Arad Bihor Cluj Infrastructura Timiș Ultimele stiri

Alianța Vestului: Proiect de autostradă care să lege Clujul de Timișoara, prin Oradea și Arad, prezentat Comisiei Europene

Trei dintre cei patru primari ai municipiilor care constituie Alianţa Vestului (AVE) s-au întâlnit marţi, la Timişoara, cu reprezentanţi ai Comisiei Europene (CE) cărora le-au prezentat proiectele majore pe care asociaţia vrea să le dezvolte şi pentru care doresc finanţare pe viitorul exerciţiu financiar unional, 2021-2027, alături de Guvernul României.

“A fost o întâlnire foarte importantă pentru noi, primarii care am constituit împreună AVE, pentru că suntem la început de drum şi aveam nevoie de informaţii, de sfaturi şi de consultări să vedem cum să procedăm pe viitor pentru ca această alianţă să îşi poată atinge ţelurile, adică să creăm rezultate concrete pentru comunităţile noastre”, a declarat primarul Nicolae Robu, citat de Agerpres.

Alături de primarii Nicolae Robu (Timişoara), Gheorghe Falcă (Arad) şi Emil Boc (Cluj),  Ilie Bolojan (Oradea) lipsind, au fost reprezentanţi ai Directoratului General pentru Programe Politici Regionale pe lângă Comisia Europeană, precum şi directorii Agenţiilor de Dezvoltare Regională Nord-Vest şi Vest. Fiecare dintre edili a prezentat principalele proiecte pe care municipiile lor le au, precum şi proiectele mari pe care vor să le deruleze împreună pentru macroregiunea constituită din cele două regiuni de dezvoltare.

După această informare, primarii vor începe să lucreze efectiv la marile proiecte pe care le vor pregăti spre depunere pe viitorul ciclu financiar UE. Totul depinde, însă, şi de poziţia Guvernului României.

“Să fie foarte clar, noi nu vrem să facem nimic fără agrearea Guvernului României, pentru că ceea ce facem noi trebuie să se înscrie în strategia naţională, să fie în consonanţă cu ceea ce se face în ţara noastră, în continuare. Nu putem veni în paralel, să facem lucruri în afara strategiei naţionale. Dacă Guvernul României va agrea să fie finanţată o asociaţie de dezvoltare intercomunitară de acest fel – pentru că asta va fi AVE deîndată ce o vom înregistra la judecătorie , atunci din partea Comisiei Europene nu sunt probleme de finanţare directă a unor proiecte ale asociaţiei”, a precizat Nicolae Robu.

Primarul Gheorghe Falcă a adăugat că fiecare din cele trei oraşe prezente la întâlnire şi-a spus punctul de vedere la ceea ce înseamnă etapele de dezvoltare locală legat de mobilitate, de conectivitate şi de marile proiecte de infrastructură.

“Noi am propus să legăm cele două capitale de regiune, Clujul de Timişoara prin Oradea şi Arad, am propus ca autostrada Transilvania, care leagă Clujul de Oradea şi apoi spre Borş, să primească o susţinere financiară; între Arad şi Timişoara este nevoie să punem în practică autostrada care intră la Borş, trece pe lângă Oradea şi se conectează la Arad. Contăm foarte mult pe legătura Timişoarei cu Belgrad, mai ales că în 2021 Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii”, a declarat Gheorghe Falcă.

Potrivit acestuia, pe lângă sistemul rutier, edilii AVE vor să creeze conectarea cu centurile din jurul acestor patru oraşe, iar în etapa a doua să se treacă în analiză calea ferată care trebuie să ajungă la un nivel de infrastructură de 160 km/oră.

“În acest moment, doar tronsonul de la Curtici – Arad spre Deva este în lucru pentru această viteză, se proiectează tronsonul între Arad şi Timişoara şi ne interesează ca de la Cluj la Oradea şi apoi la Arad să ajungem în primul rând la electrificarea liniei ferate, pentru că acum nu este electrificată şi să ajungem la nivelul la care infrastructura să permită un tren de viteză. Am prezentat Comisiei faptul că în acest moment există un tren privat care face legătura între Timişoara şi Cluj cu o locomotivă care poate să prindă 200 km/oră, dar infrastructura o menţine la ceea ce înseamnă 50 km/oră. Toate aceste proiecte integrate atât cu planurile naţionale cât şi cu cele locale, bazându-ne şi pe două spitale regionale, la Cluj şi la Timişoara, care vor deservi întreaga regiune”, a mai detaliat Gheorghe Falcă.

Related posts

ELECTRICA SA, membru al ARIR

Ligia Voro

Ministrul Agriculturii nu abandonează procentul de minimum 51% produse româneşti în supermarketuri

Stefana Muresan

Cristian Bichi: Coronavirusul și moratoriile bancare din unele țări europene

Traian Dan

Marea demolare de la Cluj. Parkinguri în loc de garaje de cartier

Nora Dumitrescu

Garaje inteligente pentru biciclete la Cluj

Nora Dumitrescu

Consiliul Judeţean Timiş continuă lucrările la centura rutieră alternativă de ocolire a Timişoarei

Robert Bloancă

Zalăul vrea să îi scutească pe contribuabili de impozitul pe clădiri

Nora Dumitrescu

ENGIE Romania : Decarbonizarea economiei incepe prin folosirea combustibilor alternativi

A. I.

Iulian Iuga, Accesa: “Am reușit să avem succes pe propriile picioare”

Stefana Muresan

Spitalul Polaris, închiriat pe șase luni de Consiliul Județean

Nora Dumitrescu

Au demarat lucrările implementate de Compania de Apa Arieș – investiție de peste 150 mil. euro, din fonduri europene

Stefana Muresan

Admitere online la ULBS în acest an. Peste 100 de locuri vor fi subvenționate de firme cu activitate în Sibiu

Ion Surdu

Bosch Rexroth, Celestica, Eberspächer, Inteva Products, Plexus, KFC, Kuka Systems, Adecco, la târgul de cariere de la Oradea

Stefana Muresan

Festivalul Italian la București, ediția 2017

Ionut Oprea

Dezvelirea bustului regelui Decebal la Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj

redactia

Robbie Williams concert de excepţie la Cluj

A. I.

Compania de construcţii CON-A din Sibiu, cifră de afaceri de 120 milioane euro

Stefana Muresan

„Regulile jocului” în urbanismul clujean, explicate în format 3D

Nora Dumitrescu

Primul Selgros din Baia Mare va fi funcțional până la finalul anului

Nora Dumitrescu

Colliers market report H1 2020: Change is​ here, change is accelerating

Ionut Oprea

Evoluția cifrei de afaceri a IMM-urilor din România, în timp real: barometru lansat de sibienii de la SmartBill

Ion Surdu

Timișul insistă pentru realizarea autostrăzii Timișoara – Belgrad

Robert Bloancă

Două comune din Bihor vor să îşi construiască propriul drum de legătură. Se va fluidiza traficul pe centura Oradiei

redactia

Simpozion pe tema noilor tehnologii energetice

Ligia Voro

Leave a Comment