Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sibiu: Primul schimb de experiență al regiunilor gastronomice europene reunite în proiectul EUREGA

În perioada 11 – 14 februarie, Consiliul Județean Sibiu a găzduit prima întâlnire interregională în scopul schimbului de experiență în cadrul proiectului EUREGA, proiect ce reunește ca parteneri nouă regiuni europene care fie poartă, au purtat sau aspiră la titlul de Regiune Gastronomică Europeană, cu suport metodologic din partea Institutului Internațional de Gastronomie, Arte, Cultură și Turism (IGCAT), managementul de proiect fiind asigurat de autoritățile regionale din Hertogenbosch din Olanda.

 

25 de oaspeți din regiuni precum Egeea de Sud (Grecia), Galway (Irlanda), Kuopio (Finlanda), Hajdu-Bihar (Ungaria), Catalonia (Spania) au avut zilnic sesiuni de schimb de experiență și vizite în județul Sibiu. Miercuri, 13 februarie, delegația proiectului EUREGA a fost primită de autoritățile locale din Municipiul Mediaș, membru al consorțiului care gestionează proiectul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019, în cadrul unui eveniment care a reușit să surprindă principalele atuuri culturale și gastronomice ale zonei de nord a județului Sibiu, cu degustare de mâncare și vinuri locale. La această întâlnire cu partenerii europeni au fost prezenți primarii din zona de nord a județului, dar și oameni de afaceri și directorii instituțiilor de învățământ. Primarul Mediașului, Gheorghe Roman, a mulțumit tuturor celor prezenți pentru implicare și și-a arătat convingerea că programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană va aduce o dezvoltare culturală, turistică și economică importantă pentru zona de nord a județului. Prezent la eveniment, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu Marcel Luca a dat asigurări că Mediașul va beneficia de întreaga susținere a autorităților județene.

 

Sesiunile de schimb de experiență din proiectul EUREGA s-au axat pe tema conectării urbanului cu ruralul prin gastronomie și au demarat la începutul săptămânii, la Albota și la Bâlea Lac, într-un veritabil decor de iarnă. Oaspeții din Spania și Portugalia au pășit pentru prima oară prin zăpadă. Fiecare regiune a prezentat suveniruri alimentare și a putut învăța din experiența celorlalți: despre livezi ce integrează un rol educativ și despre producția de sucuri naturale DER din Ungaria sau despre producția locală de plante medicinale în Egeea de Sud (Grecia). Dintre suvenirurile sibiene, mierea a fost în mod deosebit apreciată, atât ca mod de prezentare, cât și ca gust.  La Avrig, discuțiile au abordat și tema albinelor, mai precis a soluțiilor comune pe care regiunile Europei le pot găsi pentru a combate mortalitatea albinelor. E o problemă gravă ce afectează polenizarea plantelor în majoritatea țărilor, mai ales din cauza pesticidelor și a insecticidelor, dar nu numai. Specialista în apiterapie Cornelia Doștețan Abălaru a prezentat experiența ApiLife și eforturile depuse pentru conștientizarea publicului. Participanții au avut de asemenea o întâlnire cu Dragoș Brădicean, reprezentant LIDL, partenerul Programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 și au putut pune întrebări despre modul în care sunt susținuți producătorii locali sibieni.

 

Sesiunile de lucru au continuat miercuri la Consiliul Județean Sibiu cu prezentarea a două exemple de bună practică din regiunile Galway (Irlanda) și Kuopio (Finlanda). Regiunea Galway a prezentat modul în care unele restaurante aleg să iasă în evidență și să-și asigure evaluări pozitive din partea clienților, prin utilizarea de ingrediente de la producători locali, care dau preparatelor un gust ce nu se poate obține prin producția în masă. Unele restaurante chiar și-au dezvoltat propriile ferme. De asemenea, o școală publică în domeniul ospitalității din Galway a prezentat cum a reușit să schimbe procedurile de achiziție publică pentru produsele pe care le folosesc, astfel încât calitatea să primeze față de criteriul “prețul cel mai mic”, punând accent pe sursa locală și caracterul artizanal al produsului. Au reușit să reducă și risipa alimentară, iar concluzia lor e aplicabilă la scară largă pentru noi toți: e mai indicat să consumi puțin și bun, decât cantități mari din produse ieftine și de calitate îndoielnică. Regiunea Kuopio a prezentat un model de vânzare de produse locale online prin Facebook, direct de la producător la consumator, fără intermediari. Sistemul este prietenos și mediului, pentru că reduce transportul și ambalarea excesivă a produselor.

Apoi partenerii proiectului s-au deplasat la Moara Veche din Hosman, unde au aflat despre eforturile Asociației Hosman Durabil în sprijinul comunităților locale de pe Valea Hârtibaciului, inclusiv prin celebrele brunch-uri organizate împreună cu  Asociația My Transilvania. Johan Cotaru a prezentat inițiativa de susținere a producătorilor și furnizorilor locali de servicii sub eticheta “Din Hârtibaciu cu Drag”. Următoarea oprire a delegației EUREGA a fost la ferma Karpaten Meat de la Marpod, unde invitații au putut vedea condițiile în care acest producător de talie mare pune în practică principiile sustenabilității, importante pentru Regiune Gastronomică Europeană, cum educă publicul cu privire la consumul de carne de vită de calitate, de la amimale crescute liber pe pajiști cu un bogat conținut nutrițional și cum se asigură de consumarea întregii carcase și evitarea risipei resurselor alimentare. Ziua s-a încheiat cu experiența extraordinară a cinei de la stâna din Gura Râului, unde, după finalizarea sesiunilor de lucru, oaspeții au încercat și dansurile locale alături de artiștii Ansamblului Cindrelul- Junii Sibiului, dar și alături de președinta Consiliului Județean Sibiu Daniela Cîmpean și sibienii prezenți la eveniment. Astăzi delegația vizitează Complexul Național Muzeal ASTRA.

Proiectul EUREGA a fost creat pentru a accelera, a spori și a asigura recunoașterea și includerea produselor alimentare și gastronomiei în strategii și politici la nivel regional, național și, european, legate de patrimoniul cultural, dezvoltarea economică, turismul, ocuparea forței de muncă și educația.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Locuri din România cu efect terapeutic. Cel mai pur aer de pe planetă, în țară

Articolul următor

Tramvaiul românesc: Astra Vagoane ar putea livra 62 de garnituri Imperio şi Autentic în Cluj-Napoca, Arad, Oradea şi Galaţi

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share