Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Fermierii campioni la porumb siloz cu hibrizi Pioneer

Hibrizii de porumb pentru siloz Pioneer au oferit producții ridicate și în 2018, iar fermierii care cultivă acest tip de porumb afirmă că au fost mulțumiți de rezultatele obținute și în acest an vor miza tot pe genetica Pioneer. Vedetele acestei categorii sunt hibrizii PR34Y02 și P0725. Primul face parte din grupa FAO 530, este tardiv, are o capacitate ridicată de producție, este tolerant la secetă și are o bună capacitate de adaptare la stresul hidric și termic. Al doilea hibrid face parte din categoria FAO 520, este tardiv, are adaptabilitate ridicată la diferite medii de cultură și este recomandat pentru siloz cu valoare energetică ridicată pe unitatea de suprafață.

 

Primul fermier campion din această categorie este domnul Iacob Crăciun din Sânpetru de Câmpie, județul Mureș, care a obținut 90 t/ha  cu hibridul P0725.

 

Același hibrid – P0725, a fost ales și de fermierul Simon Călin, din Coasta Mare, județul Mureș, care a obținut 75 t/ha. Acesta lucrează 150 ha, iar cu porumb a avut anul trecut 90 ha, dintre care 60 ha de porumb pentru siloz. “Am fermă zootehnică, de aceea marea parte a terenului o semăn cu porumb pentru siloz, iar de obicei plantele premergătoare sunt lucerna, triticalele și semăn chiar și după porumb. Ar în toamnă și aplic dejecții de vacă, în primăvară aplic uree – 200 kg/ha și încorporez cu combinatorul. La semănat mai fertilizez cu îngrășământ complex 20.20.0 – 200 kg/ha, iar densitatea pe care o aleg este de 80.000 b.g/ha. Cultura a primit un singur erbicid, foarte puțin am mai intrat cu un altul pentru corecție, aceasta este toată tehnologia, nu mai aplic altceva și nici nu prășesc. Anul acesta voi semăna în jur de 55 ha de porumb siloz și 28 ha pentru boabe. Terenul pe care îl lucrez e limitat, tot timpul trebuie să am grijă să am producții ridicate, de aceea vreau să schimb în acest an și tehnologia pentru a mai crește rezultatele”, a declarat fermierul campion.

 

Un alt fermier campion din județul Mureș este Nagy Tamaș, care a cultivat hibridul PR34Y02 și a obținut 74 t/ha. “Anul trecut am avut 30 ha de porumb pentru siloz, încerc să respect rotația culturilor și semăn după lucernă. În toamnă scarific pentru că rădăcinile lucernei sunt destul de mari, apoi ar. La semănat, în cea de a doua parte a lunii aprilie, am dat îngrășăminte 20.20.0, în jur de 350 kg/ha, și am mers pe densitatea de 82.000 b.g/ha. Am erbicidat o singură dată, iar în vegetație, atunci când am prășit, am mai aplicat 150 kg/ha de azotat. Nu am mai aplicat nimic altceva, pentru că semănând după lucernă nu a mai fost cazul. Am recoltat în luna august, iar în această primăvară voi semăna în principal hibridul P0725”, a precizat Nagy Tamaș.

 

Și în județul Bistrița-Năsăud fermierii care au ales hibrizii Pioneer au obținut producții foarte bune. Este și cazul agricultorilor Daniel Pop și Sorin Chiciudean din cadrul fermei Centana, care au obținut 60 t/ha cu hibridul PR34Y02. “Lucrăm 150 ha iar în 2018, 100 ha au fost semănate cu porumb. Am avut monocultură, așa că am arat, apoi am pregătit terenul cu freza, iar la semănat am aplicat îngrășământ complex, iar în vegetație aplicăm azot, tot total, ambele fertilizări în jur de 500 kg/ha substanță brută. Am erbicidat o singură dată, nu am prășit și nici nu am mai aplicat altceva. Am recoltat la începutul lunii septembrie, iar în această primăvară vom semăna în jur de 100 ha cu porumb”, a declarat Sorin Chiciundean.

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Italienii de la Itinera, câștigătorii contractului de peste 35 mil. euro pentru construirea pasajului Oltenița

Articolul următor

Cluj-Napoca: West City Tower, cel mai înalt bloc de locuințe din România, aproape de finalizare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share