IT&C

NTT DATA sărbătoreşte 20 de ani de la apariţia Emojis

NTT DATA, furnizor de soluții IT & business, sărbătorește astăzi a XX-a aniversare a Emojis. În 22 februarie 1999, clienții companiei NTT DOCOMO (operatorul de rețele mobile al NTT Group și totodată partener al NTT DATA)  au putut trimite, pentru prima dată, pictograme digitale inserate în mesajele text pe telefoanele mobile. Acest lucru a fost posibil prin intermediul serviciului de date mobile i-modeTM * ale DOCOMO.

 

Una dintre cele mai populare caracteristici ale serviciului i-mode au fost mesajele text. Întrucât aplicabilitatea acestora era limitată, DOCOMO a decis să introducă un set de pictograme. Latura emoțională a comunicării juca un rol central. Imaginile, oricât de simple ar fi ele, pot, cel puțin parţial, să înlocuiască mesajele non-verbale precum expresiile faciale, gesturile sau tonul vocii. Acest lucru conferă încredere în comunicarea digitală.

“De multe ori în viaţa ne lipsesc cuvintele pentru a articula o stare de spirit. Încet, încet renunţăm la scrisul de mână şi utilizăm tot mai des dispozitive digitale. Prin Emojis, convieţuirea socială a primit şi va primi în continuare o complet altă dimensiune, pe care acum nu o putem intui, mai ales în contextul ofensivei inteligenţei artificiale. Cu toate acestea, nu ar trebui să lăsăm la voia întâmplării felul în care comunicam sau modul în care ne exprimăm sentimentele, iar acest lucru va deveni o provocare pentru viitor. Ne gândim în perspectivă la generaţiile următoare şi la instrumente pe care acestea le vor dezvolta pentru a accelera dar şi pentru a simplifica mai mult comunicarea dintre oameni.” declară Daniel Metz, CEO NTT DATA România

În tradiția japoneză, dezvoltatorii au maximizat într-un mod creativ expresivitatea fiecărui Emoji, ținând cont de restricția de 12 x 12 pixeli. Aceasta a dus la dezvoltarea unui limbaj simbolistic inovator care să poată fi înțeles la nivel global. Afișajele monocromatice de rezoluție mică, fiind destul de comune la acea vreme au forțat o reprezentare simplificată care nu intra sub incidența protecției dreptului de autor. Ca urmare, din ce în ce mai mulți operatori de rețele mobile au avut posibilitatea să introducă Emojis. În același timp, succesul continuu al serviciului i-mode în Japonia, Singapore și alte țări a asigurat răspândirea rapidă a noilor ”litere-imagini”. Denumirea de ”Emoji” provine de la alăturarea cuvintelor japoneze ”e” și ”moji” care se traduc prin ”imagine”, respectiv ”litere”.

În 2010, aproximativ 700 Emojis au fost incluse în limbajul Unicode, standardul internațional pentru codificarea digitală a caracterelor. De atunci, pictogramele digitale au devenit universal aplicabile. Trendul Emoji a fost susținut și de către rețelele sociale. În același timp, furnizorii de sisteme de operare pentru smartphones au simplificat introducerea Emojis în toate formele de comunicare bazate pe text: e-mail, SMS, mesagerie și postări social media.

Astăzi, Emojis sunt de milioane de ori mai răspândite în întreaga lume. Încă o dată, cifrele privind utilizarea acestora demonstrează că abordarea DOCOMO în a oferi comunicării digitale un nivel emoțional are un efect de durată: inimile de culoare roșie și fețele zâmbitoare sunt adesea în topul clasamentului, ca cele mai frecvent utilizate Emojis, în ciuda faptului că unicode.org are 149 Emojis în categoria “Smileys & Emotion”. O comparație: catalogul Emoji al comitetului de standardizare, în versiunea sa actuală, conține 3019 Emojis diferite, grupate în 10 categorii. Trend: în creștere.

 

NTT DATA Romania este furnizor și integrator de soluții și sisteme IT complexe având o echipă de peste 1.700 de specialiști în România și Serbia, specialiști care activează pe proiecte diverse în industriile Automotive, Banking, Manufacturing, Energy and Utilities, Public Sector, Retail, Transportation & Logistics.

Portofoliul companiei include o gamă variată de servicii precum: dezvoltare și integrare soluții software standard sau individualizate, managementul aplicațiilor și suport, testare, asigurarea calității, consultanță IT și de business, servicii de securitatea informației și infrastructură etc.

NTT DATA  – Trusted Global Innovator face parte din grupul NTT (Nippon Telegraph and Telephone), unul din liderii ICT (Information and Communication Technologies) la nivel global, cu peste 283.000 de angajați și un portofoliu larg de soluții globale de infrastructură, comunicații și servicii IT. La nivel global, NTT DATA se clasează în top 10* companii de servicii IT.* Source: Gartner, „Market Share: IT Services, 2017” published on June 11, 2018.

 

Related posts

Înscrieri deschise pentru Hackathonul NASA Space Apps Challenge

Ligia Voro

SATI 2.0 si SATI DMP – Industria online din Romania trece la nivelul urmator

Stefana Muresan

UBB și NTT DATA, colaborare pentru definirea profilului psihosocial al IT-istului

Stefana Muresan

Două companii IT clujene, în top 10 România

Nora Dumitrescu

Elevii de la școli din Cluj învață matematică și informatică în laboratoare Digitaliada

Ligia Voro

Timişoara urcă 37 de locuri în clasamentul mondial al inovării

Robert Bloancă

O româncă, în premieră, în echipa de conducere a Asociaţiei Europene de Robotică

Stefana Muresan

Granturi de 50.000 euro pentru startup-uri IT, din fonduri europene

Stefana Muresan

Companiile și spitalele investesc în sisteme de termoviziune pentru măsurarea temperaturii

Traian Dan

Cluj, Oradea, Arad și Timișoara- platformă comună pentru a lega municipiile pe partea de IT şi de destinaţii

redactia

NTT DATA Romania a inaugurat laboratorul de inovaţie “INNU18”

Stefana Muresan

Telekom, lucrări finalizate în 300 localități prin Proiectul Ro-Net

Stefana Muresan

ING Bank devine în acest an 100% disponibilă pe smartphone

Papuc Irina

Specialiștii în IT s-au întâlnit la Cluj-Napoca în cadrul unui eveniment organizat de BRINEL

Stefana Muresan

Dimensiunea de inovare și IT a Clujului, prezentată de Emil Boc în Silicon Valley

redactia

Competiția JA Compania Anului 2020 și-a desemnat afacerile pilot câștigătoare

Traian Dan

Americanii de la Cognizant instruiesc în IT tinerii din Baia Mare

Nora Dumitrescu

Orange susţine comunitatea prin conectivitate şi echipamente pentru spitalele din prima linie

Ligia Voro

Silicon Forest, un nou hub de tehnologie în Cluj-Napoca, investiție de 200.000 de euro

Stefana Muresan

Președinția României în domeniul digital obține consensul privind Centrele de securitate cibernetică

Stefana Muresan

Studiu Valoria: Comportamentele de cumpărare în era consumatorilor digitali

redactia

CyberAmz, aplicația care dă “boost” vânzărilor de pe Amazon sau eMAG

redactia

De ce Canada, Asia și Australia trebuie să facă IT Outsourcing în România

redactia

Totul despre învățământul profesional și tehnic din România pe meserii.ro

Traian Dan

Leave a Comment