Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ştefan Radu Oprea: Mandatul care trebuie dat comisarului european pentru negocierile cu SUA, tema principală a reuniunii pe comerţ

Tema principală a reuniunii miniştrilor Comerţului, ce va avea loc pe 21 – 22 februarie, la Palatul Parlamentului, va fi mandatul care trebuie dat comisarului european de resort, Cecilia Malmstrom, în vederea desfăşurării negocierilor cu Statele Unite ale Americii, a declarat, pentru Agerpres, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea.

Potrivit acestuia, reuniunea CAE, la care sunt aşteptaţi 105 participanţi, va debuta cu o cină informală, la care a fost invitat şi directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Roberto Azevedo, şi în cadrul căreia va fi abordată una dintre priorităţile României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, respectiv reforma OMC.

‘Pe 21 februarie seara va fi cina informală, la care l-am invitat pe directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Roberto Azevedo, şi pe preşedintele Comisiei INTA, comisia pentru comerţ din cadrul Parlamentului European, Bernd Lange. Este un format în care încercăm să aducem în discuţie tema care este şi va fi una dintre priorităţile noastre în timpul preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, tema reformei Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi ideea de a susţine în continuare comerţul bazat pe reguli. Este celebrul multilateralism. Organizaţia Mondială a Comerţului are trei componente principale: cea de monitorizare, cea de reglementare şi cea de corp de apel. Există un organ de apel format din judecători şi unde statele se pot adresa atunci când au anumite dispute comerciale. Aici este o mare problemă în ultima vreme, în sensul în care din cei şapte mai sunt patru judecători şi se va pensiona unul în curând, ceea ce va duce la imposibilitatea exercitării rolului, iar OMC fără această componentă nu-şi mai execută una dintre principalele meniri pe care le are. Şi atunci – credem în comerţ multilateral, încercăm ca Uniunea Europeană să aibă rol de actor global şi care este şi una dintre priorităţile noastre în această perioadă – şi atunci aducem subiectul pe agendă, avându-l şi pe directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului’, a spus Oprea.

Tema privind mandatul ce trebuie dat comisarului pentru comerţ în vederea negocierilor cu SUA va fi abordată a doua zi, pe 22 februarie, acesta fiind un subiect ‘arzător’.

‘A doua zi, tema foarte importantă şi arzătoare azi se referă la mandatul de negociere pe care trebuie să-l dăm, miniştrii Comerţului, către comisar în vederea desfăşurării negocierilor cu Statele Unite ale Americii. Acesta este subiectul arzător azi. Există declaraţia din iulie a preşedintelui Juncker (preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker – n. r.) şi a preşedintelui Trump (preşedintele SUA, Donald Trump – n. r.), care este baza de la care pornim în aceste mandate. Lucru foarte important şi care trebuie subliniat de fiecare dată: nu se discută teme despre agricultură, ci doar o abordare în doi paşi cu temele unde putem să facem un progres mai rapid. Şi aici vorbim despre produsele industriale. Ce aşteptări avem? Să găsim consensul, astfel încât să putem să dăm mandatele de negociere comisarului Malmstrom (comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom – n. r.) cât mai rapid. Şi atunci există în principiu trei posibilităţi tehnice. Am adus acest lucru la cunoştinţa colegilor mei. Una este ca, dacă avem consens la Bucureşti, să fie adoptate mandatele într-o altă şedinţă a miniştrilor, într-un CAE formal de data acesta. A doua variantă este aceea de a avea un CAE extraordinar – nu se întâmplă foarte des, dar am spus-o ca şi posibilitate – sau să ajungem în mai, când avem CAE formal de la Bruxelles şi putem vota astfel de hotărâre’, a explicat Ştefan Radu Oprea.

În ceea ce priveşte numărul participanţilor la reuniune, ministrul pentru Mediul de Afaceri a precizat că vor fi ‘numeroşi’, în contextul în care fiecare ministru vine însoţit de patru colaboratori, iar comisarul european de zece colaboratori.

Potrivit acestuia, comisarul european Cecilia Malmstrom a solicitat să fie organizată şi o dezbatere pe teme de comerţ cu cetăţenii, cu ocazia vizitei sale în România, iar aceasta va avea loc pe 21 februarie, înainte de cina informală.

Reuniunea CAE va fi urmată pe parcursul lunilor următoare şi de alte evenimente pe teme de comerţ, dar şi de unul dedicat IMM-urilor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articolul anterior

Tarom şi-a majorat cu 1,4% cota de piaţă în România și a consemnat un record de pasageri pentru ultimii 10 ani

Articolul următor

Ploieştiul optează pentru energie geotermală

Citește și:
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
0
Share