Fonduri Europene Hunedoara Ultimele stiri

Hunedoara: 20 de blocuri și o școală, reabilitate din fonduri europene

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest și primăriile Deva, Petroșani, Simeria și Petrila au semnat astăzi, 6 martie 2019, contracte de finanțare în valoare totală de aproape 5 milioane de euro, destinate eficientizării energetice.

20 de blocuri de locuințe și o școală din județul Huneodara – Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi” din Petrila vor fi reabilitate termic prin cele zece proiecte.

Semnatarii contractelor au fost Nicolae-Florin OANCEA – primarul municipiului Deva, Florin Tiberiu IACOB-RIDZI – primarul municipiului Petroșani,  Emil Ioan RÎSTEIU – primarul orașului Simeria,  Vasile JURCA – primarul orașului Petrila și  Sorin MAXIM – directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest.

În zona rezidențială, sunt prevăzute diferite tipuri de lucrări, în funcție de necesități: izolarea termică a fațadelor și planșeelor, înlocuirea tâmplăriei exterioare și/ sau închiderea balcoanelor/ logiilor cu tâmplărie termoizolantă, reparații la acoperiș și sistemul de colectare a apelor meteorice, înlocuirea instalațiilor de distribuție a apei și/ sau a colectoarelor de canalizare, înlocuirea unor lifturi și a corpurilor de iluminat, montarea de panouri fotovoltaice,  instalarea de rampe/ elevatoare pentru persoanele cu dizabilități etc.

Ținta, în urma intervențiilor, este diminuarea consumului de energie pentru încălzirea apartamentelor și reducerea emisiilor de CO2, dar și îmbunătățirea aspectului acestor edificii și a localităților. Vor rezulta 745 de locuințe cu o clasificare mai bună a consumului de energie.

În municipiul Deva, este prevăzută creșterea eficienței energetice a blocurilor: Aleea Crizantemelor M1, Bd. Decebal nr. 8, Aleea Plopilor nr. 7 și Aleea Moților P3.

În municipiul Petroșani, investițiile vizează imobilele: Str. Păcii nr. 2, Str. O. Iosif 1B, Aleea Poporului nr. 3, str. General Vasile Milea nr. 19 și Str. Constructorul – B.

În orașul Simeria, proiectele cuprind blocurile de pe strada 1 Decembrie – nr. 2, A, B, A1, B1, C1 și D1, iar în orașul Petrila – Str. Muncii bl. 1 și bl. 3, Str. Mihai Eminescu bl. A și Str. 8 Martie nr. 3.

Valoarea totală a acestor proiecte este de 21.026.319,44 lei, valoarea finanțării nerambursabile fiind de 10.176.423,85 lei.

La Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi” Petrila sunt planificate mai multe tipuri de intervenții, menite să conducă la reducerea consumului de energie: izolarea termică a fațadei, reparații la fațadă și acoperiș, izolarea planșeului peste ultimul nivel, montarea de pompe de căldură și panouri fotovoltaice, înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu corpuri de iluminat led, înlocuirea instalaţiilor electrice, termice, sanitare, P.S.I. etc.

Valoarea totală a proiectului este de 2.219.023,32 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile – 2.070.640,88 lei. Perioada de implementare este de 21 de luni.

 

Proiectele sunt finanțate prin Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice și în sectorul de locuințe, Operațiunile A și B – Clădiri rezidențiale/ publice.

 

La nivelul Regiunii Vest, în cadrul Regio – POR 2014-2020, au fost contractate până în prezent 404 proiecte, în valoare totală de 533,30 milioane euro, din care 435,51 milioane euro valoarea finanțării nerambursabile.

 

Related posts

World premiere: Globalworth inaugurates the biggest kinetic floor in an office building worldwide

Ionut Oprea

Sume ”fără precedent” pentru bugetul Aeroportului Internaţional “Transilvania” Târgu-Mureş

Stefana Muresan

Finanţare nerambursabilă: 25.000 lei de la stat pentru panouri solare

Stefana Muresan

Leave a Comment