Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

NTT DATA sărbătoreşte 20 de ani de la apariţia Emojis

NTT DATA, furnizor de soluții IT & business, sărbătorește astăzi a XX-a aniversare a Emojis. În 22 februarie 1999, clienții companiei NTT DOCOMO (operatorul de rețele mobile al NTT Group și totodată partener al NTT DATA)  au putut trimite, pentru prima dată, pictograme digitale inserate în mesajele text pe telefoanele mobile. Acest lucru a fost posibil prin intermediul serviciului de date mobile i-modeTM * ale DOCOMO.

 

Una dintre cele mai populare caracteristici ale serviciului i-mode au fost mesajele text. Întrucât aplicabilitatea acestora era limitată, DOCOMO a decis să introducă un set de pictograme. Latura emoțională a comunicării juca un rol central. Imaginile, oricât de simple ar fi ele, pot, cel puțin parţial, să înlocuiască mesajele non-verbale precum expresiile faciale, gesturile sau tonul vocii. Acest lucru conferă încredere în comunicarea digitală.

“De multe ori în viaţa ne lipsesc cuvintele pentru a articula o stare de spirit. Încet, încet renunţăm la scrisul de mână şi utilizăm tot mai des dispozitive digitale. Prin Emojis, convieţuirea socială a primit şi va primi în continuare o complet altă dimensiune, pe care acum nu o putem intui, mai ales în contextul ofensivei inteligenţei artificiale. Cu toate acestea, nu ar trebui să lăsăm la voia întâmplării felul în care comunicam sau modul în care ne exprimăm sentimentele, iar acest lucru va deveni o provocare pentru viitor. Ne gândim în perspectivă la generaţiile următoare şi la instrumente pe care acestea le vor dezvolta pentru a accelera dar şi pentru a simplifica mai mult comunicarea dintre oameni.” declară Daniel Metz, CEO NTT DATA România

În tradiția japoneză, dezvoltatorii au maximizat într-un mod creativ expresivitatea fiecărui Emoji, ținând cont de restricția de 12 x 12 pixeli. Aceasta a dus la dezvoltarea unui limbaj simbolistic inovator care să poată fi înțeles la nivel global. Afișajele monocromatice de rezoluție mică, fiind destul de comune la acea vreme au forțat o reprezentare simplificată care nu intra sub incidența protecției dreptului de autor. Ca urmare, din ce în ce mai mulți operatori de rețele mobile au avut posibilitatea să introducă Emojis. În același timp, succesul continuu al serviciului i-mode în Japonia, Singapore și alte țări a asigurat răspândirea rapidă a noilor ”litere-imagini”. Denumirea de ”Emoji” provine de la alăturarea cuvintelor japoneze ”e” și ”moji” care se traduc prin ”imagine”, respectiv ”litere”.

În 2010, aproximativ 700 Emojis au fost incluse în limbajul Unicode, standardul internațional pentru codificarea digitală a caracterelor. De atunci, pictogramele digitale au devenit universal aplicabile. Trendul Emoji a fost susținut și de către rețelele sociale. În același timp, furnizorii de sisteme de operare pentru smartphones au simplificat introducerea Emojis în toate formele de comunicare bazate pe text: e-mail, SMS, mesagerie și postări social media.

Astăzi, Emojis sunt de milioane de ori mai răspândite în întreaga lume. Încă o dată, cifrele privind utilizarea acestora demonstrează că abordarea DOCOMO în a oferi comunicării digitale un nivel emoțional are un efect de durată: inimile de culoare roșie și fețele zâmbitoare sunt adesea în topul clasamentului, ca cele mai frecvent utilizate Emojis, în ciuda faptului că unicode.org are 149 Emojis în categoria “Smileys & Emotion”. O comparație: catalogul Emoji al comitetului de standardizare, în versiunea sa actuală, conține 3019 Emojis diferite, grupate în 10 categorii. Trend: în creștere.

 

NTT DATA Romania este furnizor și integrator de soluții și sisteme IT complexe având o echipă de peste 1.700 de specialiști în România și Serbia, specialiști care activează pe proiecte diverse în industriile Automotive, Banking, Manufacturing, Energy and Utilities, Public Sector, Retail, Transportation & Logistics.

Portofoliul companiei include o gamă variată de servicii precum: dezvoltare și integrare soluții software standard sau individualizate, managementul aplicațiilor și suport, testare, asigurarea calității, consultanță IT și de business, servicii de securitatea informației și infrastructură etc.

NTT DATA  – Trusted Global Innovator face parte din grupul NTT (Nippon Telegraph and Telephone), unul din liderii ICT (Information and Communication Technologies) la nivel global, cu peste 283.000 de angajați și un portofoliu larg de soluții globale de infrastructură, comunicații și servicii IT. La nivel global, NTT DATA se clasează în top 10* companii de servicii IT.* Source: Gartner, „Market Share: IT Services, 2017” published on June 11, 2018.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

A Hungarian development of record value is appearing at MIPIM 2019

Articolul următor

EBC Cluj-Napoca: Think Different. Think like an ELITE Woman

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share