Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Aria naturală protejată „Coasta Lunii” din Cluj, ținta unui proiect european de conservare

Aria naturală protejată „Coasta Lunii” din județul Cluj este ținta unui proiect de conservare finanțat cu 4,2 milioane de lei, fonduri europene, derulat în perioada 2018-2020 și câștigat de Asociația EnviroTeam, din Cluj-Napoca, formată din absolvenți și studenți ai Universității „Babeș-Bolyai” în domenii legate de științe ale naturii. Atracția colorată a „Coastei Lunii” este o rarisimă rezervație de fluturi din România, scrie presshub.ro.

 

„Scopul proiectului este de avea, la finalul lui, o evaluare clară a felului în care se prezintă aria protejată, în vederea elaborării unui plan de management eficient. Lucrăm în acest sens cu o echipă de 20 de specialiști care vor lua la pas arealul, pentru a-l studia, din toate punctele de vedere”, a declarat pentru publicația citată președintele asociației, Vlad Măcicășan, 35 de ani, lector universitar la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului (FSIM).

Este vorba despre ecologi, geografi, climatologi, ornitologi, lepidopterologi, experți în habitate etc., dar și specialiști în științe socio-umane. Aceștia din urmă vor parcurge comunitățile din zonă, vor aplica chestionare și vor intra în discuții cu localnicii, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la aria protejată.

„Coasta Lunii” este un Sit Natura 2000 care se întinde pe o suprafață de 694 de hectare. Este vorba de un versant abrupt al unui deal din stânga Arieșului, situat în apropierea comunei Luna din județul Cluj. Mai exact, este vorba de panta abruptă a dealului, care se vede din sensul giratoriu în care se termină Autostrada Transilvania, la marginea orașului Câmpia Turzii.

„Coasta Lunii” are o lungime de 13 km, pornind din localitatea Viișoara (județul Cluj), și până la Hădăreni (județul Mureș), și este cel mai mare și impunător versant abrupt de tip cuestă din Depresiunea Transilvaniei. Coasta de deal a fost considerată de țăranii din zonă neproductivă, dat fiind aspectul accidentat, de povârniș. Astfel, flora și fauna s-au păstrat remarcabil.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Alba: Afacerea în agricultură care aduce profit de 8.000 de euro la hectar

Articolul următor

Timișoara are una dintre cele mai “verzi” clădiri de birouri din Europa Centrală și de Est

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share