Brașov Fonduri Europene Sibiu Ultimele stiri

Tara Făgărașului vrea să atragă 2,5 miliarde de euro

*Transilvania ar putea gestiona primul proiect de succes cu fonduri europene, în valoare de 2,5 miliarde de euro. A fost înființată Microregiunea Țara Făgărașului.

 

Țara Făgărașului are șansa unei dezvoltări durabile, cu fonduri de la Uniunea Europeană. La inițiativa Primăriei Făgăraș, s-a elaborat Strategia de Dezvoltare Durabilă a Microregiunii Țara Făgărașului, document ce conține un set de măsuri teritoriale, cu scopul asigurării unor condiții atractive de viață pentru populație și susținere a dezvoltării economice. Ideea principală a acestei microregiuni este cooperarea dintre primării și atragerea de fonduri europene pentru proiecte benefice unor zone mai largi. Potrivit managerului de proiect, bugetul pentru implementarea strategiei de dezvoltare a Microregiunii Țara Făgărașului se ridică la 2,5 miliarde de euro.

Potrivit inițiatorilor, regiunea este una unică în Europa, având o suprafață de peste 200.000 ha de zonă sălbatică cu faună și floră și păduri virgine neîntreruptă. „Strategia de Dezvoltare Durabilă a Microregiunii Țara Făgărașului” ar urma să fie al doilea proiect de investiție teritorială integrată după ITI Delta Dunării.

Inițiativa creării Microregiunii Țara Făgărașului aparține primăriei municipiului Făgăraș. Luni, 25 februarie, în Cetatea fortificată din Făgăraș aproape 30 de primari au asistat la înființarea microregiunii, în prezența comisarului european pentru politici regionale, Corina Crețu. Din microregiune fac parte 33 de localități:  orașele Avrig și Tălmaciu din județul Sibiu și Făgăraș și Victoria din județul Brașov, precum și 29 de comune. 19 dintre acestea sunt din județul Brașov (Beclean, Cincu, Drăguș, Hârseni, Lisa, Mândra, Părău, Comăna, Recea, Șercaia, Șinca, Șinca Nouă, Sâmbăta de Sus, Şoarş, Ucea, Viştea, Voila, Jibert, Ticuş) și 10 din județul Sibiu (Cârțișoara, Cârța, Arpașu de Jos, Porumbacu de Jos, Avrig, Racovița, Turnu Roşu, Tălmaciu, Şelimbăr, Boiţa, Bruiu, Roșia).

În documentul prezentat la eveniment se menționează că „Strategia de Dezvoltare Durabilă a Microregiunii Țara Făgărașului” propune dezvoltarea de proiecte multifond care să aibă în vedere mobilitatea oamenilor și a ideilor, în vederea multiplicării bunelor practici întâlnite la nivel național și european.

Un proiect important, realizarea drumului rapid Mândra- Șelimbăr

Strategia de dezvoltare Durabilă presupune un set de măsuri pentru dezvoltarea economică a întregului teritoriu cuprins în limitele Microregiunii și mai exact regiunea cuprinsă între fostele granițe ale județului Făgăraș. Cel mai important proiect vizat este finanțarea drumului rapid de la Mândra la Șelimbăr, cu fonduri alocate Microregiunii.

„Este o strategie foarte bine fundamentată care se bazează pe ceea ce noi, la Comisia Europeană, numim strategie de dezvoltare inteligentă și durabilă. Județul Brașov este motorul economic al regiunii centrale, dar Sibiul este unul dintre cele mai importante centre culturale, nu numai din România, dar și din Uniunea Europeană. Acest document trebuie inclus în viitorul acord de parteneriat și în viitoarele programe operaționale în perioada 2021-2027, iar decizia este la nivelul Guvernului României, de aceea i-am încurajat pe cei cu care am discutat astăzi să prezinte această strategie în regim de urgență Guvernului, în special Ministerului Fondurilor Europene, pentru ca să înceapă a fi implementată încă de la 1 ianuarie 2021”, a declarat Corina Crețu.

 

Cele două județe, Brașov și Sibiu, trebuie să dea dovadă de maturitate în accesarea fondurilor europene, iar dacă vor reuși am putea vorbi despre o premieră.

 

„Avem la moment un singur proiect de investiții teritoriale integrate (ITI) în România, cel reprezentat de Delta Dunării, căruia i s-au alocat 1 miliard de euro. Din păcate, proiectele sunt mult întârziate, nu sunt deloc implementate și riscul de a pierde acest miliard de euro este foarte mare. M-am bucurat să văd că aici primarii au aceeași voce și privesc în aceeași direcție. Poate că succesul acestei strategii de dezvoltare este tocmai această voință comună, indiferent de culoarea politică”.

 

Corina Crețu a mai vorbit și despre nivelul redus de absorbție a fondurilor europene în ceea ce privește dezvoltarea regională, iar din această cauză România ar putea pierde posibilitatea de a beneficia de o creștere a fondurilor europene cu 8 la sută pentru următoarele programe operaționale.

 

„Din păcate, mai sunt foarte multe de făcut, pentru că plățile totale pentru România, inclusiv pre-finanțările, reprezintă acum 26 la sută din totalul alocărilor fondurilor europene structurale și de investiții. Această sumă este atât de mare, datorită agriculturii, unde avem fonduri directe, dar în ceea ce privește dezvoltarea regională lucrurile stau și mai rău. Suntem la un nivel de absorbție de 19 la sută în februarie 2019 și vorbim de perioada 2014-2020. În același timp, se negociază viitorul buget european. România va putea beneficia de 8 la sută față de suma alocată, dar sunt voci care se întreabă de ce avem nevoie de mai mult dacă nu suntem capabili să accesăm nici fondurile alocate”.

 

Microregiunea Țara Făgărașului: ce urmează

 

Strategia de Dezvoltare Durabilă a Microregiunii Țara Făgărașului prevede dezvoltarea de proiecte multifond care să aibă în vedere mobilitatea oamenilor și a ideilor, în vederea multiplicării bunelor practici întâlnite la nivel național și european. Autorii documentului argumentează importanța dezvoltării zonei prin faptul că „există disparități profunde” cauzate de bariere naturale, accesibilitate redusă, dar și acces scăzut la servicii publice de interes general.

În același timp, strategia promovează funcționarea unor instituții publice performante în domeniile educaţiei, sănătății și infrastructurii de bază pentru serviciile publice . De asemenea, prin strategie, sunt propuse investiții de infrastructură mare, precum și investiții publice și private.

 

Irina PAPUC

Related posts

Start-Up Nation: Concurenţă de 3,3 pe un loc pentru finanţările nerambursabile de la stat

redactia

Sala Unirii din Alba Iulia, reabilitată cu fonduri județene și guvernamentale. Valoarea proiectului, peste 9 mil. lei

Stefana Muresan

Compania Antibiotice a fost premiată pentru comunicarea excelentă cu investitorii

Papuc Irina

Cluj: 65 de km de drumuri judetene reabilitati si modernizati in 2017, 660 km pe care s-au executat lucrari de intretinere

Stefana Muresan

New CEO for TÜV SÜD's Real Estate & Infrastructure Division

Ionut Oprea

Advanced Embedded Technologies (AET) Business Unit – verticala în plină dezvoltare a NTT DATA Romania  

redactia

Globalworth to become the sole owner of the Green Court Bucharest Campus  

Ionut Oprea

Team Xior / DubbeLL / Mecanoo wins with “BrinkToren” tender for last lotat prime location Overhoeks in Amsterdam

Ionut Oprea

Investitorii în stațiuni balneare, ajutor de minimis de maximum 200.000 de euro

Stefana Muresan

Elmas Brașov a investit 1,25 milioane de euro în dezvoltare

Stefana Muresan

Real estate & construction forum

Ionut Oprea

Turcii de la Kastamonu, afaceri de aproape 75 mil. euro în S1, cu fabrica din Reghin

Stefana Muresan

Industria de business services din România estimează o creștere a veniturilor de maximum 5% pentru 2020, urmând tendițele europene

Papuc Irina

Banca Mondială: Braşovul are cea mai bună infrastructură urbană din ţară

Stefana Muresan

Cîțu: Românii pot cere amânarea ratelor. Pentru cheltuielile anunțate fondurile au fost suplimentate cu 7 miliarde de lei

Ion Surdu

Clujul ia fața Capitalei – centură metropolitană, în lungime de 38 de kilometri

Stefana Muresan

Cluj-Napoca ia 66,5 milioane euro de la UE pentru investiții

Stefana Muresan

Bani de la Guvern pentru platforma industrială Simeria și pentru Aeroportul Internațional Baia Mare

Stefana Muresan

Leoni caută 100 de oameni pentru fabrica de cablaje auto din Beiuș

redactia

 Ciocârlia, de ce NU trebuie vânată. Punctul de vedere al Grupului Milvus

Ligia Voro

[Enjoy Transylvania!] Drumul aurului

Transilvania Business

Grupul elvetian Artemis creeaza un cluster industrial in vestul tarii

Ionut Oprea

Life Solutions, soluții pentru medicina personalizată, de la diagnostic la tratament

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] The Small Wooden Churches, or the Authenticity of Folk Art

Ligia Voro

Leave a Comment