Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Schemă de ajutor de până la 200.000 de euro pentru dezvoltarea staţiunilor balneare

Guvernul a aprobat, în şedinţa de vineri, un memorandum privind schema de ajutor de minimis de până la 200.000 de euro pentru finanţarea investiţiilor în modernizarea şi dezvoltarea staţiunilor balneare din România. Aceasta va fi administrată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.

 

Schema de minimis constă în acordarea unui ajutor nerambursabil, respectiv grant, în proporţie de 50% din valoarea cheltuielilor eligibile şi se acordă până la maximum 200.000 euro, pentru cheltuielile ce vizează activităţi economice.

Schema va fi implementată din acest an şi se va derula până la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire, în raport cu reglementările europene. Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2019-2021. Guvernul estimează un număr mediu anual de circa 100 de societăţi beneficiare.

Bugetul alocat schemei de minimis este de 130 milioane de euro anual. În proiectul de buget pentru anul 2019, pentru această măsură, s-au propus credite de angajament de 400 milioane lei şi credite bugetare de 80 milioane lei.

Schema de ajutor de minimis se instituie prin hotărâre de Guvern. Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză este iniţiatorul, furnizorul şi administratorul schemei de minimis.

Sunt considerate cheltuieli eligibile următoarele categorii de cheltuieli: construcţia, extinderea şi reabilitarea de capacităţi turistice de alimentaţie publică şi cazare, precum şi a capacităţilor de tratament balnear, pe care respectivele societăţi comerciale le deţin; construcţia, extinderea şi reabilitarea obiectivelor de sănătate, culturale, sportive şi de agrement din staţiunile balneare, în condiţiile legii; achiziţia de echipamente, mobilier şi aparatură medical specific tratamentelor balneare; achiziţia de mijloace de transport persoane, utilizabile exclusive în scopuri turistice; realizarea de centre de informare turistică şi dotarea acestora; alte obiective de investiţii prin care societăţile comerciale contribuie la dezvoltarea staţiunii balneare respective; cheltuieli privind pregătirea profesională a persoanelor cu calificări în domeniul HORECA şi a persoanelor cu pregătire medical-sanitară, precum şi cheltuieli pentru locurile de muncă nou create pentru personalul cu pregătire medical-sanitară.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Elite Business Women: Cum dezvoltăm afacerile românești?

Articolul următor

Gusturile Iernii, în cadrul Programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
În februarie 2024, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (SPT) au însumat 41.450, potrivit Direcției Județene de Statistică.
Citeste mai mult

Turismul face pași înapoi la Cluj

Sosirile turiștilor în județ, în luna februarie, s-au diminuat față de aceeași perioadă a anului trecut. În februarie…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share