Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Savantul din Aiud, Sergiu Pașca, finanțare de 2,5 mil. dolari de la Zuckerberg

Tânărul cercetător Sergiu Pașca, originar din Aiud, a obținut un sprijin de 2,5 milioane de dolari de la proprietarul Facebook, prin fundația Chan Zuckerberg Initiative, prin care acesta încurajează cercetarea la nivel mondial. Sergiu Pașca a devenit cercetător Ben Barres, iar laboratorul pe care îl conduce a primit suma respectivă în decembrie 2018, pentru a urmări și continua cercetarea neurodegenerativă, scrie Alba24.

”Vă propunem să folosim tehnologia pe care am dezvoltat-o în laborator pentru a construi sisteme celulare de auto-organizare 3D. Vom folosi această pregătire puternică, cunoscută și sub denumirea de ansambluri cerebrale, pentru a descoperi programele care stau la baza maturării prelungite a neuronilor și astrocitelor la om și forme genetice specifice ale tulburărilor neurodegenerative. Această lucrare ar putea conduce la noi strategii și instrumente pentru modelarea maturării creierului și a neurodegenerării cu celule derivate de la pacient și ar putea aduce în cele din urmă perspective terapeutice”, este scris în proiectul lui Sergiu Pașca, sprijinit de fundația lui Zuckerberg.

Inițiativa Chan Zuckerberg (CZI) este înființată și deținută de fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg și soția sa, Priscilla Chan, cu o investiție de până la 1 miliard de dolari în acțiuni Facebook în fiecare dintre următorii trei ani. Înființarea sa a fost anunțată la 1 decembrie 2015, data nașterii fiicei lor, Maxima Chan Zuckerberg.

Scopul inițiativei Chan Zuckerberg este de a „promova potențialul uman și de a promova egalitatea în domenii precum sănătatea, educația, cercetarea științifică și energia”.

Dr. Pasca este profesor asistent de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford și director al Stanford Neurosciences Institute Stem Cell Core. El se concentrează în primul rând pe dezvoltarea de noi abordări pentru studierea dezvoltării creierului uman și pentru descoperirea mecanismelor tulburărilor neuropsihiatrice.

Sergiu Pașca s-a născut şi a crescut în Aiud, remarcându-se încă din anii şcolii generale şi ai liceului. A obţinut mai multe premii în timpul şcolii, atât la olimpiadele şi competiţiile judeţene, cât şi la cele naţionale.

În 2001, a fost şef de promoţie al Colegiului Naţional „Titu Maiorescu”, cu media generală 10 în cei patru ani de studiu. Apoi a beneficiat de admiterea onorifică (media 10) la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca.

Are titlul de doctor în cercetare, iar în anul 2012, această instituţie de învăţământ i-a conferit premiul pentru cea mai bună cercetare postdoctorală.

În urmă cu doi ani, a primit şi premiul pentru „Cel mai bun student român din străinătate” din partea „Ligii studenţilor români din străinătate”, dar și distincția de Cetăţean de onoare al municipiului Aiud.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Christian Rodseth, noul preşedinte al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente

Articolul următor

Investiţie de 70 mil. lei pentru modernizarea a 35 km de drumuri judeţene în Sibiu

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share