Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clinica de Pediatrie II din Cluj Napoca a inaugurat două camere sterile destinate copiilor cu afecţiuni oncologice

La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, din Cluj Napoca, au fost inaugurate primele două camere sterile pentru a asigura pacienților tratamentul corespunzător în cazul leucemiilor și a altor tipuri de cancer.

UNTOLD și Asociația Dăruiește Viață au construit primele două camere sterile într-o secție de onco-hematologie și acestea vor asigura creșterea ratei de supraviețuire a copiilor bolnavi de cancer tratați în cadrul Spitalului de Pediatrie II. De altfel sunt singurele camere de acest gen din Transilvania.

La Spitalul de Copii din Cluj-Napoca sunt tratați anual sute de copii la secția de hemato-oncologie. În lipsa tratamentelor corespunzătoare și aplicate la timp, dar și din cauza infecțiilor spitalicești, copiii bolnavi de cancer din România au de 2 ori mai puține șanse la viață decât cei din țările occidentale.

Valoarea totala a proiectului este de peste 100.000 euro, din care 18.000 de euro au fost banii donați de către fanii festivalului, iar diferența de 82.000 de euro, fiind finanțată de UNTOLD.

Proiectul a presupus recompartimentarea spațiului astfel încât să putem crea un adevărat sistem de camere sterile, care presupune un SAS cu presiune pozitivă, din care se intră în cele două camere sterile care au la rândul lor o presiune pozitivă mai mare decât cea din SAS. Această presiune asigură sterilitatea aerului: în momentul deschiderii ușilor presiunea pozitivă împiedică aerul să intre în SAS sau în camere, astfel că niciun microb nu pătrunde în spațiul în care se află copilul cu imunitate scăzută.

Instalația de tratare a aerului este cea care asigură această diferență de presiune între cele 3 zone: hol, SAS și camere, monitorizează presiunea și asigură condițiile necesare de puritate a aerului printr-un sistem de filtre hepa. Sistemul de acces în compartimentul steril este de tip interlock, care nu permite deschiderea simultană a ușilor SAS-ului și camerelor.

În România, 1 din 2 copii bolnavi de cancer moare, în timp ce în țările din vestul Europei, peste 90% supraviețuiesc bolii. Această diferenţă enormă provine în primul rând din precaritatea condițiilor de spitalizare și tratament, cea mai frecventă cauză de deces la pacienții cu cancer, fiind infecţia.

“Asigurarea unor condiții sterile este vitală pe perioada când copilul cu leucemie face tratament. Protocoalele în leucemii presupun administrarea unor doze mari de citostatice, tratamente care salvează vieți, dar care le scad imunitatea micuților pacienți. Izolarea în camerele sterile va ajuta ca tratametul aplicat să fie unul cu adevărat eficient, pentru că în asemenea cazuri infecțiile sunt cea mai frecventă cauză de deces”, spune conf. dr. Gheorghe Popa, seful Clinicii de Pediatrie II, Cluj-Napoca.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

#reCONSTRUIM - Aducem profesioniștii împreună, construim responsabil

Articolul următor

CJ Braşov şi ROMATSA - protocol de colaborare pentru Aeroportul Braşov-Ghimbav

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share