Cluj Industrie Ultimele stiri

Școală duală din Cluj-Napoca, cu 11 firme româneşti, germane, olandeze şi franceze partenere

Învăţământul profesional dual se află pe un trend ascendent în Cluj, numărul elevilor care se adresează acestui tip de şcolarizare fiind în creştere.

Potrivit datelor oferite, marţi, de prefectul Clujului, Aurel Cherecheş, în acest an şcolar funcţionează, la nivelul judeţului, 13 clase, în care învaţă 367 de elevi, iar pentru anul viitor se prefigurează formarea a 19 clase, cu 538 de elevi.

Acesta a vizitat marţi, împreună cu consulul Republicii Federale Germania la Sibiu, Hans E. Tischler, Liceul Tehnologic “Aurel Vlaicu”, primul din Cluj care, în 2014, a adoptat învăţământul dual, ocazie cu care a explicat că în mentalul colectiv şcolile profesionale încep să îşi schimbe locul pe care l-au ocupat până acum, deoarece un muncitor calificat poate ajunge să câştige la fel de mult ca un absolvent de facultate.

“Mentalitatea este un lucru la care trebuie să mai lucrăm, vom putea face asta prin educaţie şi prin promovarea şcolilor, marketingul trebuie să se îmbunătăţească şi trebuie să ale arate părinţilor şi elevilor beneficiile clare. Pe lângă jobul aproape sigur, se poate adăuga că într-un termen foarte scurt salariile cresc foarte bine. Un muncitor calificat într-o meserie care se face şi aici poate să ajungă la salarii care ating 1.500 de euro”, a explicat prefectul, citat de Agerpres.

La rândul său, consulul Hans E. Tischler a subliniat că în condiţiile unei concurenţe acerbe pe piaţa mondială, învăţământul de tip dual, care în Germania îşi are rădăcinile în Evul Mediu, este una dintre cele mai puternice metode de a conferi rezistenţă economică ţărilor europene.

În plus, a spus acesta, învăţământul dual îi face ca fiecare dintre membri unei societăţi să îşi poată găsi locul care i se potriveşte.

“Cred că aceste liceu este un exemplu foarte bun al cooperării româno-germane, această şcoală colaborează cu firme foarte bune germane. (…) cred că învăţământul profesional dual este modul corect de a-i pregăti pe tineri pentru viitor. Fiecare copil ar trebui să aibă posibilitatea de a-şi dezvolta aptitudinile în societatea noastră şi de-aşi găsi locul care i se potriveşte. Avem nevoie de fiecare în societatea noastră pentru a construi o bază economică solidă şi de aceea avem nevoie de o puternică investiţie în învăţământul dual”, a spus Tischler.

Liceul “Aurel Vlaicu” din Cluj-Napoca are 122 de elevi, pe care îi pregăteşte pentru a deveni electromecanici pentru utilaje industriale, sudori, operatori pe maşini cu comandă numerică sau lăcătuşi de construcţii metalice şi utilaj tehnologic. Liceul are în acest an 11 firme partenere (româneşti, germane, olandeze şi franceze) care îi susţin în derularea învăţământului dual.

Fiecare elev înmatriculat în învăţământul dual primeşte de la stat o bursă de 200 de lei, iar de la firma în cadrul căreia îşi desfăşoară orele de practică o altă bursă de minim 200 de lei. Potrivit reprezentanţilor liceului elevii au şi unele avantaje oferite de firmă, cum ar fi decontarea analizelor, echipament de protecţie sau o masă caldă în zilele de practică.

 

Foto: facebook/Liceul “Aurel Vlaicu”

Related posts

Școala duală, peste universități, în Timișoara

redactia

Agra’s Alba: Vom dezvolta cu 2 milioane de euro un spaţiu de producţie pentru preparate ready meal

redactia

Alexandra și Cosmin, îndrăgostiți de ceea ce fac în cadrul Star Transmission și Star Assembly

Ligia Voro

Zona Industrială Vest Sibiu: Grupo Antolin – cea mai mare creștere a cifrei de afaceri, Marquardt – cea mai mare creștere a profitului

Stefana Muresan

Ministerul Transporturilor a emis autorizația de construire pentru Secțiunea 1 a Autostrăzii Sibiu-Pitești

Papuc Irina

Tetarom își va consilia chiriașii să fie eficienți energetic

Nora Dumitrescu

Eșec pe centura Mureșului. Nu vrea nimeni să o construiască

Nora Dumitrescu

Comuna din România care a absorbit cele mai multe fonduri realizează 50% din venituri din fonduri proprii, pe una din cele mai puternice platforme industriale din Alba

redactia

Principalele resurse de energie primară ale României, în creștere în perioada ianuarie-octombrie

Papuc Irina

Cea mai modernă Sală Polivalentă din țară va purta numele celei mai puternice bănci românești

Stefana Muresan

Autorizația de construire pentru VO Timișoara Sud, emisă

Ligia Voro

PE a votat pentru admiterea fără întârziere a României în zona Schengen

redactia

Rețeaua Deloitte Legal va fi reprezentată de un birou regional Reff la Cluj

Nora Dumitrescu

Relansarea Fulga a adus brandului vânzări mai mari cu 36%

Stefana Muresan

Petroșaniul intră în șantier pe bani europeni

redactia

Societatea care administrează Aquaparkul Nymphaea, pe profit în ciuda pandemiei

Traian Dan

Reabilitarea fostului cinematograf Libertatea din Oradea, 5 milioane de euro, din fonduri europene

Stefana Muresan

Tenaris a introdus un sistem informatic de gestionare a cheltuielilor

Nora Dumitrescu

Concluziile Imobiliarium: Interesele cumpărătorului de locuințe s-au schimbat

Stefana Muresan

Finanțări de aproape 421 de milioane de euro pentru tinerii fermieri

redactia

BRK Financial va intermedia obligațiunile Qualis Properties

Nora Dumitrescu

Cluj-Napoca, cel mai important Digital Innovation Hub din centrul și estul Europei

Stefana Muresan

Ramona Crăciun, o poveste despre viață. Viața în Montessori Târgu Mureș

Ligia Voro

Italienii de la Ditre, încă 150 de angajări la Arad

Stefana Muresan

Leave a Comment