Alba Brașov Investitii Ultimele stiri

Top cinci comune din România unde se trăiește mai bine decât în Occident, datorită investițiilor și atragerii fondurilor europene

- ciugud 960x539 - Top cinci comune din România unde se trăiește mai bine decât în Occident, datorită investițiilor și atragerii fondurilor europene

Viața la oraș în România este mult superioară celei de la sat, însă există și câteva excepții, unde primarii gospodari au făcut ca viața locuitorilor să fie mai ușoară, iar aceștia se bucură de privilegii ca în Occident.

Probabil una dintre cele mai cunoscute comune din Romania este Ciugud. Are 3000 de locuitori aflată la 12 kilometri de Alba Iulia care deţine recordul naţional de absorbţie a fondurilor europene:16 milioane de euro în ultimii 10 ani.

Datorită fondurilor europene şi a dorinţei de evoluţie, ciugudenii au reuşit să facă în ultimii zece ani cât ceilalţi ar putea face în 50 de ani numai cu banii de la bugetul local: au pus asfalt (inclusiv pe drumurile care duc la câmp), au făcut reţea de gaze, canalizare, centru cultural şi au pus internet gratuit.

Pe un imaş unde cândva păşteau vacile s-a ridicat un parc industrial care angajează cam tot ce e mână de lucru în satele componente. De aici pleacă, inclusiv peste hotare, de la piese pentru maşini „made in Ciugud”, la carne gata condimentată pentru kebabul mâncat la Paris. Acum, în zona industrială din Ciugud funcţionează companii din domenii diferite care au peste 700 de angajaţi, iar acestea aduc anual la bugetul comunei 2,5 milioane de lei. Aceasta a facut ca somajul în comună să fie aproape zero, iar pe listele de asistaţi social să figureaze doar două persoane.

Însa, cea mai inedită investiţie realizată de administraţia din Ciugud cu fonduri europene rămâne pista de biciclete, în lungime de câţiva kilometri care traversează o parte din comună. Iar planurile de dezvoltare ale ciugudenilor nu se opresc aici – în viitorul apropiat, Giugud va găzdui unul dintre cele mai mari terenuri de golf din România.

Comuna milionarilor din Timișoara

Una dintre cele mai bogate comune din Romania se afla in judetul Timis. Este vorba de Dumbravita. Localitatea Dumbravita are in constructie o sala polivalenta, un centru de afaceri inaugurat in urma cu doi ani, este inconjurata de sase benzinarii, iar un metru patrat pentru un teren intravilan ajunge si la 140 de euro. Comuna despre care vorbim are cel mai ridicat nivel de trai din Romania, foarte multi dintre milionarii din Timisoara mutandu-se acolo in cautare de liniste, verdeata si aer curat.

- dumbravita 300x164 - Top cinci comune din România unde se trăiește mai bine decât în Occident, datorită investițiilor și atragerii fondurilor europene

Pe strazile comunei circula nestingherite masini de 150-200.000 de euro si curiosii dornici sa vada cum se traieste in localitate pot admira vile somptuoase, inclusiv o constructie in stil scandinav scoasa recent la vanzare. In sase ani, Dumbravita s-a imbogatit cu cateva sute de noi locuitori si se anunta inca multi cetateni care vor sa achizitioneze terenuri in “perla” judetului Timis.

Comuna-magnet pentru turiști

Una dintre comunele unde romanii duc o viata lipsita de griji este Cristian din judetul Brasov. Deşi are puţin peste 4.000 de locuitori, cei din Cristian par să fi descoperit cum să facă treabă, având şcoală modernă, străzi asfaltate şi case cochete. Iar reuşita li se datorează şi edililor locali care au înţeles ce înseamnă să lucrezi în slijba cetăţeanului şi au ştiut să atragă fonduri europene şi guvernamentale, dar şi bani de la agenţii economici.

- primaria cristian 300x165 - Top cinci comune din România unde se trăiește mai bine decât în Occident, datorită investițiilor și atragerii fondurilor europene

Astfel că, 70% din bugetul de peste 5 milioane de euro, pe 2018, al comunei vine din impozitele plătite de companii. La care se mai adaugă 7.600.000 de euro, bani europeni. Pe lângă investitori, la Cristian ajung şi foarte mulţi turişti, chiar dacă turismul este unul mai mult de tranzit, decât local autorităţile încearcă să găsească soluţii care să îi atragă şi să îi mulţumească pe cei care ajung aici.

„Mica Germanie“

O alta comuna este căreia i se mai spune şi „Mica Germanie“ este Petreşti. Cu o populaţie de doar 1.300 de locuitori, comuna a ajuns să arate acum ca un orăşel cochet din Germania. Autorităţile locale din Petreşti au înţeles importanţa fondurilor europene nerambursabile şi au realizat proiecte prin care au reuşit să le atragă. Astfel, s-au construit reţele de canalizare şi apă potabilă, o şcoală nouă, o zonă de agrement specială şi un cămin pentru persoanele în vârstă.

- petresti 300x161 - Top cinci comune din România unde se trăiește mai bine decât în Occident, datorită investițiilor și atragerii fondurilor europene

În plus, drumurile din zonă au fost asfaltate, iar de curând a fost realizat chiar şi un mic parc industrial pentru investitor. Primarul Csaba Karadi spune, că investiţiile au ajuns la 7 milioane de euro, bani proveniţi din fonduri europene.Petreştiul a fost declarat în ultimii trei ani cea mai curată şi bine gospodărită comună din judeţ, iar pentru asta a fost premiat de Consiliul Judeţean.

O ultima localitate pentru care chiar occidental au renuntat la casele lor pentru a se muta aici este satul sibian Richiş. Eleine şi Martin sunt primii olandezi care s-au mutat la Richis. În anii ’90, au vizitat satul cu nişte prieteni şi au rămas fermecaţi de tot ce au descoperit. Pe lângă români şi câteva familii de saşi, la Richiş trăiesc zeci de nemţi, francezi, olandezi, italieni, elveţieni, lituanieni şi americani.

Sursa: capital.ro

Related posts

Peste 80 mil. lei, pentru modernizarea drumului Birsa-Moneasa-limita judet Bihor

Stefana Muresan

Spectacol cu roboți creați de liceeni în Timișoara

redactia

România – 3,6 miliarde de euro de la UE în 2017; cei mai mulţi bani, pentru agricultură

Stefana Muresan

„Numărul de joburi continuă să crească”. Brașovul, a cincea ofertă de angajare în 2020

Papuc Irina

Grupul TeraPlast și-a dublat cifra de afaceri

Stefana Muresan

Buget de aproape 13 milioane de euro pentru cea de-a XXV-a ediţie a Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, manifestare sub co-patronajul Alteţei Sale Regale, Prinţul Charles

Stefana Muresan

Guvern: Accesul pe piaţa externă a IMM-urilor, susţinut de la bugetul de stat

Stefana Muresan

Australienii de la ADX Energy au încasat 1,5 milioane dolari de la Reabold Resources pentru proiectul din Parța, județul Timiș

redactia

MedLife cumpără pachetul integral de acțiuni al Spitalului OncoCard Brașov, unul dintre cele mai mari centre private de tratament oncologic din România

Papuc Irina

Comunitatea bihoreană și-a desemnat laureații

Traian Dan

Peste 22 mil. euro pentru reabilitarea lacului Colibița și a râului Bistrița

Stefana Muresan

Lucrările la sectorul 2 al DN 76 Oradea – Deva, executate în proporție de 55%

Traian Dan

Desant clujean în curtea Ministerului Agriculturii: 40 de producători locali

Nora Dumitrescu

Hotelurile din Cluj se transformă în spații de carantină

Nora Dumitrescu

Atenționare eJobs – tentativă de fraudă

Ligia Voro

Arad: Proiect de management al deşeurilor de peste 30 milioane de euro

Stefana Muresan

Chapman Taylor designs Fabrica de Paine office development

Ligia Voro

S-a înființat rețeaua Camerelor de Comerţ 3SI, pentru conectarea comunităţilor de afaceri

redactia

Cluj: Aproape 300 de km de drumuri judetene pe care s-a turnat asfalt in ultimii doi ani

Stefana Muresan

MIPIM 2020 rescheduled to June 2-5 in Cannes

Ionut Oprea

Germanii de la Marquardt Schaltsysteme caută peste 90 de ucenici pentru fabrica din Sibiu

redactia

Ghidul și procedura de implementare a Start-Up Nation 2018, în dezbatere publică

redactia

Rohde&Schwarz Topex închiriază 8.000 mp în myhive IRIDE |nineteen, tranzacție Crosspoint

Ligia Voro

Continental Anvelope achiziționează fosta platformă industrială UMT din Timișoara

Stefana Muresan

Leave a Comment