Alba Brașov Investitii Ultimele stiri

Top cinci comune din România unde se trăiește mai bine decât în Occident, datorită investițiilor și atragerii fondurilor europene

Viața la oraș în România este mult superioară celei de la sat, însă există și câteva excepții, unde primarii gospodari au făcut ca viața locuitorilor să fie mai ușoară, iar aceștia se bucură de privilegii ca în Occident.

Probabil una dintre cele mai cunoscute comune din Romania este Ciugud. Are 3000 de locuitori aflată la 12 kilometri de Alba Iulia care deţine recordul naţional de absorbţie a fondurilor europene:16 milioane de euro în ultimii 10 ani.

Datorită fondurilor europene şi a dorinţei de evoluţie, ciugudenii au reuşit să facă în ultimii zece ani cât ceilalţi ar putea face în 50 de ani numai cu banii de la bugetul local: au pus asfalt (inclusiv pe drumurile care duc la câmp), au făcut reţea de gaze, canalizare, centru cultural şi au pus internet gratuit.

Pe un imaş unde cândva păşteau vacile s-a ridicat un parc industrial care angajează cam tot ce e mână de lucru în satele componente. De aici pleacă, inclusiv peste hotare, de la piese pentru maşini „made in Ciugud”, la carne gata condimentată pentru kebabul mâncat la Paris. Acum, în zona industrială din Ciugud funcţionează companii din domenii diferite care au peste 700 de angajaţi, iar acestea aduc anual la bugetul comunei 2,5 milioane de lei. Aceasta a facut ca somajul în comună să fie aproape zero, iar pe listele de asistaţi social să figureaze doar două persoane.

Însa, cea mai inedită investiţie realizată de administraţia din Ciugud cu fonduri europene rămâne pista de biciclete, în lungime de câţiva kilometri care traversează o parte din comună. Iar planurile de dezvoltare ale ciugudenilor nu se opresc aici – în viitorul apropiat, Giugud va găzdui unul dintre cele mai mari terenuri de golf din România.

Comuna milionarilor din Timișoara

Una dintre cele mai bogate comune din Romania se afla in judetul Timis. Este vorba de Dumbravita. Localitatea Dumbravita are in constructie o sala polivalenta, un centru de afaceri inaugurat in urma cu doi ani, este inconjurata de sase benzinarii, iar un metru patrat pentru un teren intravilan ajunge si la 140 de euro. Comuna despre care vorbim are cel mai ridicat nivel de trai din Romania, foarte multi dintre milionarii din Timisoara mutandu-se acolo in cautare de liniste, verdeata si aer curat.

Pe strazile comunei circula nestingherite masini de 150-200.000 de euro si curiosii dornici sa vada cum se traieste in localitate pot admira vile somptuoase, inclusiv o constructie in stil scandinav scoasa recent la vanzare. In sase ani, Dumbravita s-a imbogatit cu cateva sute de noi locuitori si se anunta inca multi cetateni care vor sa achizitioneze terenuri in “perla” judetului Timis.

Comuna-magnet pentru turiști

Una dintre comunele unde romanii duc o viata lipsita de griji este Cristian din judetul Brasov. Deşi are puţin peste 4.000 de locuitori, cei din Cristian par să fi descoperit cum să facă treabă, având şcoală modernă, străzi asfaltate şi case cochete. Iar reuşita li se datorează şi edililor locali care au înţeles ce înseamnă să lucrezi în slijba cetăţeanului şi au ştiut să atragă fonduri europene şi guvernamentale, dar şi bani de la agenţii economici.

Astfel că, 70% din bugetul de peste 5 milioane de euro, pe 2018, al comunei vine din impozitele plătite de companii. La care se mai adaugă 7.600.000 de euro, bani europeni. Pe lângă investitori, la Cristian ajung şi foarte mulţi turişti, chiar dacă turismul este unul mai mult de tranzit, decât local autorităţile încearcă să găsească soluţii care să îi atragă şi să îi mulţumească pe cei care ajung aici.

„Mica Germanie“

O alta comuna este căreia i se mai spune şi „Mica Germanie“ este Petreşti. Cu o populaţie de doar 1.300 de locuitori, comuna a ajuns să arate acum ca un orăşel cochet din Germania. Autorităţile locale din Petreşti au înţeles importanţa fondurilor europene nerambursabile şi au realizat proiecte prin care au reuşit să le atragă. Astfel, s-au construit reţele de canalizare şi apă potabilă, o şcoală nouă, o zonă de agrement specială şi un cămin pentru persoanele în vârstă.

În plus, drumurile din zonă au fost asfaltate, iar de curând a fost realizat chiar şi un mic parc industrial pentru investitor. Primarul Csaba Karadi spune, că investiţiile au ajuns la 7 milioane de euro, bani proveniţi din fonduri europene.Petreştiul a fost declarat în ultimii trei ani cea mai curată şi bine gospodărită comună din judeţ, iar pentru asta a fost premiat de Consiliul Judeţean.

O ultima localitate pentru care chiar occidental au renuntat la casele lor pentru a se muta aici este satul sibian Richiş. Eleine şi Martin sunt primii olandezi care s-au mutat la Richis. În anii ’90, au vizitat satul cu nişte prieteni şi au rămas fermecaţi de tot ce au descoperit. Pe lângă români şi câteva familii de saşi, la Richiş trăiesc zeci de nemţi, francezi, olandezi, italieni, elveţieni, lituanieni şi americani.

Sursa: capital.ro

Related posts

Bugetul Maramureșului scade cu 30%. Se taie din investițiile publice

Nora Dumitrescu

Martin Slabbert – Prime Kapital: Iaşiul este noul Cluj. Proiect de 100.000 mp de birouri

redactia

Primăria Sibiu invită firmele de construcții să participe la extinderea cu 6 ha a spațiilor verzi din oraș: contract de 13 milioane de lei

Ion Surdu

POZITIV TB: Mihaela Radu – „Urmează miza pe munca de acasă și part time”

Traian Dan

Avocatul mureșean Vasile Costea: „Dacă vrei să ții pasul cu vremurile, trebuie să ții cont de dezvoltarea economică”

Ligia Voro

Licitaţie de aproape 36 milioane euro pentru procurarea a 17 tramvaie

Papuc Irina

Constructorul a reînceput activitatea pe lotul 2 al autostrăzii Ogra – Campia Turzii

redactia

Germanii de la Kathrein vor produce la Timişoara antene 5G pentru operatori din Europa şi America

redactia

Piața imobiliară a Transilvaniei, pregătită de criza coronavirusului

Nora Dumitrescu

CFR SA, proiect finanțat din fonduri europene

Stefana Muresan

Propuneri de la Bruxelles: Prima fermă, programul rabla pentru tractoare și subvenții egale

redactia

Banca Mondială va sprijini startup-urile din Cluj

Nora Dumitrescu

Globalworth inaugurates Tower 3 in the Globalworth Campus complex, the largest office park in Romania

Papuc Irina

Mobila de lux produsă în Sălaj vrea să se impună în București

Nora Dumitrescu

Exportator de viţei din Timişoara îşi face fermă de 2,6 mil. euro, fonduri europene

Stefana Muresan

Comisia Europeană a aprobat Proiectul Crossbow, din care face parte Transelectrica

Stefana Muresan

Oamenii de afaceri din Bistriţa-Năsăud, proiect de modificare a Codului Fiscal

Stefana Muresan

Ferma Recea Cristur: “Suntem refuzați de supermarketuri”

Nora Dumitrescu

Vizita vicepremierului Ana Birchall la Departamentul Energiei

Stefana Muresan

CFR Călători va contracta servicii de reparații vagoane de 45 milioane euro

redactia

ADR Centru: Colegiul Național Traian Lalescu din Reșița, fonduri nerambursabile pentru reabilitare energetică

Stefana Muresan

Peste 250 de milioane de euro pentru apa potabilă din județul Satu Mare

Traian Dan

Traficul de mărfuri în porturile maritime româneşti, în 2018, cifrat la peste 61 de miioane de tone; al treilea cel mai mare volum din ultimii 30 de ani

redactia

Trei produse noi în portofoliul Azomureş

redactia

Leave a Comment