Alba Brașov Investitii Ultimele stiri

Top cinci comune din România unde se trăiește mai bine decât în Occident, datorită investițiilor și atragerii fondurilor europene

Viața la oraș în România este mult superioară celei de la sat, însă există și câteva excepții, unde primarii gospodari au făcut ca viața locuitorilor să fie mai ușoară, iar aceștia se bucură de privilegii ca în Occident.

Probabil una dintre cele mai cunoscute comune din Romania este Ciugud. Are 3000 de locuitori aflată la 12 kilometri de Alba Iulia care deţine recordul naţional de absorbţie a fondurilor europene:16 milioane de euro în ultimii 10 ani.

Datorită fondurilor europene şi a dorinţei de evoluţie, ciugudenii au reuşit să facă în ultimii zece ani cât ceilalţi ar putea face în 50 de ani numai cu banii de la bugetul local: au pus asfalt (inclusiv pe drumurile care duc la câmp), au făcut reţea de gaze, canalizare, centru cultural şi au pus internet gratuit.

Pe un imaş unde cândva păşteau vacile s-a ridicat un parc industrial care angajează cam tot ce e mână de lucru în satele componente. De aici pleacă, inclusiv peste hotare, de la piese pentru maşini „made in Ciugud”, la carne gata condimentată pentru kebabul mâncat la Paris. Acum, în zona industrială din Ciugud funcţionează companii din domenii diferite care au peste 700 de angajaţi, iar acestea aduc anual la bugetul comunei 2,5 milioane de lei. Aceasta a facut ca somajul în comună să fie aproape zero, iar pe listele de asistaţi social să figureaze doar două persoane.

Însa, cea mai inedită investiţie realizată de administraţia din Ciugud cu fonduri europene rămâne pista de biciclete, în lungime de câţiva kilometri care traversează o parte din comună. Iar planurile de dezvoltare ale ciugudenilor nu se opresc aici – în viitorul apropiat, Giugud va găzdui unul dintre cele mai mari terenuri de golf din România.

Comuna milionarilor din Timișoara

Una dintre cele mai bogate comune din Romania se afla in judetul Timis. Este vorba de Dumbravita. Localitatea Dumbravita are in constructie o sala polivalenta, un centru de afaceri inaugurat in urma cu doi ani, este inconjurata de sase benzinarii, iar un metru patrat pentru un teren intravilan ajunge si la 140 de euro. Comuna despre care vorbim are cel mai ridicat nivel de trai din Romania, foarte multi dintre milionarii din Timisoara mutandu-se acolo in cautare de liniste, verdeata si aer curat.

Pe strazile comunei circula nestingherite masini de 150-200.000 de euro si curiosii dornici sa vada cum se traieste in localitate pot admira vile somptuoase, inclusiv o constructie in stil scandinav scoasa recent la vanzare. In sase ani, Dumbravita s-a imbogatit cu cateva sute de noi locuitori si se anunta inca multi cetateni care vor sa achizitioneze terenuri in “perla” judetului Timis.

Comuna-magnet pentru turiști

Una dintre comunele unde romanii duc o viata lipsita de griji este Cristian din judetul Brasov. Deşi are puţin peste 4.000 de locuitori, cei din Cristian par să fi descoperit cum să facă treabă, având şcoală modernă, străzi asfaltate şi case cochete. Iar reuşita li se datorează şi edililor locali care au înţeles ce înseamnă să lucrezi în slijba cetăţeanului şi au ştiut să atragă fonduri europene şi guvernamentale, dar şi bani de la agenţii economici.

Astfel că, 70% din bugetul de peste 5 milioane de euro, pe 2018, al comunei vine din impozitele plătite de companii. La care se mai adaugă 7.600.000 de euro, bani europeni. Pe lângă investitori, la Cristian ajung şi foarte mulţi turişti, chiar dacă turismul este unul mai mult de tranzit, decât local autorităţile încearcă să găsească soluţii care să îi atragă şi să îi mulţumească pe cei care ajung aici.

„Mica Germanie“

O alta comuna este căreia i se mai spune şi „Mica Germanie“ este Petreşti. Cu o populaţie de doar 1.300 de locuitori, comuna a ajuns să arate acum ca un orăşel cochet din Germania. Autorităţile locale din Petreşti au înţeles importanţa fondurilor europene nerambursabile şi au realizat proiecte prin care au reuşit să le atragă. Astfel, s-au construit reţele de canalizare şi apă potabilă, o şcoală nouă, o zonă de agrement specială şi un cămin pentru persoanele în vârstă.

În plus, drumurile din zonă au fost asfaltate, iar de curând a fost realizat chiar şi un mic parc industrial pentru investitor. Primarul Csaba Karadi spune, că investiţiile au ajuns la 7 milioane de euro, bani proveniţi din fonduri europene.Petreştiul a fost declarat în ultimii trei ani cea mai curată şi bine gospodărită comună din judeţ, iar pentru asta a fost premiat de Consiliul Judeţean.

O ultima localitate pentru care chiar occidental au renuntat la casele lor pentru a se muta aici este satul sibian Richiş. Eleine şi Martin sunt primii olandezi care s-au mutat la Richis. În anii ’90, au vizitat satul cu nişte prieteni şi au rămas fermecaţi de tot ce au descoperit. Pe lângă români şi câteva familii de saşi, la Richiş trăiesc zeci de nemţi, francezi, olandezi, italieni, elveţieni, lituanieni şi americani.

Sursa: capital.ro

Related posts

Record al ultimilor 5 ani: Volumul tranzacțiilor imobiliare din România a depășit borna de 1 mld. euro în 2019

Papuc Irina

Lotul Ungheni – Ogra al Autostrăzii Transilvania, în lungime de 10,1 kilometri – recepţionat; circulaţia ar putea fi deschisă miercuri

redactia

Producătorul de vin Cramele Recaş trimite zece milioane de litri de vin la export

Stefana Muresan

Plimbări gratuite pe râul Timiș, cu hidrobiciclete, catamaran și canoe – program transfrontalier din fonduri europene

redactia

Important pentru fermieri: Ministerul Agriculturii a suspendat depunerea cererilor la APIA

Ion Surdu

Maramureșul își deschide cinematografe 3D în serie

Nora Dumitrescu

Start-up orădean în domeniul IT, finanţat cu 7 milioane de dolari de Google

Traian Dan

SIFI TM Agro, investiție de peste 1 milion de euro în Siloz Carani, cel mai mare hub logistic destinat produselor agricole

Stefana Muresan

Investiție de 15 milioane de euro în infrastructura verde din Craiova, finanțată de BERD

redactia

Legea Uber a fost transmisă pentru promulgare, cu amendamentele deputaților

Papuc Irina

CFR Călători își modernizează 500 de vagoane

Nora Dumitrescu

UPDATE. Mesajul FOREN 2018 va fi conturat în cadrul unui workshop

Ligia Voro

S-a lansat Magnet CV, cea mai nouă platformă de locuri de muncă din Mureș, Sibiu și Cluj

redactia

Continuă înscrierile pentru „Capitala europeană a inovării”: 1 milion de euro este premiul pentru orașul câștigător

Papuc Irina

Delegația Cluster Mobilier Transilvan, la cele mai mari evenimente din lume dedicate industriei mobilei

redactia

Începută ca o afacere de familie, Sergiana a ajuns în topul companiilor brașovene: evoluția și concluziile anului 2020

Ion Surdu

Turdenii de la EMS vor face hidroizolația podurilor de pe A10

Nora Dumitrescu

Kaufland România decide majorarea venitului minim în companie

Stefana Muresan

Ministrul Agriculturii şi alţi 31 de fermieri au donat animale unui sibian căruia i-au ars oile

Stefana Muresan

Industria auto în lupta împotriva Covid-19: 230.000 de angajați caută soluții de creștere a capacităților de producție pentru măști, viziere sau piese pentru ventilatoare

Ion Surdu

Rețeaua Lemnul Verde și-a redeschis terasa din Dej

Nora Dumitrescu

„Administrații eficiente și primari vizionari”. Sânpaul, noul pol industrial al judeţului Mureş

Transilvania Business

Produs de Cluj a retestat consumatorii în spațiul fizic

Nora Dumitrescu

Turism Băile Felix a cumpărat 555.000 de acţiuni SIF Oltenia, în ultima şedinţă din 2018

redactia

Leave a Comment