Sanatate Ultimele stiri

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România: Taxa clawback diferențiată ar opri dispariția medicamentelor de pe piață

APMGR solicită autorităților convocarea de urgență a grupului de lucru pentru taxa clawback. Introducerea calculului diferențiat pentru taxa clawback repezintă singură soluție pentru a opri dispariția medicamentelor ieftine de pe piață, susțin reprezentanții Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România.

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită autorităților convocarea de urgență a grupului de lucru pentru taxa clawback și luarea unei decizii imediate pentru introducerea calculului diferențiat al acesteia – singură măsură care poate opri dispariția medicamentelor ieftine de pe piață.

„Nivelul taxei clawback pe ultimul trimestru al anului 2018, de 25.05%, dovedește că ajustarea bugetului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu inflația nu a fost nici pe departe suficientă” a declarat Adrian Grecu, președintele APMGR.

La acest nivel, datorită faptului că se aplică la prețul de farmacie, taxa reprezintă 35% din prețul de producător pentru medicamentele sub 25 de lei, susține reprezentantul APMGR.

Pe lângă taxa clawback producătorii de medicamente au de acoperit începând cu această luna și costurile implementării Sistemului Național de Verificare a Medicamentelor, respectiv introducerea unor elemente de siguranță suplimentare pe cutiile de medicamente, care să reducă riscul falsificării acestora.

„O taxă clawback care reprezintă cel puțin o treime din prețul de producție, la care se adaugă costul implementării noului sistem, va face ca și mai multe medicamente să ajungă cu prețul de vânzare sub costul de producție, ceea ce va genera în mod imediat retragerea din producție sau sistarea importului”, precizează Adrian Grecu.

La finalul anului 2018, unul din trei bolnavi cronici nu-și găsea medicamentele necesare în farmacie, iar acest lucru s-a agravat la începutul acestui an, se mai arată într-un comunicat remis redacției. Majoritatea acestor pacienți – spun producătorii de generice – nu mai pot avea o schemă de tratament completă din cauza lipsei medicamentelor ieftine, conform declarațiilor reprezentanților asociațiilor de pacienți. Medicamentele cu prețul sub 25 de lei, folosite de peste 8 milioane de pacienți și fabricate în majoritatea lor în România, sunt primele afectate de nivelul actual al taxei clawback.

În contextul actual, APMGR estimează o tendința accentuată de dispariție a medicamentelor ieftine de pe piață. „Este momentul că Ministerul Sănătății să-și țină promisiune făcută anul trecut și să trecă la implementarea imediată a unui calcul diferențiat al taxei clawback”, a mai adăugat Adrian Grecu, președintele APMGR.

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) a propus autorităților o soluție de calcul diferențiat al taxei clawback în funcție de preț, soluție validată de simulările CNAS și acceptată de Consiliul Concurenței.

Related posts

Doi prieteni au repus pe picioare brandul de schiuri Reghin

redactia

UMF “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a implementat în timp record o soluție de învățământ la distanță

Ligia Voro

Cooperativa Țara Mea investește 6 milioane de euro într-un abator destinat cărnii de oaie

redactia

Firmele clujene au primit 5 milioane de lei pentru șomajul tehnic

Nora Dumitrescu

Microîntreprinderile și IMM-urile pot obține credite cu dobândă zero

Traian Dan

Un nou tren produs în România, în probe pe ruta București-Predeal

Papuc Irina

TAROM, nouă promoție la biletele de avion, cu prețuri de la 99 euro pentru unele destinații

redactia

Dorel Goia: O companie care nu performează cu o tehnologie de ultimă oră, nu are nicio şansă

Stefana Muresan

Salariul mediu net în construcţii a crescut cu 43%

Stefana Muresan

Primii pași pentru Autostrada Unirii: Licitaţie de 30 milioane lei pentru completarea studiului de fezabilitate pentru un sector din Autostrada A8

redactia

Romaqua Group Borsec donează 500.000 de lei spitalelor Matei Balș și Victor Babeș

Nicolae Pop

Un politehnist de la Cluj va administra căile ferate ale României

Nora Dumitrescu

Unul dintre cei mai influenţi tineri din Europa, Cornel Amariei (25 ani) – director de inovaţie la Continental

Stefana Muresan

Peste 190 de milioane de lei pentru investiții în comunitățile locale: o treime din bani ajung în localitățile din Transilvania și Banat

Ion Surdu

Povestea Bers Nova – bere artizanală pe muzică rock

Traian Dan

Tinerii care schimbă lumea se întâlnesc online la Ziua Națională IMPACT între 1-5 iunie

Papuc Irina

Cadastrare gratuită pentru şase comune bihorene

Traian Dan

Șoseaua Cluj – Zalău va fi reasfaltată. Se schimbă stratul de uzură

Nora Dumitrescu

Fond de premiere de 60.000 euro pentru programul Bursele ANIS 2019. Încă 4 zile de înscriere

Ligia Voro

Belarus vrea firme cu capital mixt în România

Nora Dumitrescu

Bihor: Centru pentru Cultură și Artă Contemporană, investiție de 6 mil. euro

Stefana Muresan

O nouă platformă de staţionare aeronave la Aeroportul Internațional Cluj

Stefana Muresan

PACK EXPO şi EXPO SHOP: Două expoziţii B2B şi un regal de evenimente între 16 şi 19 mai la ROMEXPO

Ionel Albu

TAROM, licitații publice pentru modernizarea sistemului IT – ”prima investiție de substanță din ultimii 10 ani”

Stefana Muresan

Leave a Comment