Cluj Industrie Ultimele stiri

Școală duală din Cluj-Napoca, cu 11 firme româneşti, germane, olandeze şi franceze partenere

Învăţământul profesional dual se află pe un trend ascendent în Cluj, numărul elevilor care se adresează acestui tip de şcolarizare fiind în creştere.

Potrivit datelor oferite, marţi, de prefectul Clujului, Aurel Cherecheş, în acest an şcolar funcţionează, la nivelul judeţului, 13 clase, în care învaţă 367 de elevi, iar pentru anul viitor se prefigurează formarea a 19 clase, cu 538 de elevi.

Acesta a vizitat marţi, împreună cu consulul Republicii Federale Germania la Sibiu, Hans E. Tischler, Liceul Tehnologic “Aurel Vlaicu”, primul din Cluj care, în 2014, a adoptat învăţământul dual, ocazie cu care a explicat că în mentalul colectiv şcolile profesionale încep să îşi schimbe locul pe care l-au ocupat până acum, deoarece un muncitor calificat poate ajunge să câştige la fel de mult ca un absolvent de facultate.

“Mentalitatea este un lucru la care trebuie să mai lucrăm, vom putea face asta prin educaţie şi prin promovarea şcolilor, marketingul trebuie să se îmbunătăţească şi trebuie să ale arate părinţilor şi elevilor beneficiile clare. Pe lângă jobul aproape sigur, se poate adăuga că într-un termen foarte scurt salariile cresc foarte bine. Un muncitor calificat într-o meserie care se face şi aici poate să ajungă la salarii care ating 1.500 de euro”, a explicat prefectul, citat de Agerpres.

La rândul său, consulul Hans E. Tischler a subliniat că în condiţiile unei concurenţe acerbe pe piaţa mondială, învăţământul de tip dual, care în Germania îşi are rădăcinile în Evul Mediu, este una dintre cele mai puternice metode de a conferi rezistenţă economică ţărilor europene.

În plus, a spus acesta, învăţământul dual îi face ca fiecare dintre membri unei societăţi să îşi poată găsi locul care i se potriveşte.

“Cred că aceste liceu este un exemplu foarte bun al cooperării româno-germane, această şcoală colaborează cu firme foarte bune germane. (…) cred că învăţământul profesional dual este modul corect de a-i pregăti pe tineri pentru viitor. Fiecare copil ar trebui să aibă posibilitatea de a-şi dezvolta aptitudinile în societatea noastră şi de-aşi găsi locul care i se potriveşte. Avem nevoie de fiecare în societatea noastră pentru a construi o bază economică solidă şi de aceea avem nevoie de o puternică investiţie în învăţământul dual”, a spus Tischler.

Liceul “Aurel Vlaicu” din Cluj-Napoca are 122 de elevi, pe care îi pregăteşte pentru a deveni electromecanici pentru utilaje industriale, sudori, operatori pe maşini cu comandă numerică sau lăcătuşi de construcţii metalice şi utilaj tehnologic. Liceul are în acest an 11 firme partenere (româneşti, germane, olandeze şi franceze) care îi susţin în derularea învăţământului dual.

Fiecare elev înmatriculat în învăţământul dual primeşte de la stat o bursă de 200 de lei, iar de la firma în cadrul căreia îşi desfăşoară orele de practică o altă bursă de minim 200 de lei. Potrivit reprezentanţilor liceului elevii au şi unele avantaje oferite de firmă, cum ar fi decontarea analizelor, echipament de protecţie sau o masă caldă în zilele de practică.

 

Foto: facebook/Liceul “Aurel Vlaicu”

Related posts

Continuă înscrierile pentru „Capitala europeană a inovării”: 1 milion de euro este premiul pentru orașul câștigător

Papuc Irina

Rusia va avea consulat la Șimleu Silvaniei

Nora Dumitrescu

Agromalim 2017, o ediție care le întrece pe toate

Stefana Muresan

Agenţia KLAIN oferă cadou un website unui ONG

A. I.

Noi oportunitati economice pentru oamenii de afaceri din Timis, dupa vizita ambasadorului Mexicului

Stefana Muresan

First Passengers Travel Safely on a Hyperloop

Ionut Oprea

Operații gratuite la Timișoara, proiect transfrontalier România – Serbia, în valoare de un milion de euro

redactia

Timişul are peste 19.000 de persoane trecute în şomaj tehnic

Robert Bloancă

Zilele Recoltei vor avea loc și în anul acesta la Cluj

Nora Dumitrescu

Laserul de la Măgurele, cea mai mare putere din lume. Proiect finanțat cu 311 mil. euro din fonduri europene

Stefana Muresan

Primăria Timișoara caută proiectant pentru maternitatea de 20 de milioane de euro

Stefana Muresan

Cooperarea româno-germană în domeniul educației, sprijinită printr-un parteneriat între FCBRG și UVT

Stefana Muresan

Primăria Oradea, investiție de peste 12 mil. lei pentru construirea ”Podului Centenarului”

redactia

Americanii de la PHI Group, plan complex de investiții în Transilvania, după achiziții în Vietnam și Thailanda

Stefana Muresan

În Brașov poate începe construirea Sălii Polivalente pe fostul Stadion Municipal cu o capacitate de peste 10.000 de locuri

Papuc Irina

Banca Transilvania încheie un parteneriat cu Morphosis Capital pentru a finanţa IMM-uri româneşti

redactia

Investiții din fonduri europene în 34 de grădinițe din Regiunea Centru

redactia

Sistemul de iluminat arhitectural din Cetatea Alba Carolina va fi modernizat și extins: proiect de aproape un milion de euro

Papuc Irina

Germanii de la Ara și-au închis magazinele din Ardeal

Nora Dumitrescu

Campionii în Business din Transilvania au fost premiați pe scena Operei Naționale Cluj-Napoca

redactia

Alba Iulia, singurul oraș din România, aflat pe lista celor 100 de orașe verzi ale lumii: Energia regenerabilă, folosită în proporție de 99%

Stefana Muresan

56% dintre români nu pot lucra de acasă, rămânând vulnerabili infecției cu Covid

Traian Dan

Şeful BNR, Mugur Isărescu, anticipează o scădere a inflaţiei până la Paşte

Traian Dan

Arad: 15 hale industriale de peste 100.000 mp. vor fi contruite în județ

redactia

Leave a Comment