Cluj Eveniment

Italienii și românii, ca frații? Fraternitatea italo-română, sub lupă, pe 24 martie 2019, la Grand Hotel Italia

Italian Business Club, cu patronajul Ambasadei Italiei în România, în parteneriat cu Romanian Business Leaders și Radio Renașterea și cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca organizează duminică, 24 martie, de la ora 16.00, la Grand Hotel Italia din Cluj-Napoca,conferința “Fraternitatea italo-română – La fratellanza italo-romena”.

La eveniment vor participa numeroase personalități: Comisarul European Corina Crețu, Mitropolitul Andrei, primarul Clujului, Emil Boc, vicepreședintele CJ Cluj, István Vákár, inițiatorul proiectului RePatriot și fost ministru pentru Societatea Informațională, Marius Bostan, reprezentantul Diocezei Ortodoxe Române din Italia, reverendul Octavian Schintee, consulul onorific al Italiei la Cluj, Massimo Novali, și alții.

Evenimentul este strucurat în două părți: prima de tip conferință publică, a doua sub formă de workshop destinat tuturor celor interesați de problematica specifică a emigrației în și din Italia. În prima parte a evenimentului va fi analizată dinamica relațiilor româno-italiene din punct de vedere istoric, social și economic, cu focus pe ultimii 12 ani, de când România a aderat la Uniunea Europeană.

 Discuțiile au loc în contextul în care România este țara cu cea mai mare migrație a populației pe timp de pace, și a doua țară ca număr de migranți, după Siria. Mai mult, cea mai mare comunitate de români din Diaspora este localizată în Italia, unde reprezintă cel mai numeros grup de imigranți și totodată cea mai mare migrație internă din Europa. Cifrele sunt și mai impresionante atunci când se adună nu doar românii din Italia, ci și tot ce înseamnă ”a treia generație” în această relație, respectiv: tinerii români care au crescut în Italia și au venit să studieze sau să lucreze în România, familiile mixte italo-române, atât din Italia, cât și din România, precum și italienii din România care locuiesc și muncesc sau sunt pensionari aici. Se estimează că noua comunitate italo-română a depășit 2,5 milioane de persoane, chiar mai mare decât aceea a unor state din Uniunea Europeană.

 

Cartea în care Corina Crețu e intervievată, în premieră în România, la Cluj

 

”Există, așadar, o nouă și reală dimensiune culturală italo-română formată, organic, în cadrul unor valori comune și care a avut o dezvoltare puternică și rapidă după intrarea României în Uniunea Europeană. Acestea sunt premisele de la care pornește discuția, înțeleasă dincolo de simpla retorică, ca o examinare a aspectelor culturale, sociale și economice ale relațiilor dintre cetățenii italieni și cetățenii români”, a declarat organizatorul evenimentului, Antonio Patané, președintele Clubului Italian de Afaceri (IBC) și al Comitetului Internațional al Clujului (CIC), membru în boardul Camerei de Comerț Italo-Române (CCIpR).

 

În acest context, vor lua cuvântul:

 

  • Comisarul European pentru Politici Regionale, Corina Crețu
  • Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfinția Sa Părintele Andrei
  • Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc
  • Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, István Vákár
  • Inițiatorul proiectului RePatriot al Romanian Business Leaders, Marius Bostan
  • Reprezentantul Diocezei Ortodoxe Române din Italia (peste 300 de biserici), părintele reverend Octavian Schintee
  • Consulul onorific al Italiei la Cluj, Massimo Novali
  • Președintele Institutului Național de Asistență Socială din Italia (INAS), Gianluigi Petteni
  • Președintele Camerei de Comerț Italo-Române (CCIpR), Roberto Musneci
  • Președintele Clubului Italian de Afaceri (IBC), Antonio Patanè

 

Acestor personalități li se vor alătura profesorul Marian Mocanu și jurnalista Irina Niculescu, autorii volumului “Come fratelli. La Fratellanza italo-romena a 10 anni dall’adesione all’Unione Europea / Ca frații. Fraternitatea italo-română la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană”. Cartea, lansată pentru prima dată în februarie anul trecut la Roma, la sediul Academiei Române, va fi prezentată acum în premieră în România. Cei doi autori, care trăiesc de peste 20 ani în Italia, vor discuta cu publicul despre provocările cu care se confruntă românii din Diaspora. Volumul se bazează pe 30 de interviuri, realizate în exclusivitate pentru acest studiu, cu importante personalități italiene și române: ministrul Franco Frattini, Comisarul European Corina Crețu, consulul onorific Mario Moretti Polegato, Părintele Siluan, episcopul Bisericii Ortodoxe Române din Italia, Flavio Tosi, Sergio Chiamparino, Ileana Popovici, Maurizio Molinari și multe exemple de imigrați români care s-au integrat cu succes în Italia.

 

Premieră la Cluj: semnarea unui acord între două instituții care oferă asistență directă emigranților români și italieni deopotrivă

Evenimentul de la Cluj nu va fi o simplă prezentare a cărții, ci va aborda tema și din perspective practice, economice și sociale. Astfel, în cea de-a doua parte a conferinței, va fi organizat un workshop la care sunt invitați să participe toți cei interesați de problematica specifică a emigrației în și din Italia.

 

Spre exemplu, existența unui proiect prin care se dorește deschiderea, în Cluj-Napoca, a unei școli dedicate exclusiv copiilor românilor din Italia și cetățenilor italieni din regiune. Scopul acestei instituții este de a-i ajuta pe cei mici să se adapteze mai ușor. Pe de altă parte, Institutul Național de Asistență Socială din Italia a deschis un birou la București în cadrul căruia oferă consultanță migranților și asistență în relația lor cu administrația publică italiană, cu privire la subiecte de interes pentru ei: pensiile de muncă și de invaliditate, asistența și indemnizațiile sociale și de șomaj, consolidarea perioadelor de contribuție pentru pensia din Italia și România, etc.

 

La sfârșitul conferinței, președintele INAS va semna un acord de o importanță istorică cu Asociația Italo-Română „Futura“, pentru a oferi, pentru prima dată în mod direct la Cluj, asistență cetățenilor români care au lucrat în Italia și cetățenilor italieni care locuiesc aici.

 

Related posts

E.ON Distribuție România a devenit Delgaz Grid

Stefana Muresan

Expediție științifică a UBB în Caucaz

Ligia Voro

Creație într-un centru de design. IRIS Design

Ligia Voro

CJ | Specialiștii AgroTransilvania Cluster ajută fermierii în accesarea banilor europeni

Urbano Parks – a strategic project for the local community

Ionut Oprea

Circa 150 de antreprenori din Transilvania au lansat prima filială regională a Romanian Business Leaders

Stefana Muresan

Cum sprijinim antreprenoriatul inovativ în industria alimentară?

Ligia Voro

Diplomacy360 International Conference 2019

Ligia Voro

SEE Property Forum 2018, 29th of March, Radisson Blu

Ionut Oprea

Bosch a inaugurat noua clădire a Centrului de Inginerie din Cluj

Papuc Irina

372 mii de participanţi la Untold

A. I.

Carrefour va extinde la Cluj programul său de plată cu petul

Nora Dumitrescu

Napolact a scos la vânzare fabrica din Carei

Stefana Muresan

~Video 4

Transilvania Business

Polonezii de la Impro, cu fabrici la Timişoara şi Cluj, estimează afaceri de 90 mil. lei, dublu faţă de 2017

redactia

„Construirea poveștilor de succes comune": Tren de mare viteză Budapesta – Cluj – București

Stefana Muresan

Centrul Cultural Clujean dă startul programului Culturepreneurs 2019

Stefana Muresan

Festivalul Internaţional de Carte Transilvania va debuta cu ”Marșul lecturii”

Stefana Muresan

Supply Chain & Logistics Forum: cum arată sectorul industrial și logistic în 2017 și cum se adaptează managerii noilor cerințe?

Stefana Muresan

15 milioane de euro pentru RNDR

Transilvania Business

”Romania Blockchain Summit”, unul dintre cele mai importante evenimente de tehnologie din Sud-Estul Europei

Stefana Muresan

Iulian Iuga, Accesa: “Am reușit să avem succes pe propriile picioare”

Stefana Muresan

Top playerii eCommerce-ului national la TeCOMM Bucharest

PRIA Aviation incepe vineri 18 august la Hangar Cafe, Aeroportul Tuzla

Ionut Oprea

Leave a Comment