat pe reguli. Este celebrul multilateralism. Organizaţia Mondială a Comerţului are trei componente principale: cea de monitorizare, cea de reglementare şi cea de corp de apel. Există un organ de apel format din judecători şi unde statele se pot adresa atunci când au anumite dispute comerciale. Aici este o mare problemă în ultima vreme, în sensul în care din cei şapte mai sunt patru judecători şi se va pensiona unul în curând, ceea ce va duce la imposibilitatea exercitării rolului, iar OMC fără această componentă nu-şi mai execută una dintre principalele meniri pe care le are. Şi atunci – credem în comerţ multilateral, încercăm ca Uniunea Europeană să aibă rol de actor global şi care este şi una dintre priorităţile noastre în această perioadă – şi atunci aducem subiectul pe agendă, avându-l şi pe directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului’, a spus Oprea.

Tema privind mandatul ce trebuie dat comisarului pentru comerţ în vederea negocierilor cu SUA va fi abordată a doua zi, pe 22 februarie, acesta fiind un subiect ‘arzător’.

‘A doua zi, tema foarte importantă şi arzătoare azi se referă la mandatul de negociere pe care trebuie să-l dăm, miniştrii Comerţului, către comisar în vederea desfăşurării negocierilor cu Statele Unite ale Americii. Acesta este subiectul arzător azi. Există declaraţia din iulie a preşedintelui Juncker (preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker – n. r.) şi a preşedintelui Trump (preşedintele SUA, Donald Trump – n. r.), care este baza de la care pornim în aceste mandate. Lucru foarte important şi care trebuie subliniat de fiecare dată: nu se discută teme despre agricultură, ci doar o abordare în doi paşi cu temele unde putem să facem un progres mai rapid. Şi aici vorbim despre produsele industriale. Ce aşteptări avem? Să găsim consensul, astfel încât să putem să dăm mandatele de negociere comisarului Malmstrom (comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom – n. r.) cât mai rapid. Şi atunci există în principiu trei posibilităţi tehnice. Am adus acest lucru la cunoştinţa colegilor mei. Una este ca, dacă avem consens la Bucureşti, să fie adoptate mandatele într-o altă şedinţă a miniştrilor, într-un CAE formal de data acesta. A doua variantă este aceea de a avea un CAE extraordinar – nu se întâmplă foarte des, dar am spus-o ca şi posibilitate – sau să ajungem în mai, când avem CAE formal de la Bruxelles şi putem vota astfel de hotărâre’, a explicat Ştefan Radu Oprea.

În ceea ce priveşte numărul participanţilor la reuniune, ministrul pentru Mediul de Afaceri a precizat că vor fi ‘numeroşi’, în contextul în care fiecare ministru vine însoţit de patru colaboratori, iar comisarul european de zece colaboratori.

Potrivit acestuia, comisarul european Cecilia Malmstrom a solicitat să fie organizată şi o dezbatere pe teme de comerţ cu cetăţenii, cu ocazia vizitei sale în România, iar aceasta va avea loc pe 21 februarie, înainte de cina informală.

Reuniunea CAE va fi urmată pe parcursul lunilor următoare şi de alte evenimente pe teme de comerţ, dar şi de unul dedicat IMM-urilor.

Related posts

De vineri, 15 mai, se vor deschide parcurile în municipiul Satu Mare

Traian Dan

International Diplomacy360 Conference: Securitate și Prosperitate la granița estică a NATO și UE

Ionut Oprea

Clujul va avea platformă de elicoptere SMURD lângă complexul Hasdeu

Nora Dumitrescu

Daniel Metz punctează pentru NTT DATA: creștere cu 51% a cifrei de afaceri și 1600 de angajati pana la finele anului

Stefana Muresan

ABSL digital forum 2020

Ionut Oprea

”Starul” Daimler dă, din nou, lovitura din Vest: Cutii de viteză în opt trepte pentru Mercedes-Benz, produse în Sebeș

redactia

Șapte noi echipamente medicale ultramoderne vor intra în dotarea a două spitale clujene

redactia

Managerii cred că activitatea în construcții și în comerț va crește în următoarele luni

Papuc Irina

Contract de 10 milioane de euro, obținut de nemții de la RER-RWE, pentru servicii de salubritate în Alba

redactia

Majoritarii de la MedLife au vândut într-o singură şedinţă acţiuni de 13,2 mil. lei

Stefana Muresan

„Tranzacțiile M&A: aspecte cheie juridice, fiscale și de business într-o perspectivă 360 de grade” are loc pe 19 noiembrie la București

Papuc Irina

Automotive Market Forum

Transilvania Business

Previziuni 2020. Ce investiții au fost promovate la Expo Real München 2019?

Ionut Oprea

Ungaria investește în fotbalul din comunitățile maghiare din România. FK Csíkszereda, afacere de peste 11 mil. euro

redactia

Dinu Meșter, noul președinte al FPB, vrea specializare inteligentă și inovare

Traian Dan

Arad: Podgoria Miniş-Măderat, promovată turistic printr-un program dedicat sărbătorilor pascale

redactia

Anghel (BVB): 2019 va fi cel mai bun an din ultimul deceniu pentru emisiunile de obligaţiuni listate

redactia

[Enjoy Transylvania!] Palatul Culturii din Târgu Mureș – peste 100 de ani de artă şi multiculturalitate

Transilvania Business

Dependentă de medicamentele din China și India, UE vrea reconfigurarea pieței pharma: „Trebuie să readucem producția de medicamente în Europa”

Papuc Irina

CFR Călători va contracta servicii de reparații vagoane de 45 milioane euro

redactia

Oradea va avea fântână arteziană muzicală cu jocuri de lumini

Traian Dan

Încep lucrările la pasajul de sub Bulevardul Magheru din Oradea

Ligia Voro

Reteaua de sanatate Regina Maria și omul de afaceri Horia Ciorcila, parteneriat de 15 milioane euro in Cluj Napoca

Stefana Muresan

FOTO SIBIU: Unitatea, leitmotivul liderilor europeni într-o Europă lovită de valul eurosceptic

Ligia Voro

Leave a Comment