Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Forță de muncă din Vietnam, Nepal, Filipine și Etiopia pentru companiile românești

Construction Workers

România are deficit de muncă în unele sectoare ale economiei iar acest lucru este suplinit prin importul de forță de muncă. Astfel, companiile românești au început să angajeze din Vietnam, Nepal, Filipine sau chiar Etiopia.

România va aduce în 2019 circa 14.000 de lucrători străini, în plus față de cei care sunt deja în economia românească.

În primele nouă luni din 2018 au fost emise 6.500 de avize de muncă pentru 4.200 de lucrători permanenţi, 1980 pentru lucrători detaşaţi, 121 pentru lucrători calificaţi, 90 pentru lucrători sezonieri, 25 pentru lucrători transfrontalieri şi 4 pentru lucrători stagiari, scrie dcnews.ro.

Practic s-a dublatnumărul muncitorilor din import de la 4.000 la 8.000 pentru a îndeplini cererile mai multor companii românești ce se confruntă cu deficit de personal.

Este vorba de companii din Horeca, construcții, și diverse segmente de servicii. În 2019 Ministerul Muncii estimează la 13-14.000 numărul de noi lucrători străini din afara UE care vor fi admiși pe piața muncii.

Astfel, în 2018 au fost declarate vacante de mai multe ori un total de 31.464 de locuri de muncă din totalul celor anunțate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Vietnamezi de 520 de euro

Printre companiile care au apelat deja la importul de lucrători străini se numără Vard Tulcea care a adus vietnamezi pentru un salariu net de 520 de euro în condițiile în care în Vietnam salariul mediu este la jumătate.

City Grill a decis ca în acest an să apeleze la lucrători din Nepal, urmând să angajeze 100 de nepalezi la restaurantele sale.

Industria hotelieră este extrem de dornică să-și acopere deficitul de personal cu asiatici. La Poiana Brașov sosesc tot mai mulți filipinezi în timp ce hotelurile din Cluj sau Sibiu apelează ori la nepalezi ori la filipinezi pentru poziții de bucătar, cameristă sua simplu lucrător.

Phoenicia Hotels a rezolvat în același fel deficitul de forță de muncă aducând deja lucrători din Republica Moldova, care au avantajul de vorbi limba română, și forță de muncă din Etiopia, în special pentru curățenie.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Banat Agro Vest lucrează 15.000 de ha

Articolul următor

Inseminări in vitro în cadrul noului spital public din Timiș

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share