IT&C

NTT DATA sărbătoreşte 20 de ani de la apariţia Emojis

NTT DATA, furnizor de soluții IT & business, sărbătorește astăzi a XX-a aniversare a Emojis. În 22 februarie 1999, clienții companiei NTT DOCOMO (operatorul de rețele mobile al NTT Group și totodată partener al NTT DATA)  au putut trimite, pentru prima dată, pictograme digitale inserate în mesajele text pe telefoanele mobile. Acest lucru a fost posibil prin intermediul serviciului de date mobile i-modeTM * ale DOCOMO.

 

Una dintre cele mai populare caracteristici ale serviciului i-mode au fost mesajele text. Întrucât aplicabilitatea acestora era limitată, DOCOMO a decis să introducă un set de pictograme. Latura emoțională a comunicării juca un rol central. Imaginile, oricât de simple ar fi ele, pot, cel puțin parţial, să înlocuiască mesajele non-verbale precum expresiile faciale, gesturile sau tonul vocii. Acest lucru conferă încredere în comunicarea digitală.

“De multe ori în viaţa ne lipsesc cuvintele pentru a articula o stare de spirit. Încet, încet renunţăm la scrisul de mână şi utilizăm tot mai des dispozitive digitale. Prin Emojis, convieţuirea socială a primit şi va primi în continuare o complet altă dimensiune, pe care acum nu o putem intui, mai ales în contextul ofensivei inteligenţei artificiale. Cu toate acestea, nu ar trebui să lăsăm la voia întâmplării felul în care comunicam sau modul în care ne exprimăm sentimentele, iar acest lucru va deveni o provocare pentru viitor. Ne gândim în perspectivă la generaţiile următoare şi la instrumente pe care acestea le vor dezvolta pentru a accelera dar şi pentru a simplifica mai mult comunicarea dintre oameni.” declară Daniel Metz, CEO NTT DATA România

În tradiția japoneză, dezvoltatorii au maximizat într-un mod creativ expresivitatea fiecărui Emoji, ținând cont de restricția de 12 x 12 pixeli. Aceasta a dus la dezvoltarea unui limbaj simbolistic inovator care să poată fi înțeles la nivel global. Afișajele monocromatice de rezoluție mică, fiind destul de comune la acea vreme au forțat o reprezentare simplificată care nu intra sub incidența protecției dreptului de autor. Ca urmare, din ce în ce mai mulți operatori de rețele mobile au avut posibilitatea să introducă Emojis. În același timp, succesul continuu al serviciului i-mode în Japonia, Singapore și alte țări a asigurat răspândirea rapidă a noilor ”litere-imagini”. Denumirea de ”Emoji” provine de la alăturarea cuvintelor japoneze ”e” și ”moji” care se traduc prin ”imagine”, respectiv ”litere”.

În 2010, aproximativ 700 Emojis au fost incluse în limbajul Unicode, standardul internațional pentru codificarea digitală a caracterelor. De atunci, pictogramele digitale au devenit universal aplicabile. Trendul Emoji a fost susținut și de către rețelele sociale. În același timp, furnizorii de sisteme de operare pentru smartphones au simplificat introducerea Emojis în toate formele de comunicare bazate pe text: e-mail, SMS, mesagerie și postări social media.

Astăzi, Emojis sunt de milioane de ori mai răspândite în întreaga lume. Încă o dată, cifrele privind utilizarea acestora demonstrează că abordarea DOCOMO în a oferi comunicării digitale un nivel emoțional are un efect de durată: inimile de culoare roșie și fețele zâmbitoare sunt adesea în topul clasamentului, ca cele mai frecvent utilizate Emojis, în ciuda faptului că unicode.org are 149 Emojis în categoria “Smileys & Emotion”. O comparație: catalogul Emoji al comitetului de standardizare, în versiunea sa actuală, conține 3019 Emojis diferite, grupate în 10 categorii. Trend: în creștere.

 

NTT DATA Romania este furnizor și integrator de soluții și sisteme IT complexe având o echipă de peste 1.700 de specialiști în România și Serbia, specialiști care activează pe proiecte diverse în industriile Automotive, Banking, Manufacturing, Energy and Utilities, Public Sector, Retail, Transportation & Logistics.

Portofoliul companiei include o gamă variată de servicii precum: dezvoltare și integrare soluții software standard sau individualizate, managementul aplicațiilor și suport, testare, asigurarea calității, consultanță IT și de business, servicii de securitatea informației și infrastructură etc.

NTT DATA  – Trusted Global Innovator face parte din grupul NTT (Nippon Telegraph and Telephone), unul din liderii ICT (Information and Communication Technologies) la nivel global, cu peste 283.000 de angajați și un portofoliu larg de soluții globale de infrastructură, comunicații și servicii IT. La nivel global, NTT DATA se clasează în top 10* companii de servicii IT.* Source: Gartner, „Market Share: IT Services, 2017” published on June 11, 2018.

 

Related posts

Creștere de aproape 11% a veniturilor Digi Communications NV

Traian Dan

Francezii de la SNEF vor să preia furnizorul local de soluţii şi servicii IT Net Brinel

redactia

De la EBS la NTT DATA. Propria rețetă de succes

Ligia Voro

Startup-ul Neurolabs primește o investiție de 1 milion de Euro

Papuc Irina

NTT DATA România, cifră de afaceri record de 53,4 mil. euro, în creștere cu 46,25%

Stefana Muresan

S-a lansat TechTalent Growth – cursuri gratuite de IT pentru IMM-uri

Traian Dan

CyberAmz, aplicația care dă “boost” vânzărilor de pe Amazon sau eMAG

redactia

Trei informaticieni clujeni vor să internaționalizeze companiile locale

Nora Dumitrescu

iCEE.fest: UPGRADE 100 – start în mai puțin de 24 de ore

Ligia Voro

Sharpminds Global, parteneriat strategic cu Contacts.com

Nora Dumitrescu

O importantă companie germană din automotive îşi mută centrul de dezvoltare în clădirea ISHO din Timişoara

Robert Bloancă

Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (UBB-FSEGA) împreună cu NTT DATA Romania lansează programul de master „Sisteme de Asistare a Decizilor Economice”

Stefana Muresan

Pentru prima dată în România, la Cluj-Napoca: Smart Cities CEE

Stefana Muresan

COVID-19 va accelera inovația tehnologică în industria sporturilor de iarnă

Traian Dan

“Lipsa forței de muncă va obliga companiile la automatizare și robotizare”

Stefana Muresan

Fortech caută 50 de oameni pentru birourile din Cluj-Napoca, Oradea şi Iaşi

Stefana Muresan

Provocări și previziuni despre IT-ul românesc: „Noi am reușit în ciuda faptului că suntem în România, nu datorită faptului că suntem în România”

Ion Surdu

Finanțări de până la 5.000 de euro pentru cadrele didactice din partea industriei IT

Ion Surdu

Americanii de la Emerson continuă investițiile în Cluj

Stefana Muresan

Noi pachete de senzori Philips Internet of Things, lansate de Signify: 82% din profituri, generate din vânzarea de produse eficiente energetic

Papuc Irina

Claus Web Satu Mare a devenit „verde”

Traian Dan

Compania orădeană de IT Qubiz, desemnată cel mai bun loc de muncă din România

Stefana Muresan

A IX-a ediție a campaniei „Mișcarea face bine” by Telekom  

Ligia Voro

Afacerile furnizorului de soluţii IT Net Brinel au ajuns la 34 mil. euro

Stefana Muresan

Leave a Comment