Alba Cultural

PAPA Francisc la Blaj: Autoritățile locale se pregătesc pentru 150.000 de pelerini

În jur de 150.000 de oameni sunt aşteptaţi să ajungă la Blaj, în centrul greco-catolicismului din România, în 2 iunie, cu prilejul vizitei Papei Francisc, care va fi prezent pe Câmpia Libertăţii şi, potrivit aşteptărilor, în Piaţa 1848 şi în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime”.

Programul oficial al vizitei Suveranului Pontif nu a fost dat încă publicităţii de către Vatican, dar se aşteaptă ca Papa Francisc să viziteze şi reşedinţa Arhiepiscopiei Majore, găzduită de cea mai veche clădire din oraş – începuturile construcţiei aparţinând secolelor XIII-XIV, în piaţeta căreia ar urma să fie dezvelit cu acest prilej o statuie a Papei Ioan Paul al II-lea, o creaţie a unui sculptor polonez.

De asemenea, Papa Francisc este aşteptat să participe şi la inaugurarea unei capele amplasate într-o zonă locuită, cu preponderenţă, de reprezentanţi ai minorităţii de etnie romă şi a cărei piatră de temelie a fost pusă în 2017, cu prilejul vizitei la Blaj a Prefectului Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, Cardinalul Leonardo Sandri.

„Aştepăm undeva în jur de 150.000 de oameni. Acestea sunt estimările actuale”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar.

Edilul a apreciat că deşi „timpul este destul de strâns”, este convins că, din punct de vedere organizatoric, autorităţile locale, alături de cele judeţene şi de reprezentanţii Bisericii Greco-Catolice, „vor putea face faţă” acestui eveniment.

Rotar a precizat că încă nu se cunoaşte programul final al vizitei Suveranului Pontif. „Îl ştim doar orientativ”, a adăugat el.

Dat fiind numărul mare de pelerini aşteptaţi, vor fi impuse mai multe reguli, cum ar fi interzicerea circulaţiei prin oraş în 2 iunie cu maşinile proprietate personală de către localnici, iar accesul în Blaj va fi restricţionat.

„O să fie amenajate parcări la toate intrările în Blaj. De acolo, deplasarea se va face pe jos. Pentru persoanele cu handicap, mai în vârstă şi copii, o să punem la dispoziţie mijloace de transport adecvate”, a menţionat primarul Rotar.

Potrivit acestuia, toate locurile în unităţile de cazare din Blaj au fost deja închiriate de către reprezentanţii Bisericii Greco-Catolice.

„Fiind vorba de o zi de duminică, cred că se va veni în Blaj în cursul nopţii şi dimineaţa şi se va pleca după slujbă. Cei care sunt mai de departe, au posibilitatea să se cazeze în Teiuş, Aiud, Alba Iulia, Copşa Mică, Mediaş”, a afirmat edilul.

El a menţionat că fiind vorba de luna iunie, este de aşteptat o vreme favorabilă.

Ecrane uriașe amplasate în mai multe locuri

„Pe Câmpia Libertăţii (unde va fi oficiată o slujbă de către Papa Francisc – n.r.) intră cam 60.000-70.000 de oameni. Restul (pelerinilor – n.r.) vor fi în Piaţa 1848, pe străzile învecinate. Papa Francisc va putea fi văzut şi pe Câmpie, şi în Piaţă.

O să fie ecrane uriaşe amplasate în mai multe puncte şi o sonorizare corespunzătoare. Cred că putem să ne ridicăm la nivelul evenimentului”, a spus primarul municipiului Blaj.

În ceea ce priveşte bugetul necesar organizării unui asemenea eveniment, unul istoric pentru Blaj şi Alba, autorităţile estimează că ar fi necesare mai multe milioane de lei. În acest sens, s-a solicitat alocarea din partea Guvernului a sumei de 2.350.000 de lei, bani care ar acoperi cam 70-80% din necesar, a explicat Gheorghe Valentin Rotar.

În cazul în care autorităţile centrale vor refuza să aloce bani pentru pregătirea vizitei Suveranului Pontif, se va apela la bugetul local şi cel judeţean. „În cazul în care nu vin bani de la Guvern (…), ne vom descurca, pentru că este un moment unic pentru comunitatea noastră şi cred că şi a judeţului. Nu ne vom face de ruşine”, a spus primarul, membru al PNL.

El a mai menţionat că săptămânal au loc întâlniri între reprezentanţii Primăriei, Consiliului Judeţean Alba şi ai Arhiepiscopiei Majore Greco-Catolice, pentru a pune la punct toate detaliile organizatorice.

„Vrem să ne ridicăm la înălţime şi să fim mândri la finalul vizitei că comunitatea blăjeană s-a putut ridica la nivelul aşteptărilor”, a conchis primarul municipiului Blaj.

Papa Francisc este aşteptat la Blaj, pe Câmpia Libertăţii, duminică, 2 iunie.

„Există ‘o aşteptare uriaşă’ în rândul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică în privinţa venirii Papei Francisc la Blaj – primul Oraş Episcopal din România, eveniment care va fi şi ‘un bun prilej’ pentru mulţi compatrioţi să descopere locul care a fost, timp de două veacuri şi jumătate, centrul spiritual, cultural şi de învăţământ al românilor din Ardeal”, a declarat, în ianuarie, pentru AGERPRES,Vicarul General al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş, preot prof. univ. Cristian Barta.

El a afirmat că este convins că Blajul şi Câmpia Libertăţii se vor dovedi neîncăpătoare pentru numărul mare de pelerini care vor dori să-l salute pe Suveranul Pontif, greco-catolici şi nu numai.

Related posts

Cele mai avantajoase orașe. Pe primele poziții: Braşov, Cluj-Napoca, Oradea și Sibiu

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Szeklerland. Traditions and crafts – Heritage from bygone times

Transilvania Business

Centenar 2018. Iuliu Maniu – Întoarcerea acasă

redactia

Daimler își extinde rețeaua globală de producție remanufactură prin deschiderea unei noi facilități de remanufacturare în România

redactia

Sibiu Jazz Festival își ia „la revedere” până la ediția cu numărul 50

Stefana Muresan

Premieră- Theodora Golf Club participă cu stand propriu la Go Expo Helsinki 2019, Finlanda

Stefana Muresan

Lucrările avansează la acoperișul Palatului Episcopal, distrus într-un incendiu

Ligia Voro

Senzor produs de BOSCH la Blaj, inovație revoluționară pentru piața auto

redactia

Investitorii germani de la Daimler vor să amenajeze în Sebeș, pe cheltuială proprie, trotuar și pistă de biciclete

Stefana Muresan

Conducerea prin exemplul personal și transferul cunoștințelor către generațiile mai tinere

Ligia Voro

Spitalul Municipal din Blaj, gata să investească până la jumătate de milion de lei pentru dotări de ultimă generație

Papuc Irina

Primăria Alba Iulia investește peste 1,4 milioane de euro în iluminarea Cetății Alba Carolina

redactia

Olimpicii naționali, loc fără taxă asigurat la UVT

Stefana Muresan

Zonă de agrement și debarcader pe malul râului Mureș la Alba Iulia: licitație și execuție în 2020

Papuc Irina

Campania „Salvaţi istoria naţională, salvaţi Casa lui Iuliu Maniu!” la finalul anului 2018

redactia

 Se lansează cărțile GastroArt la Târgu Mureș

Stefana Muresan

UVT și Bayer România, colaborare pentru promovarea științei în rândul copiilor

Stefana Muresan

AB | Daimler lanseaza in Romania productia cutiilor de viteze automate cu nouă trepte

Afacerile Apulum au crescut cu 15% în T1

Stefana Muresan

Autostrada Sebeș-Turda, între datele de pe hârtie și realitatea de pe teren la începutul anului

Papuc Irina

La Star Assembly și Star Transmission ai mediul perfect în care să crești și să te dezvolți!  

Ligia Voro

Începe competiția pentru prima ediție a Camp Kennedy RURAL

Ligia Voro

Lansare carte – „Joia patimilor” de Horia Bădescu

Stefana Muresan

La 100 de ani de la înființare, Opera își deschide larg ușile și își dezvăluie cortina!

Ligia Voro

Leave a Comment